Бюджетна комісія Волиньради розглянула проект основного кошторису області на 2018 рік

Бюджетна комісія Волиньради  розглянула проект основного кошторису області на 2018 рік

Сьогодні відбулося засідання постійної комісії з питань бюджету, фінансів та цінової політики. Депутати повторно розглянули проект рішення обласної ради "Про обласний бюджет на 2018 рік".

Нагадаємо, проект обласного бюджету був внесений ОДА в грудні минулого року, але на 17 сесії обласної ради   з ініціативи голови обласної ради Ігоря Палиці було прийняте рішення Про розподіл додаткової дотації на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я на 2018 рік, а сам проект бюджету відправлений на доопрацювання.

В січні цього року в обласній раді упродовж трьох днів відбувалися бюджетні слухання за участю обранців громади та представнкиів розпорядників коштів обласного бюджету. Депутати мади змогу почути позиції майже всіх керівників закладів, установ та організацій обласної комунальної власності, що фінансуються з обласної казни.

На сьогоднішньому засіданні бюджетної комісії директор департаменту фінансів Ігор Никитюк озвучив пропозиції змін до внесеного ОДА проекту бюджету.

Йдеться про процедурні зміни фінансування з обласного бюджету Володимир-Волинської спеціалізованої школи-інтернату І-ІІІ ступенів «Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки». В ОДА кажуть, що згідно зі ст 190 Бюджетного кодексу України, з обласного бюджету можуть фінансуватися лише ті заклади освіти, в яких навчається 70% дітей з області, а не місцевих. Між тим, склалася така ситуація, що у Володимир-Волинській школі-інтернаті освіту здобувають половина місцевих дітей, а також є дошкільні групи та початкові класи.

Пропонується Володимир-Волинській міській раді включити згадану школу до мережі освітянських закладів, що фінансуються з міського бюджету. Після цього на фінансування закладу надаватиметься субвенція з обласного бюджету.

Наразі ОДА внесла проект рішення Про передачу в оперативне управління Володимир-Волинської спеціалізованої школи- інтернату I-III ступенів «Центр освіти та соціально-педагогічної підтримки» управлінню освіти, молоді та спорту виконавчого комітету Володимир-Волинської міської ради.

Крім цього, серед поправок департаменту фінансів до проекту бюджету -- пропозиція врахувати субвенцію з обласного бюджету Рівненщини в суму 530 тис. грн для психіатричної лікарні, а також 10 млн грн з бюджету Луцька для обласної інфекційної лікарні.

За пропозицією, озвученою на бюджетних слуханнях та підтриманою постійною комісією з питань екології пропонується збільшити на 501 тис. грн. (до 2, 621 млн. грн.) розмір коштів обласного фонду навколишнього природного середовища, які будуть спрямовані на природоохоронні заходи.

Бюджетна комісія рекомендувала ці пропозиції врахувати.

Крім цього, депутати пропонують внести до проекту бюджету й ряд інших правок.

Зокрема, йдеться про видатки департаменту інфраструктури та туризму облдержадміністрації, які  заплановані  на утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури за рахунок відповідної субвенції з  державного бюджету, що передбачені у державному бюджеті на 2018 рік для області у сумі 393 913,5 тис. грн (дорожній фонд).

Депутати пропонують виділити цьому розпоряднику коштів 5 млн грн на утримання доріг, а решту суми дорожнього фонду розприділити після додаткових консультацій з головами ОТГ та районних рад.

"Вони не розуміють, яким чином формується перелік доріг,  що будуть відремонтуватися.  Не відомо, якими принципами керується департамент інфраструктури та туризму ОДА, формуючи такий перелік. Що це тоді за децентралізація, якщо побажання громади не чують?" – запитує чиновників  радник голови облради Вячеслав Рубльов.

Депутат Юрій Ройко наводив конкретний приклад: "Голова Цуманської ОТГ випадков дізнався, що формується перелік доріг. Він вніс пропозиції в Ківерцівську РДА, де вказував 13 доріг, що потребують фінансування. Звідти до Луцька подали список, в якому значилося лише дві цуманські дороги, а в остаточному переліку ОДА - жодної".

Директор департаменту інфраструктури та туризму ОДА Іван Мирка пропонував виділити в бюджеті хоча би 91 млн грн на утримання доріг, а решту суми дорожнього фонду обговорювати з органами місцевого самоврядування.

Депутати наполягають, що повернуться до розподілу "дорожніх" грошей, у березні, максимально врахувавши всі позиції представників місцевого самоврядування.

З ініціативи депутатів також пропонується викласти в іншій редакції п.13 проекту бюджетного рішення. Йдеться про те, щоб у міжсесійний період розподіл субвенцій з державного та місцевих бюджетів ОДА здійснювала лиша за погодженням з бюджетною комісією. Виняток - фінансування окремих видатків соціального захисту, які потрібно здійснювати у короткі терміни.

За результатами бюджетних слухань бюджетною комісією також пропонується своє бачення видатків для закладів обласної комунальної власності та в якості субвенцій для районів та ОТГ області.

 На засіданні  рекомендовано сесії прийняти бюджет у редакції бюджетної комісії.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку відремонтують проспект Волі
Наступна новина «Ваш рахунок заблоковано», – як волиняни стають жертвами шахраїв
Останні новини
Схожі новини