10 цікавих фактів про садибу  Косачів у Колодяжному. ФОТО

10 цікавих фактів про садибу  Косачів у Колодяжному. ФОТО

Садиба Косачів у селі Колодяжне на Волині досі тримає у собі чимало таємниць із життя відомої родини.

Тут Петро Косач розводив породистих коней. Тут приймали Івана Франка та інших легендарних гостей. Тут до останнього жив наймолодший із Косачів.

У день народження славетної землячки – Лесі Українки – «Перший» зібрав 10 найцікавіших фактів із музею Косачів.

 

Довідково.
Рішення про створення музею в Колодяжному було прийняте у 1949 році. Косачі приїхали у Колодяжне у 1882 році. Спершу Петро Косач купив тут 471 десятину землі. Живучи і працюючи у Луцьку, батько Лесі Українки (голова з’їзду мирових посередників, «предводитель дворянства») опікувався справами одразу в трьох повітах – Луцькому, Дубнівському та Ковельському.

***

Музей в Колодяжному збудували одразу по Другій світовій. На ту пору великий батьківський дім уже був зруйнованим, бо в 43-му його розібрали німці, а дерево ешелонами вивезли на бліндажі. У двох інших будинках, сірому та білому, жили звичайні селяни.

 

***

Білий будиночок єдиний стоїть на фундаменті, закладеному ще у 1890-му. Востаннє тут був більш-менш серйозний ремонт, коли косачівські хороми рихтувалися показати президенту Кучмі.

Груша, яка росте з часів Косачів

***

Леся Українка вперше побачила Колодяжне 11-річною. У центрі садиби був одноповерховий будинок з кухнею, їдальнею, кабінетом для батька, спальнями та кімнати для наймитів. Тут народилося троє із дітей Олени Пчілки та Петра Косача.

 

***

Білий будиночок Петро Косач поставив для Лесі. Їй тоді було 19. Хтось звав його флігелем, вона – ермітажем. Вибілені стіни. Блакитні вікна. Веранда із солярієм нагорі.

Білий будиночок

***

Біля сусіднього з музеєм обійстя у Колодяжному недавно знайшли ще косачівські водопровідні труби. Очевидно, їх прикладали для осушення території, бо маєток Косач збудував у болотистому місці. Його досі топить.

 

***

Поруч із оселею Петро Косач заклав сад. Дожила дотепер тільки груша. Височезна, порепана. Бачила дві війни. Косачі нарекли її Ізидориною (Ізидора – одна із сестер Лесі Українки), такою і зосталася.

Труби з колишнього маєтку

***

Останній власник маєтку Микола Косач після Першої світової продав білий будиночок сільській родині, колишньому наймиту Саві Силюку.

До 49-го він достояв, щоправда, вже був без веранди, бо та від постійної сирості прогнила. А як відкривали музей, хату розібрали, дерево «пересипали» і з кращого поставили нове приміщення на старому фундаменті.

 

***

За парканом музею – звичайна колодяжненська хата. Саме вона збудована з дерева іншого приміщення на території обійстя Косачів – сірого будиночка. Його Петро Косач поставив у 1896-му. Там жив дід колишнього голови Волинської ОДА Бориса КлімчукаАрхип Федчук.

Хата Архипа Федчука збудована з дерева сірого будиночка

***

Архип Федчук опікувався похоронами молодшого з Косачів Миколи, який доживав у селі й помер в 1937-му. Напочатку 2000-х внук Архипа Федчука двічі голова Волинської облдержадміністрації, у минулому Надзвичайний і Поважний посол України в Азербайджані Борис Клімчук поставив на колодяжненському цвинтарі добротні пам’ятники: Миколі Косачу, своєму дідові й бабі.

 

***

Із речей, якими користувалися Косачі,  в музеї - рояль французької фірми «Плеєль». В 50-х роках його привезли з київської квартири родини. Таких інструментів в Україні було тільки три.

Фабрика, де виробляли ці роялі, колись запрошувала Шопена грати на кожному з них. Він грав, а потім вказував на недоліки. Тому, можливо, тих клавіш торкалися не тільки руки Лесі Українки, її гостей, а й Шопена. Нині зрідка на ньому дозволяють грати під час музейних мистецьких імпрез…

Рояль, на якому грали Косачі

За матеріалами opinionua.com


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Квитки через ПриватБанк: на Волині їх купили більше 100 тисяч разів
Наступна новина «Маленька історія про Степановича». Зустріч лідерів команди Гриценка з волонтерами в Луцьку. ФОТО
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні