9 неприємностей, з якими можна зіткнутися, якщо не стежити за кліматом у квартирі

9 неприємностей, з якими можна зіткнутися, якщо не стежити за кліматом у квартирі

У 80-х роках в медицині з’явився термін «синдром хворого будинку». Ним описують ті випадки, коли у людей в певних приміщеннях з’являються головний біль, закладеність носа, подразнення очей та інші неприємні симптоми. Зазвичай це відбувається у місцях, де людина працює. Але і атмосфера в квартирі грає важливу роль.

Ми вирішили дізнатися, які неприємності виникають через поганий клімат у домі, і в кінці статті розповімо, як їх позбутися.

Сухе волосся та шкіра

Оптимальний рівень вологості повітря в приміщенні – від 30 до 60 %, ідеальним вважається показник 45 %. У холодну пору року повітря на вулиці і в квартирі стає більш сухим. Опалювальні прилади теж забирають з повітря необхідну вологу. Тому взимку, щойно батареї стають гарячими, ми можемо помітити, що шкіра на руках і обличчі неприємно стягується, а волосся стає схожим на солому.

Сухе повітря в квартирі також може призвести до інших проблем, про які читайте нижче.

Зневоднення, головні болі, млявість

Повітря в квартирі може бути сухим і в спекотну пору року. Кондиціонери теж сприяють цьому. У прохолодній кімнаті людина не так гостро відчуває спрагу і може не отримати достатньої кількісті рідини. У підсумку можна заробити зневоднення, яке проявляється по-різному: від сонливості до втрати свідомості.

Найпоширеніші сигнали зневоднення: головні болі, млявість, погана концентрація. Крім того, погане самопочуття і порушення розумових здібностей може викликати надмірна кількість вуглекислого газу, який виробляє людина, коли дихає. Це особливо помітно в холодні періоди, коли ми тримаємо вікна закритими, недарма осінь і зима вважаються депресивними сезонами.

Захворювання органів дихання

Ніс і глотка людини беруть участь в складному процесі дихання. Їх слизова оболонка потрібна для того, щоб мікроби і віруси не потрапили до легень. Якщо повітря в квартирі недостатньо вологий, слизова висихає. Це призводить не тільки до неприємних відчуттів, але і до серйозних захворювань, наприклад до риніту.

Статична електрика

Якщо меблі і одяг боляче б’ються струмом, то, швидше за все, рівень вологості в квартирі недостатньо високий. У цьому випадку простий антистатик лише тимчасово усуне проблему.

Псуються меблі, рипить підлога

Сухе повітря забирає вологу звідусіль. Особливо страждають ваші дерев’яні меблі. Вони можуть тріскатися й ламатися, а дерев’яні підлоги – рипіти. Музичні інструменти теж можуть втратити форму і звучання, а книги набувають «пожованого» вигляду.

Як боротися з сухістю повітря і застоєм вуглекислого газу?

Є прості, але ефективні способи:

  • Регулярно провітрюйте кімнати.
  • Почистіть вентиляційні отвори.
  • Навіть у спеку періодично відключайте кондиціонер.
  • Поставте хороший зволожувач повітря.

Занадто вологе повітря теж може викликати масу проблем

Астма і алергія

Надмірна вологість повітря може спричинити багато неприємностей, адже в такому середовищі швидко зростає цвіль і розмножуються шкідливі бактерії. Причому якщо ви не бачите цвіль, це не означає, що її немає, вона може рости під плиткою і шпалерами. Вважається, що цвіль – одна з головних причин розвитку астми у дітей. Також цвіль підсилює симптоми астми і алергії.

Респіраторні захворювання, загальне погіршення здоров’я

Цікаво, що вчені досі не знають, як саме цвіль впливає на наш організм. Однак негативні ефекти підтверджуються дослідженнями. Через цвіль можуть розвинутися захворювання дихальних шляхів і навіть депресія.

Як боротися із надмірною вологістю?

Найвологіші місця в квартирі – ванна і кухня.

  • Подбайте про гарну витяжку.
  • Перевірте труби на протікання.
  • Провітрюйте квартиру після банних процедур і готування.
  • Сушіть речі, добре розправивши.

Псується електроніка

Висока вологість може зіпсувати і ваше майно. Усередині електричних приладів накопичується конденсат, що може призвести до короткого замикання.

Рішення:

  • Якщо ви зберігаєте електричні прилади у гаражі або підвалі, то покладіть їх до коробки, яка замикається із тканинним мішечком, який вбере зайву вологу.
  • Перш ніж включити прилад, який зберігався у вологому місці, почекайте якийсь час.
  • Не зберігайте фени та прасочки для волосся у ванній.

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Історія дня на Першому: кого вітати 25 травня
Наступна новина Учасниця шоу «Міняю жінку» з Волині розповіла, чому пішла на проект
Останні новини
Схожі новини