Як потрапити у музей одного човна на Волині і що там є

Як потрапити у музей одного човна на Волині і що там є

У Маневицькому краєзнавчому музеї відкрили експозицію унікального човна-довбанки.

Про це повідомляє пресслужба Волинської обласної ради.

"Ця знахідка відразу увійшла до топ-переліку місць і подій Волині та України, стала сенсаційною знахідкою східної Польщі, Західної України та Білорусії. Тому її збереження і охорона - пріоритет для нас усіх", - переконаний Григорій Недопад.

Згідно з проєктно-кошторисною документацією вже проведено роботи більше як на мільйон гривень для подальшого збереження, музеєфікації пам’ятки та забезпечення належної презентації експонату.

Як туди доїхати

Маневицький краєзнавчий музей розташований на вулиці Незалежності, 22. Працює він з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 18:00. Вихідні дні: субота, неділя. 

До селища Маневичі можна доїхати рейсовими автобусами. Вони відправляються щодня з Луцька і Ковеля. Автомобілем потрібно їхати від Луцька по дорозі Р14, або з Ковеля по дорозі Е373.

Читати також: «Повністю збережений». У луцькому підземеллі знайшли глечик

Історія

Старовинний козацький човен-довбанка було знайдено у серпні 2015 року в урочищі Гострий Кут між селами Старосілля та Копилля Маневицького району.

Довжина човна – 12 метрів 20 сантиметрів, товщина стінок – 7-8 см, глибина – 95 см. Науковці вважають, що деревина, з якої було виготовлено човна, важила від 20 до 30 тонн.

Самій деревині може бути і тисяча років, бо до такого розміру дерево росте не одне століття. Особливим є те, що за технологіями того часу, деревину мали багато років морити у воді, аби човен був міцніший. У Давній Греції подібні судна називали моноксилами, що в перекладі з грецької - єдиний шматок деревини.

Як зазначив директор Маневицького краєзнавчого музею Петро Хомич, вік знахідки – ХІ – ХІV ст., а отже човен може належати до часів Київської Русі.

Читати також: У Луцьку готують до відкриття унікальне і найбільше в Україні історичне підземелля. Ми це вже бачили


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинський модельєр створив новорічну сукню-ялинку
Наступна новина В Україні за минулу добу виявили 1 863 нових хворих на ковід. Нікого не госпіталізували минулої доби
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні