20 лютого 2014: як на Волині скидали владу регіоналів. ЗГАДАТИ ВСЕ

20 лютого 2014: як на Волині скидали владу регіоналів. ЗГАДАТИ ВСЕ
Ранок 20 лютого 2014 року під стінами ОДА в Луцьку

Минає п’ять років від найкривавішого дня протистоянь серед усіх подій Майдану – 20 лютого. Тоді у центрі Києва загинули десятки людей.  Серед них - волиняни. Тим часом у Волинській облраді зібрали позачергову сесію. Скидали владу регіоналів. Як це було? 

 

Войтович двічі просив його звільнити 
Володимир Войтович

Чинний тоді голова Волинської обласної ради Володимир Войтович двічі просив його звільнити. Першу заяву писав під тиском мітингувальників 24 січня, вдруге - напередодні сесії. У заяві написав «за станом здоров’я». Втім додав, що робить це «заради припинення громадянського протистояння на Волині, в Україні та у Волинській обласній раді».

 

Під стінами облради - мітинг і барикади
Барикади під стінами облради

Перед входами до будівлі облради активісти організували мітинг, побудували барикади з покришок, дощок та мішків з піском, чергували охоронці із «Правого сектору». Усередині приміщення тривав збір пожертв та працювали волонтери.
 

До слова, за день до сесії «радикальна молодь» розбила вікна в приміщенні облради.

 

У сесійній залі протестувальники заблокували виходи
У сесійній залі протестувальники заблокували виходи

Більшість із тих, хто прийшов на сесію, – опозиційні депутати. На місцях фракції Партії регіонів - двоє людей: Іван Смітюх, який вийшов з ПР, та мер Ковеля Олег Кіндер. Після реєстрації 46 депутатів у сесійній залі - оплески.

Депутат Ігор Гузь зазначив, що не має реєстраційної картки, згодом про це попіклувалися члени секретаріату. Він став 47-им депутатом.

На початку сесії до зали увійшли активісти на чолі з Павлом Данильчуком, заблокували усі виходи з неї і поставили чітку вимогу: депутати не повинні розходитися, поки не оберуть нове керівництво обласної ради. 

 

Башкаленко – у Януковича
Олександр Башкаленко

Тодішній голова Волинської ОДА Олександр Башкаленко того дня – у Києві. Його туди викликав чинний тоді Президент України Віктор Янукович. Губернатор оприлюднив звернення до волинян, у якому закликав не їхати до столиці та утримуватися від насильства. Поїздки назвав «безглуздими».

 

Поки тривала сесія облради, у Києві гинули волинські активісти

Один із найдраматичніших моментів сесії – під час засідання депутатам повідомили про загибель 23-річного Сергія Байдовського. Ігор Гузь привів до зали сестру Героя, яка просила допомогти доправити тіло Сергія на Волинь. Обранці одразу взялися вирішувати, як посприяти оперативному довезенню загиблих додому.
 

Увечері 20 лютого два реанімобілі і швидка допомога поїхали до Києва забирати волинян, яких поранили в столиці під час сутичок 18-19 лютого. З транспортом допомогли нардепи Степан Івахів та Сергій Мартиняк.

 

За 25 хвилин обрали нового голову облради
Тодішній голова ОДА Григорій Пустовіт вітає з обранням голову облради Валентина Вітра

Войтовича таки звільнили. Відставку голови Волиньради Володимира Войтовича підтримали 46 депутатів. «Проти» не висловився жоден із обранців громади. Двоє утрималися. Зіпсованих бюлетенів також не виявили.Вслід за ним заяву написав і заступник голови облради Юрій Лобач. Депутати підтримали звільнення.

Протягом 25 хвилин депутати методом таємного голосування обирали голову обласної ради. До бюлетенів внесли єдину кандидатуру – чинного заступника голови облради Валентина Вітра. Його й підтримали усі 48 депутатів з 48, які брали участь в голосуванні. Першим заступником – став депутат від «Свободи» Олександр Пирожик, заступником – Ігор Гузь, який тоді входив до «Батьківщини».

 

Волинський «Беркут» вирішили забрати з Києва
Волинський беркут

Депутати підтримали проект рішення про повернення з Києва особового складу роти особливого призначення «Беркут». Обранці також вимагають недопущення направлення у Київ військовослужбовців військової частини 1141 (32 окремий батальйон внутрішніх військ МВС України). Того дня Волинська облрада прийняла спільну заяву із прокуратурою, УМВС та УСБУ про співпрацю «для забезпечення громадського порядку в регіоні».

 

Депутати виходять з Партії регіонів. Перша – смс-ка від Дибеля
22 лютого 2014 Партія регіонів припинила своє існування на Волині

Сотні депутатів різних рівнів прийняли рішення про вихід із партії влади. Першим із волинських обранців заяву про це зробив депутат Володимир Дибель (нині депутат облради від фракції УКРОП, – ред.). Його самого на сесії не було. Тому її озвучили у сесійній залі.

Зробив це депутат Михайло Бегаль (тоді обранець від «Нашої України», тепер від «Солідарності», – ред.). Він зачита смс-ку, яка йому надійшла від Володимира Дибеля.

На сесії облради хотіли навіть заборонити Партію регіонів і Комуністичну партію України.  Однак у зверненні Волинської облради щодо суспільно-політичної ситуації в Україні, прийнятому під час сесії 20 лютого,  членів Партії регіонів та КПУ закликали покинути лави цих партій, а не забороняти їх.

 

«Варта порядку» і міліція патрулюють у Луцьку

Увечері 20 лютого громадське формування «Варта порядку» та міліція почали спільно патрулювати вулиці Луцька. Місто стало небезпечним. 

У патрулюванні було задіяно 250 людей. Луцький міський голова Микола Романюк приїхав до приміщення Волинської ОДА разом із керівником луцького міськвіддіду УМВС Василем Марчишаком. Спільно із тоді представником Волинської Самооборони Віктором Швидким (нині прокурором Волинської області, – ред.) вони розподілили вартових на групи у кількості 4-6 осіб.

Міліціонери спільно із громадськими вартовими та «Автомайданом» працювали по всій території міста Луцька. Оголосили, що таке патрулювання відбуватиметься кожної ночі (найнебезпечніший час) до 4:00 для забезпечення громадської безпеки та запобігання мародерства.

 

У стінах ОДА – революціонери і волонтери

В облдержадміністрації на ніч лишаються активісти та волонтери. Ще 19-го лютого будівля на Київському майдані, 9 перейшла під контроль активістів. Комендантом будинку тоді призначили Володимира Бондаря.

Після сесії та зміни керівництва облради активісти не залишили будівлю ОДА.

На вході – барикади з мішків із піском та піддонів. Усередині – людно. У ході ОДА записують людей, які мають намір поїхати в Київ або стати волонтером. 

Вхід – вільний. 
 

Підготовлено за матеріалами ІА Волинські новини, ІА ВолиньPost, Волинської правди, Волинської газети. 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині засудили редакторку, яка неправильно опублікувала опитування
Наступна новина «Кілограм гречки – це не підкуп виборців», – радник глави МВС
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні