12 хвилин представлення Башкаленка: посвідчення випало, Клімчук вклонився. ЗГАДАТИ ВСЕ

12 хвилин представлення Башкаленка: посвідчення випало, Клімчук вклонився. ЗГАДАТИ ВСЕ
Після офіційного представлення Олександра Башкаленка на посаді голови Волинської ОДА. 6 лютого 2014 року

6 лютого 2014 року. Луцьк. 5 років тому в стінах Білого дому, під яким ще не так давно ставав на коліна губернатор Борис Клімчук, принишкли. Напередодні ввечері Віктор Янукович призначив головою Волинської ОДА головного регіонала Олександра Башкаленка. І це один із переломних моментів у волинській історії Революції гідності.

Це означало, що гратися в дипломатію у столиці вже ніхто не хоче. Клімчук під тиском опозиціонерів написав заяву на звільнення. Одні волиняни сприйняли це як те, що режим пішов на поступки і таки звільнив губернатора. Інші говорили, що це призначення означає, що волинським революціонерам хочуть ще більше закрутити гайки. Бо хто-хто, а Башкаленко – ревний боєць Партії регіонів.

Представлення нового голови ОДА пройшло тоді на диво швидко: за 12 хвилин. Промовистими були виступи. Особливо, коли їх читати через 5 років.

«Перший» вирішив ЗГАДАТИ ВСЕ, чим запам’ятався день, коли перший заступник губернатора Олександр Башкаленко переступив поріг Білого дому в новій ролі, а Борис Клімчук – вклонився і пішов.

Ранок 6 лютого під стінами ОДА в Луцьку

 

Увечері – указ, вранці – кортеж зі столиці

 

Під кінець дня 5 лютого на офіційному сайті Президента з’явився указ Віктора Януковича №56/2014 від 5 лютого 2014 р. «Про звільнення Б. Клімчука з посади голови Волинської обласної державної адміністрації» звільнено «КЛІМЧУКА Бориса Петровича з посади голови Волинської обласної державної адміністрації». Одразу за ним оприлюднили і документ про призначення Олександра Башкаленка на цю ж посаду – указ Президента №57/2014.  Сам указ не став несподіванкою для волинян, в кулуарах місцевого політикуму про кадрове рішення Януковича було відомо.

Власне, і відбулося все, як бліцкриг: 5-го ввечері – указ, 6-го вранці – в Луцьку кортеж зі столиці.

Показовим було й те, що того ж дня Янукович звільнив і генерал-майора СБУ, начальника управління СБУ Волині Володимира Мельниковича. Змінив його на Юрія Гетала. Відтак заговорили про те, що Мельниковича усувають з посади навмисне, надто некомфортний для виконання задач. Надто «з народом».

Так на офіційне представлення Олександра Башкаленка
пропускали журналістів
На першому поверсі працівники ОДА звіряють список запрошених

 

У сесійній залі  – повно людей. На фото – тодішній начальник управління 
інфраструктури Олександр Кирильчук та начальник управління АПР Юрій Горбенко

 

Екстрім-акредитація і міліція під стінами

 

До представлення нового голови ОДА у Білому домі готувалися швидко: ввечері обдзвонили журналістів, попередили про акредитацію і про обмежену кількість місць.

Сам Президент представляти свою людину в регіоні не поїхав. Місія не так призначити Башкаленка, як звільнити Клімчука випала тому, кого той називав «мій міністр» - віце-прем’єру Костянтину Грищенку.

На Київському майдані зранку 6-го лютого було багато міліції. Кілька десятків міліціянтів стояли шеренгою попід стінами Білого дому. Після 11-ї група правоохоронців перегородила прохід в ОДА. Перевіряли акредитацію журналістів, чиновників, депутатів облради, керівників різних рівнів пускали «під чесне слово». Не всіх, правда. Не побачили представлення Башкаленка тоді опозиційна депутатка облради і журналістка від газети «Волинь нова» Валентина Блінова, наприклад. 

Від ранку під порогом мітинг. Серед присутніх екс-мер Луцька Богдан Шиба, свободівці Олександр Пирожик та Микола Федік

На 11.30 біля ОДА зібрали мітинг. Нинішній депутат Луцькради Микола Федік та 
перший заступник голови облради Олександр Пирожик
На мітингу – Богдан Шиба

 

Головний лісівник Волині Богдан Колісник попросив сфотографувати його
поруч із ректором ЛНТУ Віктором Божидарніком, нині покійним

 

Зайшов – вклонився  – оплески

 

Сесійна зала була заповнена «по вінця». Трохи раніше  12-ї з 2-го поверху (очевидно, з кабінету голови ОДА) вийшли Борис Клімчук, Олександр Башкаленко, Костянтин Грищенко. З ними прокурор області Андрій Парака, начальник облуправління міліції Олександр Терещук, голова Апеляційного суду у Волинській області Петро Філюк.

Першим у залу заходив Клімчук. Присутні одразу почали аплодувати. Він вклонився. Було зрозуміло, що прийшли цього дня не так привітати Олександра Башкаленка, як провести Бориса Клімчука. Принаймні у залі витали саме такі настрої. І аплодисменти звільненому губернатору звучали не раз і більш гучно.

На столі у президії –  два букети троянд. За столом – жодного представника облради. Голова ради Володимир Войтович в ту пору був на лікарняному. Його перший зам, представник Партії регіонів, Юрій Лобач сидів у залі. Костянтин Грищенко сам зачитав указ президента. Коли вручав посвідчення новому голові, на якусь мить Башкаленко навіть випустив його з рук, але підхопив зрештою.

Обстановку розрядив Костянтин Грищенко: запропонував привітати Олександра Башкаленка з тим, що президент нагородив його орденом «За заслуги» ІІІ ступеня. Сталося це 22 січня на День Соборності. В той же день на Майдані почалися розстріли на Майдані. Зала аплодувала.

Клімчук робить жест на публіку. Люди зустрічають оплесками
Костянтин Грищенко тривалий час працював із Клімчуком на дипломатичній ниві,
очевидно, саме тому йому доручили його «звільняти»

 

Олександр Башкаленко зосереджений і серйозний

 

Висоцький, «степ бай степ» і «шумітимуть крани»

 

Борис Клімчук говорив з трибуни емоційно, не без надриву. Цитував улюбленого Висоцького. Найперше сказав, що хоче висловити вдячність президенту за те, що довірив попрацювати на Волині майже 4 роки. Про те, як «степ бай степ» (цю фразу він любив часто повторювати) працювали з волинянами і що тут позитивна інвестиційна «погода».

Олександр Башкаленко був не дуже багатослівний. Подякував Клімчуку «за науку» і за те, що під його керівництвом «ми багато зробили».  Згадав, що запевнив Януковича, що волиняни толерантні, мовляв, тепер шумітимуть тепер на Волині «тільки баштові крани». Певне, маючи на увазі мітинги і протести…

«І мине зовсім мало часу, і його оцінить наша громада. Його ім’я як політичного діяча залишиться разом з нами. Ми багато говорили з Борисом Петровичем про його плани. Вони пов’язані з майбутнім Волині. Він буде тут, буде з нами поруч. Завжди. Я в цьому впевнений (оплески, - авт.). …Я приїхав вчора з Києва, зайшов до нього і сказав: «Знайте, що ви навчили мене», - сказав Олександр Башкаленко.

Подякував присутнім. Повернувся в президію, потиснув руку Клімчуку. Той підняв руку вгору і на публіку продемонстрував дружнє рукостискання. Заклацали фотоапарати…

Костянтин Грищенко взявся пояснити присутнім зміст призначення: «зберегти керованість в області» і забезпечити послідовне економічне зростання. Бо багато що неможливо змінити через крики і лозунги. Закликав усіх об’єднатися довкола нового губернатора.

«До роботи!» –  скомандував після цього голова ОДА.

На все про все у президії витратили аж 12 хвилин.

В перших рядах: начальник облуправління поліції Олександр Терещук,
голова Апеляційного суду Волині Петро Філюк, прокурор області Андрій Парака, 
Луцький міський голова Микола Романюк, заступники голови ОДА
Едуард Стоєв та Олександр Курилюк
 

У президії два букети троянд
Коли Костянтин Грищенко вручав Олександрові Башкаленку посвідчення, воно мало не впало
Піковий момент блискавичного представлення

***

Потім була, очевидно, розмова у кабінеті голови ОДА. Хвилин через 40 з нього вийшли Клімчук, Грищенко і Башкаленко.  Попрямували на центральний вхід, точніше – вихід.

Народ розійшовся. У холі на першому поверсі Білого дому були в основному працівники служби безпеки.  Винуватці дійства спустилися сходами донизу. Зазвичай у таких випадках перші особи проходять швидко і не зважають на тих, хто збоку. Борис Клімчук підняв голову, помітив, що я намагаюся зафіксувати момент на камеру і рукою спинив Грищенка з Башкаленком.

«Почекайте, а давайте, хай сфотографує», –  усміхнувся.

Спинилися. Вирівняли спини. 

Олександр Башкаленко подав заяву на звільнення з посади голови Волинської ОДА 22 лютого. 3 березня 2014 року його звільнили.

Борис Клімчук за трибуною облради
Руслан Вайман, керівник будівельної компанії ЛДБК (другий зліва) серед присутніх в залі
Олександр Курилюк, Едуард Стоєв та Микола Романюк
Голови РДА

Олександр Башкаленко пообіцяв, що шумітимуть тепер на Волині тільки баштові крани

Після представлення
Клімчук: «Почекайте, а давайте, хай сфотографує»

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА.

Передрук заборонено


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку більше не їздитиме маршрутка №47
Наступна новина На волинському кордоні в автобусі знайшли контрабанду. ФОТО
Останні новини
Схожі новини