3D-принтер та уроки про Ілона Маска: що пропонує луцька приватна школа «ThinkGlobal»?

3D-принтер та уроки про Ілона Маска: що пропонує луцька приватна школа «ThinkGlobal»?

Цієї осені у Луцьку відкривається перша приватна школа «ThinkGlobal».

Навчальний заклад належить до однойменної мережі приватних шкіл. Загалом це більше 30-ти освітніх осередків, які діють в Києві, Львові, Харкові, Хмельницькому, Тернополі, Рівному, Вінниці та інших містах України. Учнями мережі «ThinkGlobal» сьогодні є більше півтори тисячі дітей.

Чим перша луцька приватна школа відрізнятиметься від традиційних, про це ми говорили з очільниками закладу, подружжям Лілією Данилюк та Назаром Михалюком.

— Назаре, як у вас з дружиною з’явилася ідея відкрити у місті приватну школу?

— За професією я викладач, кандидат політичних наук. Працюю в Східноєвропейському національному університеті на кафедрі міжнародних відносин. Щороку ми проводимо стандартне анкетування студентів про те, чому вони обрали наш виш, що очікують від навчання, що їх мотивує. І з року в рік я бачу одне і те ж: більша половина студентів зазначають, що вони не обирали навчальний заклад, а їх сюди привели батьки.

З дружиною ми це часто обговорювали. Це дуже погано, коли дорослі люди не знають, чого хочуть від життя, не можуть самостійно приймати серйозні рішення. Так з’явилася ідея відкрити приватну школу, здатну змінити молодь, навчити її ставити реальні цілі і досягати їх. Вдвох розробити програму для такої школи — нереально. Тому ми купили франшизу у всеукраїнської мережі приватних шкіл «ThinkGlobal».

— Що вивчають учні приватних шкіл «ThinkGlobal»?

— Центральний офіс нашої мережі має кафедру, на якій працює більше 60-ти спеціалістів. Вони займаються створенням та вдосконаленням навчального контенту. Двічі на рік спеціалісти переглядають програми та вносять в них зміни.

Учні початкової школи вивчають 8 основних дисциплін: Communication & Thinking (спілкування та мислення), English (англійська мова), Math (математика), Human & World (людина і світ), Art (мистецтво), Engineering, Technology & Architecture (інженерія, технології і архітектура), Computer Sciences (інформатика), Sport & Health (спорт і здоров’я).

Учні середньої та старшої школи, крім стандартних дисциплін, вивчають фінансову грамотність та основи бізнесу. Діти вчаться реєструвати компанії, вести бухгалтерію, аналізувати ринок, створювати бізнес-план, а також освоюють маркетинг. Часто запрошуємо на такі заняття відомих бізнесменів.

Немає класичної фізкультури, немає банальних руханок. Натомість є вправи з елементами гімнастики, дитяча йога та інші цікавинки.

Немає класичного трудового навчання. Цей предмет у нас називається «Engineering, Technology & Architecture». Діти більше не працюють з лобзиками та верстатами. Замість цього їх вчать програмувати на комп’ютерах різноманітні об’єкти, які потім друкує шкільний 3D-принтер.

Як бачите, зовсім інший підхід до викладання.

— Знаю, що мережа «ThinkGlobal» орієнтується на фінську систему освіти. В чому її особливість?

— Фіни називають цю особливість «контрольована демократія». Це означає, що діти можуть посеред уроку вийти з класу, якщо вони втомилися. Діти не повинні щоразу вставати, коли до них звертається вчитель. Немає такої надмірної підпорядкованості, як у традиційних школах. Але контрольована демократія — це не вседозволеність. Головна ідея полягає в тому, що дитина повинна бути залучена у навчальний процес, але так, як їй це зручно. Не обов’язково весь день сидіти за партою, склавши руки.

Якщо дитина постійно малює в зошиті на полях, вчитель не буде сварити за це. Можливо, в майбутньому цей учень стане видатним художником. Ми в нашій школі намагаємося виявити індивідуальні особливості, виявити таланти і допомогти їх розвинути.

Натомість в традиційних школах усіх дітей виховують «професорами». Розумними та успішними вважаються лише ті, які відмінно знають точні науки — математику, фізику та хімію. У нас такого немає. У нас немає важливих і неважливих дисциплін. І мистецтво, і танці у важливості з математикою на одному рівні. Адже наше завдання — не нав’язати дітям що важливо, а що ні, а допомогти їм знайти своє покликання.

— Чим приватна школа «ThinkGlobal» відрізняється від звичайної загальноосвітньої школи?

Звичайно, швидкістю інновацій. Зміни у традиційних школах через бюрократичні моменти впроваджуються повільно. Тому важко уявити собі традиційну школу, учні якої створюють проекти про Ілона Маска. А у школах «ThinkGlobal» це є.

Також ми надаємо усю необхідну канцелярію, усі зошити та підручники. Батькам нічого купувати не потрібно. Фактично, наші учні «ходять на заняття з порожніми рюкзачками».

В кожному класі є кулер з водою, зона для відпочинку, кондиціонер та вентиляція повітря.

— А що стосується безпеки...

— Діти на перервах зможуть виходити на подвір’я, яке закривається на магнітні замки. Без нашого відома ніхто не може увійти на територію закладу чи покинути її. Це новий рівень безпеки, який може запропонувати лише наша школа.

У класах, коридорах та інших приміщеннях є камери відеоспостереження, батьки за допомогою спеціального додатку мають можливість в будь-який момент подивитися, що робить їхня дитина. 

— Які мови вивчають учні «ThinkGlobal»?

— До третього класу діти вивчають одну мову — англійську. З третього класу є можливість вивчати ще одну на вибір: польську, німецьку, іспанську чи французьку.

До речі, з наступного року ми будемо впроваджувати у себе «англійський клас». Для учнів таких класів усе навчання буде проводитися англійською мовою. Таким чином дитина потрапляє в повноцінне англомовне середовище.

— Як відбувається оцінювання? 

— Діти повинні вчитися не заради оцінок, а заради досвіду. Тому у нас особлива система оцінювання. Максимально учні можуть отримати 100 балів, якщо ідеально засвоять матеріал та виконають всі завдання вчителя. Однак це ще не все: кожен може заробити додаткові 20 балів. Для цього потрібно проявити себе у допомозі іншим учням. Це виховує дітей як особистостей, розвиває в них позитивні людські якості.

— А домашні завдання будуть?

— Домашніх завдань не буде. Будуть самостійні роботи, які діти виконуватимуть в школі, щоб вчитель бачив, наскільки добре засвоєний матеріал. Будуть також творчі завдання, які потребуватимуть допомоги батьків.

— Скільки дітей навчатиметься в одному класі?

— Не більше 15 учнів. Це дозволяє вчителю приділяти кожному з дітей максимум уваги. Окрім педагога, в класі завжди працює асистент. Він організовує дозвілля на перерві, обід та відпочинок на вулиці.  Також у навчанні учнів беруть участь ментор і куратор. Ментор — це дорослий друг дитини. Він допомагає адаптуватися, потоваришувати з однокласниками. А куратор здебільшого займається питаннями організації навчального процесу та відпочинку.

— Чи буде у вас група продовженого дня?

— Буде. Наші учні зможуть перебувати в школі з 8-ї ранку до 7-ї вечора. Після занять діти займатимуться на гуртках, відпочиватимуть, гулятимуть на вулиці. Хто захоче спати, буде спати: для цього у нас є окремо обладнаний кабінет.

— Як ви відбираєте вчителів?

— До відбору викладачів ми відносимося дуже серйозно. Усі вони пройшли співбесіду з нами та центральним офісом у Києві, склали декілька іспитів з педагогіки, психології та англійської мови.

Далі протягом трьох місяців вчителі навчалися, відвідували спеціальні курси і тренінги.

Однак головне для нас — щоб педагог розділяв цінності і філософію нашої школи. Регулярні програми обміну вчителів з фінськими навчальними закладами дуже у цьому допомагають.

— Як діти харчуватимуться?

— У вартість навчання входять два перекуси. Вони проходять у форматі шведського столу. Дитина обирає сама, що їсти і пити: випічку, сезонні фрукти, чай, сік, какао.

Комплексний обід ми замовляємо у кейтеринговій компанії, яка має всі необхідні ліцензії для приготування та доставки дитячого харчування. Що це буде за обід — вирішуватиме учень та батьки. Є можливість формування індивідуального меню для кожної дитини.

Також в їдальні школи є мікрохвильовка і холодильник. Відповідно, діти можуть брати з собою ланчбокси.

— Які переваги дає навчання у вашій приватній школі?

— Нещодавно ми підписали угоду з Liberty High School (штат Вермонт, США). Ця угода дозволяє видавати нашим випускникам додатковий атестат американського зразка. Це може допомогти під час вступу у вищі навчальні заклади Америки.

— Які завдання ви ставите перед собою на майбутнє?

— В планах дуже багато всього: студія звукозапису і блогінгу, дрони, моделювання, можливо, своя мініобсерваторія.

— Як можна стати вашим учнем?

Зателефонуйте нам, ми запросимо вас на співбесіду. Після цього дитина повинна буде пройти невеличке тестування. Далі — етап підписання договору з батьками.

Вартість навчання у нульовому класі — 6 тисяч гривень за місяць. 1-4 класи — 6 900 гривень. Навчання триває 10 місяців. Без проблем можна перевестися зі звичайної школи в нашу і навпаки.

Поки що ми набираємо лише початкову школу, тобто 1-4 класи. З наступного року, коли будуть облаштовані додаткові лабораторії для експериментів та досліджень, будемо приймати на навчання й учнів 5-9 класів.

Наш телефон: (099) 732-00-19
Адреса: м. Луцьк, вул. Івана Франка, 52 (навпроти ЖК «Яровиця»).

Розмовляв Сергій ФІЛЮК
Фото: Ірина КАБАНОВА


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (2)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина 2 гривні за яблуко, 160 - за мед: у центрі Луцька - святковий ярмарок
Наступна новина У луцькій броварні вважають понеділок вдалим днем
Останні новини
Схожі новини