«2 млн щеплень від COVID-19 на тиждень». Степанов представив детальний Нацплан вакцинації

«2 млн щеплень від COVID-19 на тиждень».  Степанов представив детальний Нацплан вакцинації
Фото ілюстративне

Міністерство охорони здоров'я готує Національний план із вакцинації від COVID-19. Указ міністерства, який розпочне кампанію імунізації українців, буде підписано у п'ятницю, 18 грудня.

Про це повідомив на брифінгу 17 грудня міністр охорони здоров'я Максим Степанов, пише Українська Правда.Життя.

"До складання цього Нацплану залучені не лише українські експерти, але також експерти ВООЗ, UNICEF. Це мусить бути дуже чіткий план вакцинації, де немає жодних дрібниць, але який чітко і покроково відповідає на усі запитання, які можуть виникнути", – зауважив міністр. 

Окремо в Національному плані має йтися і про вакцинацію українців, які живуть на тимчасово окупованій території України. Отже, за словами Степанова, вакцинація українців буде здійснюватися у три етапи. 

Перший етап, коли в Україні буде низький доступ до вакцин – не більше 10% від загальної кількості населення. 

Заплановано охопити не менше, ніж 700 тисяч населення. 

Пріоритетні групи: 

  • медичні працівники, особливо ті, які працюють в стаціонарах, які надають медичну допомогу хворим на коронавірусну хворобу; 
  • військовослужбовці Збройних сил України, які беруть участь в операції об'єднаних сил;
  • працівники соціальної сфери, особливо ті, які обслуговують людей літнього віку
  • люди, які знаходяться в місцях довгострокового догляду – в інтернатах, будинках для осіб літнього віку тощо і персонал таких закладів. 

Період здійснення – залежить від того, коли Україна отримає перші вакцини. 

"Ми розраховуємо, що це станеться якнайшвидше – вже у лютому, щоби ми почали вакцинацію з медичних працівників", – пояснив міністр. 

На другому етапі будуть вакциновані люди після 60 років, включаючи тих, хто відноситься до осіб медичного ризику. Ті, які мають супутні захворювання. 

Це працівники закладів освіти, дошкільних, шкільних і вищих навчальних закладів, працівники, які забезпечують безпеку держави, включаючи Державну службу з надзвичайних ситуацій, Національну поліцію та ЗСУ. 

На третьому етапі, коли Україна матиме вже помірний доступ до вакцини, буде вакциновано решту громадян – люди віком від 17 до 59 років, які відносяться до груп медичного ризику, інші категорії населення та професійних груп, які мають вищий рівень захворюваності на коронавірусну хворобу. 

Спосіб здійснення плану вакцинації 

МОЗ планує здійснювати вакцинацію на базі існуючих кабінетів щеплення. Таких в Україні 11 346.

Окрім того, планується створення мобільних бригад з імунізації в усіх регіонах України, які матимуть необхідну техніку для перевезення вакцин.

В міністерстві сподіваються, що такі мобільні бригади будуть в змозі здійснювати 190 тисяч щеплень щотижня. 

Імунізація буде здійснюватися через мережу сімейних лікарів. В сімейній медицині в Україні працює 23 795 лікарів первинної медичної допомоги. 

За словами Степанова, міністерство також пропрацьовує логістику транспортування. Деякі вакцини потребують спеціальних холодильників для транспортування при температурі -70°C. 

"Ми маємо невеликі потужності державні. Окрім того, вже опрацьована можливість з приватними структурами, які мають такі холодильні потужності", – каже Степанов. Наша мета – щоби жодна доза вакцини не втратила своєї актуальності".

"Розрахункова можливість – це те, що ми теоретично можемо робити, це 2 млн щеплень на тиждень, якщо будуть залучені усі. І це розраховано з кількості часу, який необхідний на проведення щеплення", – заявив міністр. 

Читайте також: 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Нововолинську ялинку «прикрасили» брудними м'якими іграшками. Мер пообіцяв виправити це
Наступна новина «Приходитиму без попередження», -  голова облради Григорій Недопад. ЦИТАТНИК з прямого ефіру
Останні новини
Схожі новини