Базарники пішли, базар – залишився. Репортаж із чергової сесії Луцькради

Базарники пішли, базар – залишився. Репортаж із чергової сесії Луцькради

«Ну шо там, мер в нас вже є?». Час від часу я чую цю фразу від луцьких таксистів, коли вони запитують, ким працюєш, а ти кажеш, що журналістом.

Тоді повертаєшся на землю: ходиш на сесії, стежиш за політично-господарськими містечковими розборками, переймаєшся. А в цей час тисячі лучан живуть собі спокійно і навіть не відають, що там насправді на Богдана Хмельницького, 19.


«Не перетворюйте сесію на базар!» - «розпинався» мікрофон у Григорія Пустовіта.

«Хватить вже! Хватить!» - тримався руками за голову Андрій Авраменко.

Юлія Вусенко і Алла Надточій щосили давали знати, що в цій залі ще є опозиція. Опозиція, яка може голосно говорити, але не має достатньо голосів, щоб… голосувати. Пробачте, за тавтологію.

Базарники пішли, а базар залишився і тривав майже до 18-ї.

«ГАНЬБА!» і ТРИМАЙ «НАШИХ»

Цього дня (25 вересня) чергова 63-тя сесія Луцької міської ради розпочалася задовго до 10-ї ранку. Працівники двох луцьких ринків прийшли протестувати, бо хочуть зберегти робочі місця. Під міськраду принесли колонку, увімкнули музику і слухали: «Разом нас багато, нас не подолати!».

На сходах вишикувалися у коридор і як тільки бачили когось хоч приблизно, на їхню думку, схожого на депутата, кричали: «Ганьба! Ганьба!». Під крики втрапив навіть начальник луцької поліції Олег Кічук: не впізнали.

З колонки: «Ми не бидло, ми не козли»

А все тому, що намір луцької влади перенести ринок з-під стін замку в інше місце стає все більше реальнішим. Облспоживспілці недавно не продовжили договір на земельну ділянку під торговими площами. У порядку денному 63-ї сесії було лише одне «ринкове» питання: про створення тимчасової комісії щодо вивчення умов договору оренди землі під ринком «Завокзальний». Натомість люди, які прийшли протестувати, тримали в руках аркуші зі зверненням чи то до обранців, чи то до журналістів, в якому було зазначено, що на сесії розглядатимуть і проект рішення щодо Старого ринку: про поділ земельної ділянки.

Людмилі Романюк – 70 років. Прийшла мітингувати, бо працює на ринку,
торгує овочами. І не хоче втратити роботу
Коли на сесію йшла Майя Шостак, хтось гукав: «Це наша», хтось – «Ганьба!»

У натовпі говорили про намір «іти до Зеленського», депутатів ділили на «наших» і «не наших», згадували, хто з них працює чи працював на ринку, всіх до одного називали зрадниками, нарікали, що у війні між владою та облспоживспілкою страждають підприємці, які самі собі облаштували там торгові місця. Казали, «на другий раз не будемо голосувати, за кого скажуть».

Одне було очевидним: або з цими людьми не ведуть ніяких переговорів, або ведуть не ті і не так. Зрештою, представники мітингарів пішли на переговори з міською владою. До 11-ї години ті, хто перебував у сесійній залі, до кінця не були впевнені: буде сесія чи ні.

Але згодом у коридорі з’явився радник міського голови Ігор Поліщук, секретар ради Григорій Пустовіт та інші. Перший виглядав бадьоро, ніч із собою стаканчик з кавою і усміхався. Сесія буде.

Ігор Поліщук: з базаром будемо розбиратися. З понеділка

Люди під стінами ради почали розходитися. Від ранку, до речі, у місті не працювали два ринки.

«Щойно у нас відбулося дві зустрічі у 105-му кабінеті між представниками різних фракцій, керівництвом міської ради і представниками підприємців від Завокзального та Центрального ринків. Щодо Завокзального: управління ДСНС у Волинській області здійснювало ряд заходів щодо дотримання пожежної безпеки. Частина ринку знаходиться на газовій трубі високого тиску. Облспоживспілці був висунений припис, він не був виконаний  і управління ДСНС і Держпродспоживслужба подали позов про закриття ринку. Ми не впливаємо на ці рішення. Пояснили це людям і на цьому розійшлися.

Підприємці Старого ринку думали, що на сьогоднішню сесію виноситься питання про розподіл ділянки і виділення землі під об’єктами нерухомості облспоживспілки іншим власникам. Цього питання немає у порядку денному. Від усього депутатського корпусу ми висловили консолідовану позицію: ринок у такому стані, в якому зараз є, і в такому місці бути не може. Він буде перенесений.

Підприємцям запропонували бути дотичними до того, куди вони будуть перенесені і яким чином. Вони висловили бажання мати діалог, поводилися конструктивно. З понеділка будемо спільно обговорювати, куди ми переноситимемо ринок і коли», - інформував Ігор Поліщук.

Заперечень, коментарів, обурень не було.

«ПОЧНЕМО З ШАУРМИ»

Щойно прозвучав Гімн, Алла Надточій (Самопоміч) попросила поінформувати про ситуацію з пожежами в місті. Напередодні ніби сталося займання у Палаці культури, ще раніше горів госпіталь…

Пожежі учора не було, відповів Ігор Поліщук. У палаці культури замкнуло щось у щитовій, звідти пішов дим, електрик тут же набрав обленерго. Що почув? Як і тисячі лучан, які туди телефонують: мовляв, лишайте заявку… Не так має реагувати ця структура на надзвичайні ситуації, та ще в таких місцях.

А далі «прийшла коза до воза». Одне із наступних питань порядку денного стосувалося діяльності того ж таки обленерго: щодо поновлення договору оренди землі під трансформаторною підстанцією.

Павло Данильчук бере слово.

«Майже на кожній сесії ми вирішуємо питання обленерго і йдемо назустріч. Ми їм не ставимо палки в колеса. А як вони реагують на проблеми міста, ми щойно чули. Може, варто поспілкуватися з керівництвом цієї структури?» - каже обранець від «Народного контролю».

Павло Данильчук: «А шаурма?»...

«Повністю підтримую колегу», - відповідає Поліщук і згадує до всього постійні відключення електроенергії у місті та «вічний» ремонт підстанції на Старому ринку.

Депутати голосують за те, щоб наступної сесії таки послухати, що скаже керівництво Волиньобленерго на цю тему.

Низка земельних питань стосуються магазинів на зупинках. У раді укотре обіцяють навести лад, згадують про нову концепцію зовнішнього вигляду МАФів.

«Почнемо з шаурми», - натякає на недавній скандал із кіоском в центрі Луцька Данильчук.

Поліщук киває головою. Раптом що, то кіоск ще стоїть…

До трибуни йде депутат Борис Смаль (УКРОП). Тут він не зовсім депутат, а керівник департаменту економічної політики Луцької міської ради. Доповідає про програму соціально-економічного розвитку Луцька.

Андрій Білан (Свобода) згадує про програму реконструкції автентичних дверей, запитує, чи є в програмі гроші. Кажуть, передбачені, закладені, але – жодних витрат. Андрій Покровський (Солідарність) цікавиться долею програми 50/50 (купівля житла атовцям) та програми підтримки округів без депутатів. Микола Федік (Свобода)запитує, чи, бува, не наважилися господарі приміщення колишнього садочка на Ярощука (центр зайнятості) виселитися. Ні, не наважилися, кажуть.

Зрештою Тарас Шляхтич (Самопоміч) пропонує «оптимізуватися», зменшити кількість програм (у місті їх 52 і всі вони фінансуються на 42% в середньому), бо «рік буде передвиборчий, і треба знайти золоту середину».

Сесія...

Борис Смаль підсумовує, тішить інформацією, що Луцьк не пасе задніх в темі виконання програм на фоні інших міст. На тому – 32 із 33 «за».

Так же дружно рада проголосує за добровільне приєднання Прилуцької сільради до міста. Хтось називає це «успіхом місцевої дипломатії». Хтось згадує про те, що наступного року треба так спроектувати бюджет, щоби Прилуцькому позаздрили ті, хто так само міг би приєднатися до міста.

Рада набирає обертів і йде далі. Дружньо змінює правила розміщення зовнішньої реклами в місті.

Тому – дам, тому -… не дам

Після обідньої перерви депутат Аркадій Соломатін (позафракційний) на всю сесійну залу обурювався, що якийсь «свободівський сайт» написав, що він очолив КП «АвтоПаркСервіс» без конкурсу, а це, мовляв, неправда. 

«Спокійно. Якщо все нормально, то чого реагувати?» - усміхається у відповідь свободівець Микола Романюк.

Що правда то не гріх: сесійна зала – як «ворк юа», вже не перший депутат з часу виборів працевлаштувався.

Нервова видалася сесія

Чи то обід пішов на славу, чи кава була міцна, але після перерви зала запрацювала якщо не активніше, то голосніше. Спершу взялися дискутувати, чи варто зменшувати пайову участь підприємствам «ЛДБК» та ТОВ «Три Л». Алла Надточій затято доводила, що на Гордіюка забудовник обіцяв забрати тимчасову дорогу, яку робили до будмайданчика, а не забрав. Бізнесмен Сергій Балицький (УКРОП) натомість запевняв, що дорога якісна, а забудовник - один із тих, хто віддав найбільше учасникам АТО.

«А ви спитайте лучан, чи готові вони віддати мільйон забудовнику за те, що він зробив тротуар до будинку, в якому продав квартири?!» - не стихала Юлія Василівна (після «ЛДБК» обранці розглядають питання повернення коштів «Три Л» і згадують про Олександра Лазорка, саме його ім’я пов’язують з фірмою, яка будує торговий центр біля «Лучеська» на Відродження)

«Це така маленька помста?» - бере слово депутат Євгеній Ткачук (позафракційний) і нагадує їй, як фракція «Самопоміч» свого часу нібито була проти повернення пайової участі бізнесмену Андрієві Покровському, коли будували ТЦ «Промінь» (депутат Луцькради з фракції «Солідарність», з яким нині самопомочівці охоче співпрацюють, і це не секрет).

Алла Надточій була голосом опозиції

«То людина, яка постраждала при режимі, яка не вивела кошти в офшори. Ігор Петрович (очевидно, Палиця, – авт.) взагалі назвав його героєм за те, що він зберіг стільки нафти. Супер! Голосуємо!» - продовжує Ткачук.

Чи то його слова стали вагомим аргументом, чи й так ніхто ставити палки в колеса ще одному забудовнику не старався, рада голосує «за». ЛДБК повертають трохи більше мільйона, «Три Л» - трохи більше двох.

«Колеги, ми з базару не можемо вийти»

Укінці зали розгублено спостерігають за всім три жінки. То - голови місцевих ОСББ. У міськраді 8-м ОСББ пообіцяли 1 млн 400 тис. грн співфінансування на «реанімацію» їхніх будинків, вкрай занедбаних жеками, а тут раптом кажуть, що не дають грошей. Бо – нема.

Тим часом Юлія Вусенко «штурмує» головну освітянку ЛМР Зіновію Лещенко запитанням про те, чи виділять гроші з бюджету на світловідбивні жилети школярам. Мовляв, раніше в цьому її запевнили письмово. Аргумент: її донька пішла в перший клас, «зараз гуляє на групі продовженого дня», а як буде повертатися додому в темінь? І не тільки її донька.

Зіновія Лещенко не проти світловідбивних жилетів для школярів.
Але каже: треба спитати батьків, чи носитимуть їх діти...

Зіновія Богданівна просить не кричати і нагадує, що в неї самої «донька вашого віку».

«Щось нервова пішла сесія… - втирає піт Григорій Пустовіт. – Колеги, ми з базару не можемо вийти».

Діло йшло до бюджету.

Депутат Андрій Авраменко (він же – директор обласної школи вищої спортивної майстерності), який уже кілька місяців з друзями-спортсменами сам робить ремонт у приміщенні ФСТ «Колос», щоб здешевити його «реанімацію», розповідає, чому просить дати 100 тисяч з міської казни на цю справу. Мовляв, там у гуртках займаються діти з Луцька, і вони в цей час «не шляються в подворотнях».

Юлія Вусенко натомість доводила, що установа – обласної комунальної власності, тому за грішми треба йти туди (хоч облрада фінансувала цей об’єкт).

«О Боже…» - брався за голову Авраменко.

У залі знову ґвалт, крик, хтось встає, хтось гукає у мікрофон «го-ло-су-ємо!».

23 – «за».

«Маладєц! Такой, как я!» - хвалить Андрія Авраменка депутат Микола Дендіберін (УКРОП), який теж затятий спортсмен і постійно будує стадіон «Піонер» у районі вулиці Глушець.

Головам ОСББ сказали, що грошей нема. Бо Гройсман перед виборами підняв зарплати освітянам, а грошей не заклав, тому проблему вирішувати мусять на місцях. Бо за котельню на Карбишева «Луцьктеплу» «накапали» великі борги, а працівники КП все літо без зарплати… Бо ЛПЄ підняло вартість квитків на 1 гривню, а вартість електроенергії зросла втричі…

«Що ми скажемо своїм людям у дворах? Вони ж зібрали гроші, бо розраховували на співфінансування», - запитує представниця ОСББ Тетяна Горюнова.

Павло Данильчук береться за ОСББ і просить міськраду пожертвувати будівництвом фонтану на Театральному майдані, на що закладені кошти. Спершу Ігор Поліщук заперечливо киває головою.

А потім таки бере слово: ні, фонтан буде, але компроміс таки знайшли. 700 тисяч для ОСББ виділять зараз, 700 – у жовтні. Зараз – за рахунок грошей, закладених на ремонт дворів.

«Ну що, нормально?» - повертається до жінок-голових депутат Юрій Безпятко (УКРОП).

«Дякуємо», - кажуть ті, але так невпевнено, бо ще не зрозуміли, коли, кому і які гроші виділили.

«То ви Ігореві Поліщуку дякуйте!» - киває обранець на сусіда в депутатському ряду…

Останній акорд

  *  *  *

Ще репортаж не відписала, як мій шкільний батьківський чат уже розривався від повідомлень. У школах міста після сесії просять батьків сказати, чи треба їхнім дітям-школярам за кошти бюджету купувати світловідбивні жилети, чи будуть носити…

Ну, ви знаєте, що таке батьківські чати у вайбері. Таке собі «ехо» вчорашньої «нервової» сесії.

Юлія Вусенко на це усміхнулася б. Не дякуйте)

Текст і фото: Олена ЛІВІЦЬКА.

Ранок під міськрадою. 25 вересня

Головний батьківщинівець Валерій Бондарук – коридором базарної ганьби 
Керівниця муніципалів Юлія Сиротинська тим часом контролює ситуацію з вікна

Пізніше і Юлія Сиротинська приєдналася до колег

Олега Кічука «записали» в депутати
Любов Романюк, їй 70, вона протестує...
Кликуни мовчать
Тим часом люди чекають сесії
Хто завше першим приходить на сесію, той Богдан Богонос)
Поки тривають переговори, обранці теж чекають
З працівниками ринків вдалося поспілкуватися конструктивно, – Поліщук
Микола Собуцький цього дня у справи громади втручався тільки натискаючи на кнопку
Юлія Дацюк та Майя Шостак

Євген Ткачук: «Людина не вивела гроші в офшори»...
Юлія Вусенко: «А лучани віддали б ці мільйони?»

 

Микита Рабан (УКРОП)
Голови ОСББ яекали, чи виділять кошти з бюджету для їхніх будинків
Аркадій Соломатін: «Знов написали не те»...
Андрій Авраменко уже кілька місяців разом з друзями робить ремонт у «Колосі». Аж схуд)

 

«Колеги, ми не вийшли з базару!» 
Іноді в цій сесійній залі хочеться просто дивитися у вікно.
На місто, яке живе...

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Крапку не поставлено», – Володимир Бондар
Наступна новина Чому варто звернути свою увагу на телефон Samsung Galaxy A7
Останні новини
Схожі новини