9 важливих фактів про здоров’я, які, найімовірніше, невідомі вам

9 важливих фактів про здоров’я, які, найімовірніше, невідомі вам

Вчені підрахували, що 70 % смертей спричиняє неправильний спосіб життя. А щоб менше хворіти, потрібно в тому числі володіти інформацією про свіжі медичні відкриття. Адже, погодьтеся, знати, що навіть слабке світло індикатора на телевізорі або на смартфоні чинить негативний вплив на здоров’я, вкрай важливо.

Отож, 9 наукових відкриттів, які варто знати кожному, хто піклується про своє здоров’я.

1. Періодичне голодування корисне для імунітету

Дослідження вчених Університету Південної Каліфорнії показало, що відмова від їжі на 2-4 дні допомагає оновити імунну систему. Під час експерименту добровольці голодували кілька днів поспіль кожні півроку. У дні без прийому їжі організм починав використовувати власні запаси глюкози, жиру і кетонів, а також починав руйнувати велику кількість лейкоцитів. А їх втрата сприяла відновленню клітин імунної системи.

Тривале голодування також знижувало рівні гормонів, які пов’язані зі старінням, виникненням і прогресуванням пухлин, в тому числі й раку.

Варто врахувати, що харчове утримання протипоказане при вираженому дефіциті маси тіла, при злоякісних пухлинах, активному туберкульозі, при порушеннях серцевого ритму, сечокам’яній і жовчнокам’яній хворобі, виразковій хворобі шлунку, цирозі печінки. Також слід відмовитися від тривалого голодування у дитячому і старечому віці, а також в період вагітності та лактації.

2. Навіть слабке джерело світла під час сну може призвести до депресії

Японські вчені з Нарсього медичного університету протягом 2 років спостерігали за сном більш ніж 860 літніх людей, у яких на момент початку дослідження не було симптомів депресії. З’ясувалося, що у тих, хто спав не в повній темряві, почали проявлятися тривожність і стреси.

Професор Кендзі Обаясі припустив, що слабке світло може порушувати роботу внутрішнього біологічного годинника і негативно позначатися на секреції гормону мелатоніну, який виробляється в темряві. А це може згубно впливати на психіку і викликати депресію.

Вчений радить повісити в спальні щільні штори і вимикати всі прилади, на яких є світлові індикатори. Не варто, до речі, забувати і про миготливі індикатори на смартфоні – їх теж потрібно відключати.

3. Прибирання погіршує стан легенів у жінок

Вчені з норвезького Бергенского університету проаналізували дані більш ніж 6 000 осіб, які протягом 20 років брали участь в обстеженні здоров’я дихальних шляхів в країнах Європейського союзу. Аналіз даних показав, що у тих жінок, які працювали прибиральницями, або тих, хто вдома регулярно використовував чистячі засоби у вигляді аерозолів і розпилювачів, стан легень згодом погіршувався, на відміну від інших жінок. Причому зниження функціональності легень у прибиральниць настільки велике за ці 20 років спостереження, що його можна порівняти з 20 роками куріння.

Також у прибиральниць частіше зустрічається астма. У чоловіків таких проблем не виявилося. Вчені настійно закликають всіх менше користуватися хімічними миючими засобами.

4. Вейпінг значно збільшує шанси захворіти на пневмонію

Вчені з Лондонського університету королеви Марії провели експеримент на мишах і людях та з’ясували, що любителі вейпінга значно частіше хворіють на пневмонію.

А вся справа у тому, що пари електронних сигарет допомагають бактеріям, які викликають запалення легенів, прилипати до клітин, що вистилають дихальні шляхи. Провідний дослідник Джонатан Гріг пояснює: «Пневмококові бактерії можуть існувати на наших дихальних шляхах, не викликаючи хвороби. Однак в деяких випадках, таких як вейпінг, вони легко проникають в клітинний покрив, викликаючи пневмонію».

5. Оптимісти набагато менше схильні до захворювань серця

Американські вчені з Університету Дьюка проаналізували дані анкет, які заповнили майже 2 400 пацієнтів із хронічною стенокардією, і зробили цікавий висновок. Виявляється, тим пацієнтам, у яких було позитивне ставлення до життя, на 30-40% рідше потрібне стаціонарне лікування, ніж людям із менш оптимістичними поглядами.

Справа в тому, що позитивний настрій зменшує рівень адреналіну і кортизолу – гормонів тривоги і стресу. Саме вони впливають на підвищення кров’яного тиску, що, в свою чергу, загрожує розвитком серцево-судинних захворювань та інфаркту.

6. Бодібілдінг не робить чоловіків сильнішими

Вчені Манчестерського університету виявили, що заняття бодібілдінгом не збільшує м’язову силу, хоч і збільшує обсяг м’язової маси. Як зазначив професор Ханс Дегенс, більшість із нас думають, що люди з величезною м’язовою масою надзвичайно сильні, як Халк. Але дослідження окремих м’язових волокон культуристів, бігунів і звичайних чоловіків показало, що м’язи качків генерують менше сили, ніж м’язи некультурістів.

«Схоже, що надмірний ріст м’язів може мати негативний вплив на якість м’язів, і, напевно, краще бути з м’язами нормального розміру, ніж з метаболічно дорогими великими м’язами», – зробив висновок Ханс Дегенс.

7. Бути самотнім корисно для фігури

Вчені Центрального університету Квінсленда в Австралії протягом 9 років спостерігали за більш ніж 15 000 людей і помітили, що ті, хто перебував у відносинах, на 20% частіше мали надлишкову вагу, ніж самотні люди, в тому числі овдовілі і розведені. І це незважаючи на те, що пари, як помітили дослідники, частіше харчувалися правильно, рідше курили і вживали алкоголь.

Виявляється, що під час сімейних трапез пари частіше вживають порції більшого розміру, ніж самотні люди. До того ж, як вважає провідний автор дослідження доктор Стефані Шоппом, заміжні люди набирають вагу тому, що їм більше не потрібно залишатися худими, щоб завоювати партнера. Відповідно, вони дозволяють собі більше їсти, особливо продуктів з високим вмістом жиру та цукру.

8. Секрет щасливого життя – у щоденному використанні інтернету

Норвезькі вчені з Центру технологічних інновацій і культури при Університеті Осло опитали понад 100 000 європейців і прийшли до висновку: щоб бути щасливим, достатньо користуватися інтернетом щодня. Вони стверджують, що йдеться не про те, скільки часу ви проводите в інтернеті, а про те, що саме ви робите в мережі. Саме це і має найбільший вплив на відчуття щастя.

Фахівці також з’ясували, що цей спосіб допомагає людям швидше подолати кризу середнього віку.

9. Спати голяка набагато корисніше, ніж у піжамі

Фахівці Національного фонду з проблем сну в США встановили, що людям набагато корисніше спати голими, аніж у піжамі або спідній білизні. Доктор Сара Брюер привела цілий ряд причин, чому варто спати оголеним.

По-перше, організм сам встановлює оптимальну температуру для повноцінного сну, а одяг порушує цей механізм, викликаючи перегрів тіла. Це, до речі, одна з причин безсоння.

По-друге, при легкій прохолоді організм починає виробляти гормони, які підвищують регенерацію клітин, а це, в свою чергу, надає шкірі і волоссю здорового вигляду.

По-третє, сон без будь-якої одягу мінімізує ризик виникнення грибкових інфекцій в інтимних зонах і у чоловіків, і у жінок.

По-четверте, відсутність на тілі зав’язок, резинок та інших атрибутів одягу сприятливо позначається на кровообігу.

Ну і по-п’яте, у тих, хто спить оголеними, інтимних відносин завжди більше. Адже коли подружжя відпочиває в ліжку без одягу, їх шкіра стикається, а це стимулює вироблення гормону окситоцину, який підсилює статевий потяг.

До речі, згідно з опитуваннями, проведеними фахівцями Національного фонду з проблем сну, майже 30% чоловіків і 20% жінок завжди сплять без одягу. Цей вибір був зроблений ними інтуїтивно, з міркувань особистих переваг і зручності.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Історія дня на Першому: кого вітати 18 травня
Наступна новина Назвали умови, за яких можна вступати до школи не за місцем реєстрації
Останні новини
Схожі новини