Сезон кліщів на Волині: як з ними борються, де перевірити, чи не заразні вони

Сезон кліщів на Волині: як з ними борються, де перевірити, чи не заразні вони

За перший квартал 2021 року на Волині по медичну допомогу звернулось 24 людей, зокрема 3 дітей, яких вкусили кліщі. Медики наголошують, що це загрожує негативними наслідками для здоров’я, а саме такими інфекційними недугами, як кліщовий вірусний енцефаліт, хвороба Лайма, гранулоцитарний анаплазмоз людини, ерліхіоз, піроплазмоз.

Про це розповіли у Волинському обласному лабораторному центрі МОЗ.

Втім, випадки згаданих захворювань в області цьогоріч ще не реєстрували.

«Щороку від укусів кліщів страждають близько тисячі волинян, майже 50-60 з них заражаються інфекційними хворобами. При  пізньому зверненні та без належного лікування хвороби можуть переходити у хронічні форми, – кажуть у лабораторному центрі.

На Волині існує активний природній осередок кліщового вірусного енцефаліту у Ратнівському районі, де виявляють понад 80%  всіх хворих по області. За останні 10 років хвороба вже «мігрувала» на території більшості районів нашої області, а сама захворюваність зросла у 2,5 раза, наголошують медики.

Щороку в період активності кліщів епідеміологи обласного лабораторного центру виїздять у природні осередки, де збирають кліщів. Уже цього року доставили 210 кліщів, зібраних у рекреаційних зонах, лісосмугах, дачних масивах Луцького району, у 17% були виявлені збудники хвороби Лайма. 

На  початку квітня біогрупа виїжджала у рекреаційну зону «Теремнівські ставки», відпочинкову зону річки Чорногузка Луцького району, де зібрали 31 кліща D. pictus, з яких у 30%  виявили борелії.

У центральному парку  культури та відпочинку імені Лесі Українки та парку 900-річчя Луцька зібрали 21 кліща, у 5 виявлено борелії.

Також збирали кліщів на території кладовищ, де в передвеликодні дні перебуває велика кількість людей. Зокрема на території кладовища села Гаразджа виявили 12 кліщів, у 3-х з яких були борелії.

Уже у цьому році 5 лучан звернулось до медиків із проханням дослідити  кліщі, котрих вилучили з тіла після укусу. В одному випадку виявлено збудників хвороби Лайма.

Лабораторія особливо-небезпечних інфекцій Волинського обласного лабораторного центру робить дослідження кліщів на предмет борелій. Вартість такого дослідження – 89, 06 грн, в тому числі ПДВ – 14,84 грн. 
Для дослідження кліщів доставляють зразу ж після видалення за направленням лікувальної установи із вказаною датою укусу.
Кліщі повинні знаходитися в посудинах з доступом повітря (пробірка з ватно-марлевим корком або ємкість для збору біологічного матеріалу з незначними проколами кришки, діаметром меншим за кліща), на дно ємкості кладеться зволожені вата або бинт без надлишку вологи.
Якщо не можливо швидко (в день видалення) доставити кліщ в лабораторію, його потрібно зберігати в холодильнику при температурі +4-8 градусів не довше 3-х діб.
Приймають кліщів за адресою: м. Луцьк, пр. Волі, 55, контактні телефони 23-39-41, 23-39-60.

Читати також: У Ковельському районі виявили сказ. Хочуть вакцинувати всіх тварин у селі 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Центр Луцька почали прикрашати до Великодня
Наступна новина Путін заявив, що готовий зустрітися із Зеленським у Москві
Останні новини
Схожі новини