Без автокрісла для дитини – штраф. У Києві батькам відмовляють таксисти

Без автокрісла для дитини – штраф. У Києві батькам відмовляють таксисти
Фото ілюстративне

Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який передбачає штраф за порушення перевезення дітей в автомобілях. Після цього чимало водіїв таксі відмовляються везти дітей.

За перше порушення – 510 гривень; за повторне – 850. Законопроєкт вже направлено на підпис Володимиру Зеленському. Це означає, що сам закон ще не набув чинності. Однак попри це, водії київських таксі вже почали відмовляти батькам з дітьми в поїздках через відсутність спеціальних засобів безпеки. Про це пише LB.ua.

Наадаємо, 20 листопада закон набуває чинності.

Голова асоціації таксистів України Андрій Антонюк зазначає, що насправді в законопроекті ніде не написано саме про автокрісла:

«Можливо автори мали на увазі автокрісла, однак в тексті законопроекту сказано лише про “спеціальні засоби”, а що передбачає цей термін – не пояснюється. Тому патрульна поліція не може вимагати штрафу за відсутність автокрісел ні з водіїв, ні з пасажирів. Чинний закон “Про правила дорожнього руху” за 2001 рік передбачає, що батьки можуть перевозити дітей до 6-ти років у себе на руках, а також дозволено водіям і пасажирам таксі не пристібатися зовсім. Те, що бачимо сьогодні – не більше, ніж паніка серед водіїв, пасажирів і поліцейських». 

Анна Калюх, матір двох дітей восьми та шести років, розповідає, що декілька днів тому водій таксі відмовивcя везти її з дітьми, оскільки не мав автокрісел:

«Три дні тому, коли ми традиційно сіли в машину, водій запитав, чи готова я заплатити штраф, якщо нас зупинить поліція, бо в нього немає автокрісел. Я сказала, що не готова, він відповів, що теж не буде. Водій скасував замовлення, але не допоміг з пошуком авто, які мають автокрісла, і о десятій вечора я опинилась з двома дітьми на вулиці».

Наступного ранку вона подзвонила диспетчеру, щоб запитати, як можна викликати машину, отримала відповідь: «Ні, у нас жодна машина не підлаштована під перевезення дітей». 

Директор корпоративного та сімейного таксі “Transflot” Віктор Федосюк підтверджує, що служб таксі з автокріслами на київському ринку справді одиниці. Питання їхньої відсутності – фінансове:

«Ми вже півтора роки їздимо з автокріслами, купували найперше для безпеки пасажирів, але можу сказати, що така послуга, на жаль, успіхом не користується. Наприклад, за день може бути 10 замовлень на 5 таких автівок. Це мало, однак від ідеї ми не відмовляємося і не збираємось це робити».

Ще один варіант – взяти з собою своє власне автокрісло та встановити його в таксі. Як виявилося, саме таким бачать вирішення проблеми більшість служб таксі або служб виклику авто.

«Водій запитав, чи маємо з собою автокрісло, й дорогою дуже довго розповідав, як ховатися від поліції. Їхати нам було 12 хвилин, на щастя. Вдруге їхала з двома дітьми додому після тривалої прогулянки, варіант метро відпадав сам собою. Водій Uber побачив нас, скасував замовлення й поїхав собі. Втретє їхали вже із 4 дітьми в салоні, водій акуратно розповідав про штрафи, жалівся на нововведення, але довіз до кінцевої точки. Я фізично не можу мати з собою два автокрісла, а що вже говорити про багатодітні родини», – додала Веліна Вайткунайте, мама двох дітей.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Вимоги до фасадів, реклами та парків. На покращення вигляду Луцька витратять 8,5 мільйона
Наступна новина Заборонять музику та обмежать рух транспорту. У Луцьку вшанують пам’ять жертв голодоморів
Останні новини
Схожі новини