У Луцьку готують до відкриття унікальне і найбільше в Україні історичне підземелля. Ми це вже бачили

У Луцьку готують до відкриття унікальне і найбільше в Україні історичне підземелля. Ми це вже бачили

Ще років 5 тому уявити, що ми зможемо розглядати величезні підземні ходи під колегіумом єзуїтів у Старому місті (коледж НУХТ поруч із собором Петра і Павла), що ми будемо бачити ще не розкопаний хід у напрямку Луцького замку і думати та рахувати, як відкрити ще і його… Ні, уявити це в Луцьку навіть не бралися.

І раптом один міжнародний проект дозволив провести там роботи, відкрив неймовірні знахідки, спонукав місто бігом долучатися і – так ми фактично уже маємо крутезне підземелля під мурами колегіуму та вежі Чорторийських. Підземелля про яке ми, лучани, можемо не тільки здогадуватися (як це було), знати, а… його бачити, чіпати руками, ним ходити, розглядати і кайфувати.

 *  *  *

Днями знайдені під вежею ходи з’єднали із підземеллями колегіуму – і тепер мережа підземних лабіринтів вражає.

Це - один із найкрутіших проектів, які втілені в обласному центрі Волині останнім часом. Зовсім скоро він буде доступним для туристів. А поки вже очищеними і облаштованими ходами могли пройтися журналісти.

Тож, ми це бачили.

Серед знахідок, які вдалося розшукати у розкопаній вежі, що постала на рубежі 14 і 15 ст., є одна – сокровенна для команди «Першого»: шматочок англійської кераміки знайшли якраз під час репортажу-експерименту, коли ми пробували день попрацювати на розкопках у вежі Чорторийських, пліч-о-пліч із археологом  Віктором Баюком, студентами-істориками, чиїми руками і розкопані унікальності.

Бачити на столі зі знахідками невеличкий шматочок кераміки у підземеллі – професійне щастя. На ньому згодом розпізнали унікальний герб Ганноверської династії. Хтось колись пив з цього дорогого посуду чай чи тут, чи дуже близько…


ЧИТАЙТЕ, ЯК ЦЕ БУЛО: «Земля пухом» тут звучить інакше. Як ми вежу Чорторийських розкопували. РЕПОРТАЖ
Знахідка з репортажу «Першого» тепер розповідає про
унікальність найбільших історичних підземель в Україні
Літо 2020. А так її щойно знайшли!

«Тут все ще триває активна реалізація проекту «Нове життя старого міста», який ми втілюємо спільно з партнерами з Польщі. Ми вже можемо бачити, що ця територія поруч із вежею змінилася радикально. Також було передбачено проектом і облаштування існуючих підвалів кляштору єзуїтів. Але відбулася у ході цих робіт така цікава подія: було виявлено майже 200 метрів квадратних підземель, щодо яких раніше взагалі не було ніяких історичних свідчень. Це, напевне, одна з найвагоміших археологічних знахідок у старому місті з часів незалежності України. Ці знайдені підземелля ми вирішили з’єднати галереєю з підземеллями, які у нас реконструюються згідно з проектом. На це виділили кошти з міського бюджету», - каже Луцький міський голова Ігор Поліщук.

Таким чином старе місто стає значно цікавішим для лучан та гостей. У ньому – плюс одна унікальна локація та перспективи майбутніх знахідок.

Частина муру Окольного замку ще недавно була в хащах
Ігор Поліщук розповідає: після виявлених підземель з
бюджету міста на їх облаштування та галерею, що дасть змогу їх бачити,
виділили майже мільйон гривень
Так виглядатиме вхід у підземелля у дворі колишнього кляштору, 
тепер – коледжу НУХТ у Старому місті

Над тим, аби ми могли бачити унікальності, тривалий час працює ціла команда фахівців: це і керівники проекту, і керівники підрозділів Луцької міської ради, історико-культурного заповідника «Старий Луцьк», головний археолог Волині Віктор Баюк з командою студентів СНУ ім. Лесі Українки, які працюють тут на розкопках, будівельники компанії «Житлобуд-2», які виконують низку робіт, та інші.

Вартість проекту – більше 30 млн грн. Це грантові кошти, їх автори проекту залучили на ці роботи. Галерею, якою сполучали підземелля вежі з підземеллями кляштору, будували коштом міського бюджету, на виділили майже мільйон гривень.

Для туристів локація стане доступною після завершення проекту, яке заплановане на кінець осені 2021-го. Але вже наразі можна бачити, як змінилася територія навколо кляштору, вже цього літа туристи бачитимуть старе місто іншим та цікавішим.

підземеллями колегіуму єзуїтів. Назад у 18 ст
А це – перехід у 15-те ст. В підземелля вежі Чорторийських...

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Відкрийте його для Мирослави. Репортаж з будинку Косачів у Луцьку. СВОЯ ІСТОРІЯ

Родзинка підземель ще й у тому, що тут реально можна перейти з ходів 18 століття у ходи 15-го, просто переступивши поріг між мурами. Свого часу археологи помітили цей прохід у стінах, а згодом зробили все, щоби він став доступним.

Начальник Волинської археологічної експедиції Інституту археології НАНУ і голова волинського осередку спілки археологів Віктор Баюк упевнено каже, що підземелля під кляшторем та вежею каже, що цей об’єкт – найбільші історичні підземелля в Україні. Подібних середньовічних ходів ВИ БІЛЬШЕ НЕ ПОБАЧИТЕ НІДЕ.

Віктор Баюк (справа): «Тут проведені безпрецедентні за масштабами досліджень роботи»

«Це наймасштабніше археологічне відкриття не лише міста Луцька, а й усієї Волині. Тут проведені безпрецедентні за масштабами досліджень роботи. Ми фактично відкрили більше 200 метрів квадратних нового підземелля вежі князів Чорторийських рубежу 14-15 століття, частини невідомих дотепер підземель колегіуму єзуїтів 18 століття і виконали завдання щодо сполучення цих нових об’єктів з існуючими. Надзвичайно цікаві речі знайдені: унікальний (навіть цілий) посуд, дуже рідкісні поліхромні кахлі з єзуїтськими символами. Тут є і галерея, які в часи Середньовіччя єзуїти не зуміли добудувати, і різноманітні кімнати та переходи, які виходять і на зовнішній двір, в район оборонного рову, і всередину у внутрішній простір. Цікавим є те, що об’єкт набуває свого первісного вигляду. Тобто ми зможемо бачити його таким, яким він задумувався єзуїтами», - зазначає археолог.

«Якщо з’єднати ці підземеллями із тими, що є під собором, то ми матимемо найдовшу в Україні екскурсію під землею. І ми це зробимо», - каже луцький міський голова.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «Там жила моя мама». Як за СРСР відновлювали Луцький замок: спогади очевидців. СВОЯ ІСТОРІЯ

Кахлі з символами єзуїтів
Експозиція знахідок з розкопок у вежі

Ексклюзив. Під завісу, коли всі вже добре роздивилися стіни й майже розійшлися, Віктор Баюк показує «Першому» (як дружній партнерській команді, яка небайдужа до історії!) ексклюзив. У підземеллях вежі Чорторийських, де ще тривають роботи, де працюють хлопці-студенти з мітлами, відрами і щітками, ніхто не помітив невеликого бічного входу, який, схоже, відкрили зовсім недавно…

Там археологи вже бачать сходи, які можуть спускатися донизу. Донизу – це може означати, що нижній ярус підземель існує.

І це – найсвіжіше з розвіданого, бо розкопки тривають…

Поки що загадка… 
Можливо, це сходи вниз
Для довідки. Волинська археологічна експедиція об’єднала нововідкриті підземні приміщення башти Чарторийських (рубіж ХІV – ХV ст.) та колегіуму єзуїтів (середина ХVІІ ст.) з відомими підземеллями колегіуму в єдиний комплекс. Загалом на даний час відкрито 12 невідомих приміщень комплексу єзуїтських підземель на площі близько 200 кв.м.: підземелля башти, галереї та підземні приміщення колегіуму, резоліти, первісні сходи, арки, галереї та багато інших архітектурно-археологічних елементів. Зібрано прекрасну колекцію рухомого археологічного матеріалу від ХV до ХVІІІ ст., особливо цінними тут є цілі, надзвичайно рідкісні форми тонкостінного посуду ХVІІ-ХVІІІ ст., поліхромні кахлі з єзуїтською символікою середини ХVІІ ст., вироби із каменю, скла та металів. Дослідницький проект реалізується Охоронною археологічною службою України Інституту археології НАН України спільно із адміністрацією Державного історико-культурного заповідника у місті Луцьку, Волинським національним університетом імені Лесі Українки та Спілкою археологів України на замовлення та за кошти Луцької міської ради в рамках міжнародного проекту CBC Programme Poland-Belarus-Ukraine (Віктор Баюк)

P. S.

Наразі ці підземні мури ще готують до туристичного майбутнього. У підземеллях кляштору вже є освітлення, є навіть вбиральні, облаштовують перехід до підземель сусіднього собору св. Петра і Павла.

Лишається відкритим питання про існування ще одного підземного поверху цих ходів, так званого нижнього ярусу, адже у костелі підземелля має не один поверх. І – про існування ходів до замку Любарта.

«Тут досліджено дві третини комплексу. Є цілий корпус, який виходить на замкову площу, там так само є аркові входи, раніше на площі були провали, тому, можливо, ми з часом відкриємо і той об’єкт. Це було б фантастичне відкриття… Це вже найбільші історичні підземелля України, але ми не хочемо зупинятися. Ми хочемо дати для України, для нашого міста весь комплекс цих ходів», - каже Віктор Баюк.

Ігор Поліщук слухає про перспективи і тут же зголошується ретельно вивчити питання ймовірного продовження пошуків підземель у напрямку замку. У міській раді, каже, - тільки «за» таку можливість.

Тому, ймовірно, це тільки початок…

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА

Територія під вежею – вже інша

Раніше цей мур могли бачити одиниці. За хащами

Роботи тривають. Будівельники «Житлобуд 2»
продовжують реконструкцію
Оновлена вежа
Луцький міський голова Ігор Поліщук прийшов
оглянути локацію разом із журналістами

Ці підземелля кляштору їзуїти використовували з оборонною метою
Усередині – чимало ходів та кімнат
Тут роблять хід до підземель собору, які поруч
Ходи облаштовують як туристичну локацію
Сходи униз до костелу – під склом
У ходах під вежею ще тривають роботи
Знахідки – унікальні

У підземеллях вежі знайшли цілим горщик 18 ст.
Те, що він уцілів, – диво

Сонце – один із символів ордену єзуїтів
Родзинка з минулого – вмурований в арку камінь
Свіжий цемент показує, де ще не так давно зробили маленький отвір у землю.
саме під ним несподівано виявили порожнину – і все почалося...
З цього отвору починалося відкриття. Фото з літа 2020-го
Тут продовжуються роботи з повернення Луцьку його підземель

Цю скляну сулію знайшли у день візиту журналістів. 
Сьогодні. 15 квітня 2021-го

Скоро тут буде людно!

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку частину вулиці Винниченка хочуть перейменувати
Наступна новина Який став після ремонту Луцький військовий госпіталь, де була пожежа. Показали фото
Останні новини
Схожі новини