60% жителів Княгининівської громади підписали декларацію з сімейним лікарем

60% жителів Княгининівської громади підписали декларацію з сімейним лікарем

Складність в інтеграції інформаційної системи різних ланок медичної допомоги, брак молодих професійних кадрів та продовження підписної кампанії серед громади стали ключовими темами обговорення на публічній консультації, яку організувала 3 грудня громадська організація “Центр UA” у Княгининівській сільській раді.

В Україні впроваджується реформа системи охорони здоров’я. За даними медиків Княгининівської ОТГ, близько 5500 мешканців уже підписали договори із сімейними лікарями. Тобто близько 60% жителів всієї територіальної громади отримують медичні послуг за новими стандартами. Втім проблем щодо реалізації медичної реформи у громаді, за словами лікарів, чимало.

Наразі на території громади є 1 амбулаторія та 6 ФАПІв. Один з ФАПів після ремонту буде реорганізований в додаткову амбулаторію. Всі медустанови підпорядковуються Луцькому районному центру первинної медико-санітарної допомоги. Учасники консультації наголосили, що досі не знають, чи нова амбулаторія буде відокремленою від району й належатиме ОТГ, чи залишитися при районному ЦПМСД.

«Луцький район цілий об’єднаний. Залишилися всі ФАпи, навіть маленькі ФАПи. Працюємо ми поки що без колективного договору. Заробітні плати наше керівництво підвищує шляхом преміювання. Статтю колективного договору «оплата праці» ми активно обговорюємо, але поки що не дійшли до спільного знаменника. Звісно всі хочуть, аби висока зарплата була гарантована, а не залежала від премій», — розповіла про стан медреформи первинної медичної допомоги у Княгининівській ОТГ лікарка практичної сімейної медицини Рокитнівської амбулаторії, депутат місцевої ради Людмила Левчук.

Всі учасники консультації наголосили на складності реєстрації пацієнтів в електронній базі. Як виявилося, програмне забезпечення для ведення електронної картки пацієнта на первинній та вторинній ланках — різне. Наразі їх неможливо інтегрувати суто технічно. Тож лікарі не мають відповіді на запитання, як через електронну картку направити пацієнта до вузькоспеціалізованого лікаря.

Щодо забезпечення матеріально-технічним оснащенням, то за словами керівниці Луцького районного ЦПМСД Оксани Чертюк, практично вся інфраструктура є. До прикладу, багато інвентарю в медзаклад закуповує Світовий банк. Одне з найбільш проблемних питань — транспорт. На балансі районного ЦПМСД є тільки два нових автомобілі, решта - старі і обтяжують бюджет. Нині управлінці установи думають над тим, аби брати транспорт в оренду для заощадження коштів.

Медичні фахівці також зазначили, нещодавно затвердили положення про заробітну плату, яке має допомогти завершити фінансове планування.

“Структура затвердить штатний розпис. І тепер вже можна буде фінансовий план закінчувати. Найбільша проблема полягала у тому, що ми не знали, скільки коштів спрямувати на заробітну плату. Коли ми знатимемо, скільки на зарплату піде в нас, тоді ми можемо відштовхуватися і знати, на що інше підуть в нас кошти», — прокоментувала Оксана Чертюк.

Щодо взаємодії лікарів із владою, то нині Княгининівська ОТГ оплачує комунальні витрати приміщень ФАПів та амбулаторій, а також надає їх на безоплатній основі медикам. Влада нещодавно закупила комп’ютери для ФАпів. Втім медики запропонували, аби місцева рада звернула увагу на залучення нових спеціалістів, адже їх бракує саме у сільській місцевості. Програму мотивації по залученню нових кадрів медики вбачають у пропозиції надати житло медперсоналу або розробити систему преміювання за високу якість роботи. Людмила Левчук підтвердила, що подібна програма підтримана місцевою радою, щоправда вона поки не фінансується.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Знайшли унікальну листівку з панорамою волинського містечка. РЕТРОФОТО
Наступна новина Волинянина, який вирубав цінні дерева в заказнику, оштрафували на 5 тисяч гривень
Останні новини
Схожі новини