«БЕЗ Баяна». Волинський репортаж зі з’їзду партії «ЗА Майбутнє»

«БЕЗ Баяна». Волинський репортаж зі з’їзду партії «ЗА Майбутнє»
27 серпня. З'їзд партії «ЗА Майбутнє». Київ

Чи не найочікуваніша майже волинська політична топ-подія 2020-го - вихід у публічну площину партії Ігоря Палиці - сталася 27 серпня.

Українці вірували, що саме цього дня починалася справжня осінь. Цей день в народі вважали днем каменяра, в давнину будівничі храмів і осель вважалися особливими майстрами. В цей день наші предки уважно дивилися на вітер і за його напрямками та силою визначали, якою буде осінь.

З огляду на те, що восени 2020-го у нас місцеві вибори, «вітри» тут мають особливий підтекст. А позаяк фактично добрих два ряди попід сценою на Співочому полі були цього дня зайняті волинянами, «вітри» таки будуть добряче волинські.

Отож, хто прийшов, що вдягнув, що їли, пили, обговорювали – на з’їзді партії «ЗА Майбутнє», де команда Ігоря Палиці заявила про те, що йде на місцеві вибори, а за тим – і на парламентські. На завершення (заінтригую) – вельми несподівана «волинська» зустріч на Співочому полі.

«Ностальгія»

На Співочому полі...

Стартували класично, «по-народному»: з піснями, дітьми, рошенівськими шоколадками і завчасно підсолодженою безплатною кавою. По-народному, але масштабно.

16 років тому 4 липня до Співочого поля не можна було дійти. Від лаври все було забито людьми і помаранчевими стягами. Звідси йшов в президенти Віктор Ющенко. Тоді - переможець переможців. «Дорогу народному президенту!» - гукали йому люди в натовпі. Цікава деталь: на мітингу на Співочому полі в той день не було Юлії Тимошенко, бо несподівано захворіла на …запалення легень.

…Звідси йде у самостійну політику з власним політичним проектом Ігор Палиця. Через 16 років. Замість помаранчевих кольорів – насичений фіолетовий. Поруч із Ігорем Палицею цього дня - його син Захар. Політик з Волині вивів у публічне політичне плавання не тільки свою партію, а й сина.

«Як вам?» – спитаю згодом  волинянина депутата облради і досвідченого політика Володимира Бондаря про враження від з’їзду (той був свідком обох подій).

«Така ностальгія. Голуби були. Скрипка був. Це, як на мене, переможна рефлексія. Я думаю, що вона повинна повторитися. Але не у формі трагікомедії чи фарсу, а саме в тій позиції, якою вона задумувалася ще тоді. Ця команда, ця ідея, яка вкладена в партію, повинна спрацювати успішно», - скаже він.

З’їзд на …шосту ранку

Коронавірус не жартує

Партія «ЗА Майбутнє» точно хоче навчити всіх рано прокидатися. Бо перше, що здивувало у програмі партійного заходу, – початок реєстрації на 6-ту.

Тому волиняни як «перші гості на тому весіллі» виїжджали на подію ще з вечора і мали шанси зустріти світанок не просто в Києві, а на мальовничому Співочому полі. Пофотографувати синьо-жовтий стяг на фоні монументу «родіни» зі старим як світ гербом. Подумати про контрасти і те, якою карколомною буває історія.

Ближче до 6-ї біля лаври стало людно, а на Лаврську стали з’їжджатися автомобілі різного штибу. «Майбахів» - жодного, але вибрати достойний було з чого. Волиняни реєструються - і чоловіки (поки є час на прогулянки) одразу прямують до бронетранспортера, що експонується на площі поруч. Ігор Терещенко, голова Прилісненської ОТГ, який у військових машинах знає толк, бо пройшов через це пекло, хвацько щось розповідає колегам, розмахуючи руками над БТРом. Поруч – його сусіди по 23-му округу: депутат облради Микола Бущук з Любешівщини, депутат облради і директор «Волиньторфу» Іван Киричик, Маневицький селищний голова Олександр Гаврилюк.

Серед тих, хто тим часом ставить свої підписи біля галочок, які люб’язно показує реєстраторка у білій футболці з символікою партії, є давно знайомі члени волинської команди Ігоря Палиці, а є й несподівані обличчя. Серед несподіваних - Володимир Жгутов, досвідчений мер містечка Ківерці, нині голова Ківерцівської ОТГ.

З-поміж делегатів: Вікторія Майборода, керівниця департаменту соцполітики Луцькради, Тетяна Янчук, депутатка Луцькради від фракції «УКРОП» і очільниця жіночого крила волинського осередку партії «ЗА Майбутнє», екс-депутатка облради Галина Майко, нині очільниця Горохівського районного ЦПМСД, Анатолій Філюк, депутат Волиньради з Камінь-Каширщини, Катерина Шкльода, екс-очільниця департаменту сім’ї та молоді Луцькради, мер Рожища Вячеслав Поліщук та інші. Дещо осторонь тримається голова бюджетної комісії Волиньради Михайло Імберовський, який у раду цієї каденції зайшов як самопомічівець, а наразі член фракції УКРОП.

Не на виставку квітів...

Поруч, на умивальнику (а навколо є все для побутових потреб відвідувачів, які прибувають з різних регіонів), хтось забув паперову скляночку від WOG. Символічно склянка культової континіумівської мережі нагадує про те, що в основі команди «ЗА Майбутнє» не тільки команда нардепа і політика Ігоря Палиці, а й «континіумівське крило».

Волинянам це цікаво: регіон тривалий час був полем для протистоянь різних політичних груп. Тому очі весь день шукали на події нардепа від Волині Степана Івахіва. Але його не було. Поруч, у перших рядах, зате був екс-лідер депгрупи «Воля народу» нардеп Ярослав Москаленко. Між ним і Палицею сиділа жінка: Інна Костиря, заступниця голови Аграрної Партії України, представниця ще однієї політичної сили, яка стала під фіолетові стяги «ЗА Майбутнє».

Після реєстрації звивистими доріжками всі прямують до воріт, над якими вивіска: «Виставка квітів «Мульт-Ленд». Кожного турботливо після того у спеціальній рамці «кроплять» якимись дезінфікуючими засобами. Хтось жартує, що то з сусідньої лаври шлангом подають свячену воду.

Але всі слухняно «кропляться», бо коронавірусу не до жартів.

Хто що каже?

Камінь-каширці Світлана Сидорук та Анатолій Філюк

Поки делегати наввипередки фотографуються на фоні логотипів партії, аби похизуватися ними у соцмережах, ми з Ігорем Терещенком взялися розмірковувати, чому – «ЗА Майбутнє».

У себе на Маневиччині він – авторитетний лідер ОТГ. Першим кинув усе і пішов на війну з початком подій на Сході. Потім повернувся і став до керма. Але тривалий час був вірним бійцем «Батьківщини».

Він, напевне, більше не буде у жодній партії, каже той. Мовляв, досить, дістало.

…«Я поважав ту політичну силу і поважав би до цього часу, але виникла у мене така суперечка з очільниками районного осередку: явне було переслідування власне інтересів, а не інтересів громади. Тому я, поставивши ультиматум, написав заяву і вийшов з партії. Вони не рахувалися з моєю думкою. Я вважаю, що зробив правильно. Більше в жодній політичній силі я не був і, напевне, не буду. Але  підтримуватиму людину, яка в тяжкий час допомогла мені і моїй громаді вижити. Це - народний депутат Ірина Констанкевич. Це тоді, коли на всіх рівнях були чіткі вказівки гальмувати розвиток громади тільки через те, що я комусь не подобався», - розповідатиме Ігор Терещенко з Прилісного на Маневиччині.

Депутат облради з фракції УКРОП Анатолій Філюк, член ради обосередку партії
«ЗА Майбутнє» Орест Маховськийта голова Шацької райради Сергій Карпук

…«Я вірю в команду, яка є в цій партії», - пафосно, але спокійно пояснить свою позицію багаторічний керівник «Волиньторфу» Іван Киричик, теж із Прилісного. Вірить він, що і на його заводі настануть стабільніші часи.

…«Важливо створити на рівні громад ефективний адміністративний менеджмент. Це – найважливіше. Влада має бути відповідальна, ефективна. Вона має знати, вміти наповнити місцеві бюджети», - міркує голова Сошичненської ОТГ, теж одна із активних «укропівських» партійців Світлана Сидорук з Камінь-Каширщини.

«Пані та панове, на сцену…»

Ігор Палиця йде. У політику зі своїм проектом

«За майбутнє-є молімось, за майбутнє-є-є…» - співатиме зі сцени жінка у вишитій сукні. Попід сценою – стільці у «надцять» рядів. На крайньому - цифра 1 і папірець із написом «Олег Скрипка». Заінтригували…

Тим часом Ігор Палиця у колі нардепів з депгрупи «ЗА Майбутнє» налаштовується на партійний офіціоз: тисне руки гостям в оточенні фотографів. Поруч – кардіохірург Борис Тодуров. Ще один авторитетний чоловік, який скаже, що не готовий стати членом партії, але підтримує людей, які з цього місця підуть нині у виборчі нетрі.

За мить приєднається до компанії комунікабельна нардепка Ірина Констанкевич. І в компанії Захара Палиці щось емоційно обговорюватиме. Нардеп Ігор Гузь приїде зі своєю командою: діючими лідерами громад на своєму 19-му окрузі та претендентами на мерські крісла в містах округу Ігорем Пальонкою та Борисом Карпусом. Як політичний однодумець Палиці він наразі з головою поринув у вибори на місцях.

Нардеп Ігор Гузь по-братерськи вітається з Ігорем Палицею

Підійде до Ігоря Палиці привітатися: «по-коронавірусному» і так очевидно по-братерськи політики постукаються кулаками. Згодом поруч із ним займе місце і нардеп з Волині Вячеслав Рубльов. Людина Палиці з фракції «Слуга народу».

Читайте також: «Поки що безпартійний. Я й так у волинській команді Палиці». Вячеслав Рубльов. ІНТЕРВ’Ю

Ближче до початку підійдуть голова Волиньради Ірина Вахович, яка вже бореться за посаду ректорки ЛНТУ в Луцьку, радник міського голови Ігор Поліщук (його цього дня Ігор Палиця публічно назве кандидатом у мери Луцька), перший зам Луцького міського голови Григорій Недопад, якого вже в кулуарах після виборів «призначили» на одну з найвідповідальніших в регіонах посад, лідер фракції УКРОП в облраді Олександр Омельчук, лідер депгрупи «Патріоти Волині» Володимир Бондар, бізнесмен-забудовник Андрій Разумовський, депутат облради Юрій Ройко та інші.

Волиняни Володимир Жгутов та Володимир Бондар
- серед делегатів 

Уже після всіх під сцену фактично вбіжить ще один депутат Волиньради, бізнесмен і екс-митник Роман Микитюк, очевидно, мало не спізнився.

«…За міць і силу кожної роди-и-ни. І за щасливе наше майбутя-я-я!» - зі сцени лунатиме фактично гімн партії.

«Партія «ЗА Майбутнє» об’єднала депутатів-мажоритарників, яких загалом підтримало 4 мільйони людей, що становить 15% від усіх виборців. Це фактично другий за успішністю результат у виборчих перегонах», - озвучать згодом – і над Співочим полем піде гучна партійна луна. Очевидно, то ключові цифри місцевих виборів 2020-го. Орієнтири.

А за тим якийсь дуже гарний і глибокий голос оголосить вихід лідера політичної сили.

«Пані та панове, на сцену запрошуємо…» - народ сконцентрувався.

Його дістало. «Ми йдемо, ми виграємо»

«ЗА Майбутнє» - це ті, кого дістав той «бєспрєдєл», який відбувається в країні». 

Ігор Палиця стрімким і впевненим кроком рушить на сцену. Всі ключові гасла, поки він говоритиме, мигатимуть лозунгами на фіолетовому екрані за його спиною. А обличчя спікера зблизька транслюватимуть на два великих екрани по боках сцени на Співочому полі.

Це для тих, хто хотів роздивитися, як Ігор Петрович іноді рвучко стискав руку в жилавого кулака.

«Нас  багато запитують: «А чому?». Перше «чому» почули, коли ми вирішили створити партію. Друге «чому» нам задали, коли спитали: «Навіщо ви йдете на вибори, ви ж – нова партія, у вас нема рейтингу, нема шансів?». Третє «чому» було: «А чому ви збираєте людей, до вас ніхто не піде?». Четверте «чому» сьогодні: «А чому ви так рано зібралися, ще всі сплять?». І їх було ще багато.

Мене просили не говорити слово «чому». Але я все одно скажу. Нас дістало! Нас дістало, що ми вже 29 років ходимо по граблях і комусь намагаємося довірити долю країни. Те, що вже 29 років ми обираємо то президентів, то верховні, то обласні ради, то міські, то ОТГ, підтримуючи якісь політичні партії і весь час роблячи висновок: «Ну, вони точно справляться!». І ми помиляємося.

Рік тому ми всі з вами раділи перемозі Зеленського, бо нас дістав Порошенко, погроза військової агресії, дістала брехня, крадіжки в армії. Ми раділи, коли відбулися вибори до Верховної ради, бо ми довіряємо вибору президента, і рівно за місяць зрозуміли: знов дістало. Тоді, ми мажоритарники, депутати групи «ЗА Майбутнє», які змогли довести своїм виборцям, що вірити все ж таки треба досвідченим управлінцям, вирішили створити партію», - говорив Ігор Палиця з трибуни.

Через 3 місяці партія оголосила, що йде на місцеві вибори. Її лідер не приховував: попереду і парламентські.

Які основні маркери «ЗА Майбутнє»: повернути заробітчан; найкраща медицина; боротися за вчителів; допомогти аграріям, яких уряд не бачить і які йому нецікаві; економічний прагматизм…

…«Ми багато сперечалися, як правильно тут сказати. І зрозуміли: тільки праг-ма-тизм. Наша партія після перемоги буде захищати кожного українця, який в цій країні хоче займатися бізнесом. Тільки прагматизм може створити робочі місця дати поштовх до розвитку».

…«ЗА Майбутнє» - це ті, кого дістав той «бєспрєдєл», який відбувається в країні». 

…«Команда в нас найкраща. Тут сидять представники місцевого управління, мери і кандидати в мери, ті, хто знає, що робити і як. Тут керівники ОТГ з 15-річним досвідом, які знають, що їм обіцяли, що є зараз і що буде завтра: за бюджетом, який сьогодні готується, в ОТГ не буде грошей… В залі депутати і керівники обласних рад, які в 2015 році повірили, що буде децентралізація, а в 2016-2017 відчули, що це все пшик, бо держава все більше в них забирає і все більше навантажує».

…«Наша зовнішня політика повинна захищати інтереси України. Все».

…«В нас у всіх різні герої. І ми не збираємося за це битися. …Україна існує для тих, хто живе в Україні і любить Україну, і нам, партії, все одно, якої він релігії, якою мовою він розмовляє вдома. При цьому єдина державна мова в Україні – українська, і ніхто з цим давно не спорить».   

…«Ми інші. Ми не обіцяємо того, що не можемо зробити». 

…«У нас будуть рейтинги. Хай ті, хто думає, що не так, спокійно сплять. А ми це зробимо».

«Ми йдемо, ми виграємо…».

 «Не під фанеру». Скрипка, Тодуров, Поклітару…

Після лідера говорити важко, але вони старалися. Один за одним на сцену піднімалися Борис Тодуров, Іван Чайківський, Сергій Гусовський, Юрій Вознюк, Олександр Шевченко, Тарас Батенко, Тетяна Лазарєва, Ірина Суслова та інші.

Козирі тут дісталися культовому музикантові Олегові Скрипці. Саме з цього місця колись стартував його фестиваль «Країна мрій», тому він одразу заговорив про знаковість і ностальгію. Згодом Олег Скрипка скаже, що політична сила Порошенка «розчавила цей фестиваль». Ні, він не став членом партії, не зібрався стати мером якогось міста, але він має що сказати людям, які сиділи під цими фіолетовими екранами.

Олег Скрипка: «Дуже дивно на цій сцені бути без баяна»

«Дуже дивно на цій сцені бути без баяна», - промовив найперше, народ усміхнувся, впізнавши в людині, яка стояла за трибуною, того самого Скрипку, якого люблять мільйони.

Класичний прийом «в кожній партії (хай і умовно, - авт.) має бути свій порядний артист» спрацював тут на всі сто.

«Ну, бачиш, які молодці: Скрипку підтягнули…» - коментував хтось із колег медійників поруч. А Олег Скрипка намагався бути неочікувано відвертим і розказував, як його «кожна влада примушує грати під фанеру», а він апріорі митець, «який все життя бореться, щоб не грати під фанеру».

У центрі Захар та Ігор Палиці

В чому драма?

«Зазвичай створюється нова політична сила, запрошують музикантів, артистів. Артисти підтримують. Політична сила приходить до влади (чого я вам, наприклад, бажаю), а потім цих артистів вони запрошують на корпоративи і співають з ними караоке… І на тому все», - каже він.

І просить: не запрошуйте його потім на свої корпоративи, бо…

«Політична влада в країні не для того, щоб «паплєсать на карпоратівчиках» чи робити корпоративи державного масштабу, як це відбулося 24 числа, недавно…» - зала вибухає оплесками.

Бізнесмен Андрій Разумовський, один із найуспішніших луцьких забудовників,
став у лави команди «ЗА Майбутнє»

Просить послухати хоча б художника Анатолія Криволапа, той говорить з екрана і розповідає про те, що в цій країні навіть такий митець, як він, як доплату за особливі заслуги перед державою отримує …200 грн.

До цієї команди згодом приєднається з екрана ще хореограф Раду Поклітару і теж порадить присутнім звернути особливу увагу на культуру в цій країні.

Скрипка приніс книжку Ukraine the best, яка зібрала відомості про кращих митців України, залишив її лідерам партії в дарунок. У фіолетовому навколо він роздивився «колір борщу», а щоб зварити борщ, каже, треба «класні інгредієнти».

«Ми в борщ не кладемо гнилі буряки… Якщо ми будемо створювати класний український творчий культурний простір, ми будемо мати класну культуру в майбутньому. І ця культура дасть зерно процвітання», - так філософськи закінчив виступ Олег Скрипка. На кінець підняв всіх зі стільців, заспівавши трохи Державного Гімну.
Нардеп Вячеслав Рубльов серед колег

Згодом на сцену піднімуться інші лідери думок. Депутат Київради Сергій Гусовський заявив, що йде в мери Києва. Нардеп Юрій Вознюк, що збирається в мери Рівного. Його колега з парламенту Тарас Батенко красномовно закінчить ці виступи фразою про те, що ця команда прагне бути «ґаздами, не слугами» у своїй країні.

Завершать подію коротким виступом Ігоря Палиці та піснею у виконанні юної Дарини Москаленко. Діти співатимуть щось тужливо-оптимістичне і випускатимуть у небо над співочим полем білих голубів.

Далі попід хмари запустять синьо-жовтий дим та піднімуть квадрокоптером партійне полотно прямісінько над сценою. Ігор Палиця, по праву руку якого стоятиме син Захар, по ліву – нардепка Ірина Суслова, і собі підніме голову догори подивитися, як же щемно…

Ірина Вахович та Ігор Поліщук

…Під завісу я спитаю у майбутнього мера Луцька (точніше: у можливого мера від «ЗА Майбутнє») Ігоря Поліщука, що його під час подій на сцені вразило найбільше.

«Я бачив, що тут є люди, які знають, які рішення потрібно приймати, щоб наші громади процвітали. А найбільше мої емоції, звичайно, зачепив виступ Ігоря Палиці. Він озвучив наболіле і актуальне для країни. Щиро сподіваюся, що місцеві вибори для нашої політичної сили будуть успішними. На черзі вибори парламентські, ми бачимо що країною керує некомпетентна монобільшість, треба готуватися до них і брати на себе відповідальність, реалізовувати завдання, які тут звучали», - таку крапку в події на Співочому полі поставив Ігор Поліщук.

  *   *  *

Ще з годину у кулуарах Співочого поля, біля фотозон із символікою партії було людно та гамірно. Ярослав Москаленко, Ірина Суслова та Ігор Палиця відповідали на питання журналістів під час короткого брифінгу. Хто не встиг зробити фото чи випити кави, надолужував…

Партійні перемовини, рукостискання, усмішки. Всіх, хто носив цього дня бірочки зі словом «делегат», зустріч на Співочому полі щонайменше окрилила.

Як казав Скрипка, звідси стартують тільки переможці.

 Текст і фото: Олена Лівіцька

P.S. Наостанок «маленький фурор» у волинській компанії на майданчиках Співочого поля спричинила неочікувана зустріч. Серед тих, хто приїхав на з’їзд партії «ЗА Майбутнє» - екс-голова Волинської ОДА Олександр Савченко. Без бірочки «делегат», але в компанії житомирських партійців від політичної сили Ігоря Палиці.

Чим це знаково: ще не так давно, в період головування Ігоря Палиці у Волинській облраді, Олександр Савченко був «людиною Порошенка», яку призначили на посаду в ОДА боротися з УКРОПом, що він і робив «по-бойовому», недаремно ж себе називав «бойовим генералом».

Після створення партії «ЗА Майбутнє» Савченко каже, що вона гуртує сильних людей, людей, яким вірять виборці і які не раз доводили, що вірять – недаремно.

Ось які пейзажі надихали кожного,
хто прямував о 6-й ранку на Співоче поле
Щойно потягнулися люди, прийшов і Ігор Палиця
А поки волинянин Ігор Терещук
проводить землякам екскурсію
Лучанка Вікторія Майборода – серед делегатів
Володимир Жгутов – теж
Спинили Ігоря Палицю. Попросили фото з земляками
А тим часом можна й так))
...І в інстаграм))
В Ігоря Палиці нині серйозна місія:
відправити партію на вибори
Тим часом люди прямують до сцени

Проходять дезінфекцію
...і жартують що тут – свята вода,
бо поруч – лавра))

Основа партії – люди:
Анатолій Філюк, Іван Киричик, Микола Бущук та Михайло Імберовский

А робота з підготовки події триває
Лідер партії теж тут, за кулісами поки
Тетяна Янчук та Вікторія Майборода
Олександр Гаврилюк
Володимир Жгутов
Волиняни помітили Ірину Констанкевич
Команда Гузя поки без Гузя
Треба зафіксувати зустріч в історії

Катерина Шкльода
Голова Сошичненської ОТГ Світлана Сидорук вдягнула
цього дня розкішні коралі

У руках Ірина Мирославівна тримала папірець зі своїм іменем
Борис Тодуров, Ігор Палиця та Інна Костиря

Андрій Разумовський

Ірина Констанкевич та Захар Палиця
Іван Киричик
Десь на сцені співають про майбутнє
Волиняни фотографують віпів

Ігор Гузь замислився
У волинських рядах – Ірина Вахович
...і Володимир Бондар

Роман Микитюк мало не спізнився
Уважно слухають лідера партії
Григорій Павлович
Олександр Омельчук

Тому що дістало!
З деталей...

Борис Карпус думає, як же не прогавити шансу
стати мером Нововолинська
Оплески Скрипці!

Політика - це часто сходинки вгору. 
І вниз...

Нардеп Ярослав Москаленко
Нардеп Тарас Батенко

У першому ряду...

Олександр Шевченко
Юрій Вознюк

 

 

Фінал.. У фіналі – підлітки і пісня
Співає Дарина Москаленко

Можна й додому...

Ярослав Москаленко, Ігор Палиця та Ірина Суслова
розмовляють з журналістами
Делегати тим  часом кавують
Роблять селфі на згадку

Неочікувано серед тих, хто хоче сфотографуватися
цього дня з Ігорем Палицею
екс-губернатор Волині Олександр Савченко

Партія «пішла» у вибори. З фіолетових доріжок. 
Зі знакового місця. О 6-й ранку.
У народі кажуть: хто рано встає, тому Бог дає. 
Побачимо...

Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На яких зупинках у Луцьку зупинятимуться приміські автобуси: оновлений список
Наступна новина На Волині розшукують власників викрадених речей. ФОТО
Останні новини
Схожі новини