Без операції не прожив би й року. У Луцьку вперше пересадили серце

Без операції не прожив би й року. У Луцьку вперше пересадили серце

У Волинській обласній клінічній лікарні вперше провели потрійну трансплантацію і вперше пересадили серце. Нирки вшили силами лікарів новоствореного спеціалізованого відділення, а пересаджувати серце приїхав кардіохірург-трансплантолог, директор Київського міського Інституту серця Борис Тодуров. Зараз усі пацієнти перебувають на плановій післяопераційній реабілітації. Донором став 55-річний чоловік за згодою його рідних.

Про це розповідають у відео, яке опублікував журналіст Андрій Гнатюк.

Помер чоловік внаслідок інсульту, проте апарат штучного дихання ще підтримував здорові органи донора. Після зустрічі з хірургами родичі погодилися врятувати життя іншим.

У палаті кардіохірургічного відділення на операцію чекав реципієнт Микола Семенчук. Він приїхав із лікарем Борисом Тодуровим з Києва для пересадки серця.

Микола Семенчук – родом з Миколаєва. Чоловік вже не вірив, що пересадка відбудеться, адже розпочалась війна.

«У 2013 році виявили інфаркт. Зробили коронарографію та підтвердили діагноз. Потрібно було ставити стент. Того року поставили один стент. А осінню захворів на коронавірус і це дало сильне ускладнення. Впав пульс і тиск. Лікарі визначили, що треба робити пересадку», – розповів пацієнт.

Борис Тодуров та інші лікарі вилучили в донора серце та поклали у спеціальний контейнер. Після того Михайло Загрийчук дістав обидві нирки.



У сусідній операційній пана Миколу вже підготували до трансплантації серця. Орган у реципієнта також вилучили для подальшого дослідження патологоанатомами.

Поки донорський орган готували до вшивання, організм реципієнта працював через штучне коло кровообігу. Потім Борис Тодуров помістив здорове серце в новий організм.

«Пацієнт дуже важкий, як і всі наші пацієнти зі списку очікування. Оскільки донор був у Луцьку, то нам довелося вести реципієнта з Києва, адже неможливо привести з Луцьку в Київ донорське серце. Ми не вкладаємося по часу ніяк», – каже Борис Тодуров.

Першу добу пацієнт перебував у реанімації. Наступного дня команда Бориса Тодурова приїхала забрати його на контроль до себе. Подальшу реабілітацію пан Микола проходитиме в Інституті серця.

«Внаслідок захворювання серця знизилася його скоротлива здатність, що не давала змоги пацієнту повноцінно жити. Тобто операція допомагає відновити пацієнту свою і працездатність, і жити повноцінним життям. Була невелика кровоточивість, яка скоригувалася певними препаратами. Підтримка здійснювалася лише медикаментозна, тобто не вимагала ніякої механічної підтримки. Це дало змогу стабілізувати стан пацієнта і транспортувати його в Інститут серця», – розповідає Володимир Пецентій, завідувач кардіохірургічного відділення Волинської обласної клінічної лікарні.

Відео 18+


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку перейменували ще п’ять вулиць
Наступна новина Авто, які на Волинь завезли як гумдопомогу та хотіли продати, передали військовим
Останні новини
Схожі новини