Через 18 років лелечиха повернулася на Волинь і висиділа пташенят

Через 18 років лелечиха повернулася на Волинь і висиділа пташенят

Одна з фотопасток, встановлена на гнізді чорного бузька у Шацькому національному природному парку, неабияк вразила науковців.

Камера показала, що у гнізді вивелися пташенята. Та коли вчені-орнітологи стали їх кільцювати, виявили, що їхня мама вже має пластикове кільце. Історія цієї лелечихи виявилася дуже цікавою, – повідомляє Експрес.

«На сайті EURING (організація, що координує кільцювання птахів у Європі) ми дізналися, що пластикові кільця серії МЕ00 (саме таке було на нашій лелеці) належать ізраїльським орнітологам, до яких ми і написали запит, – розповідає Андрій Бокотей, завідувач наукового відділу Державного природничого музею НАН, орнітолог, координатор програми збереження чорного лелеки в Україні Ciconia-Ukraina».

З'ясувалося, що птаха закільцювали в Ізраїлі ще у 2002 році, коли йому було два роки.

«Як це сталося? – Усе було приблизно так. Це пташеня вилупилось у далекому 2001 році десь в Україні. Вже за 2-2,5 місяця після народження воно полетіло в Африку, успішно дісталося на свою першу зимівлю. Щастило йому й надалі: у наступному році під час осінньої міграції птах потрапив до сіток, якими ізраїльські рибалки накривають стави - захищають від пернатих рибні угіддя. На жаль, чимало пернатих - білих та чорних лелек, чапель – гине у тих сітках».

Та нашого бузька врятували місцеві орнітологи, закільцювали його і відпустили. У 2011 році лелечиха знову потрапляє у поле зору науковців. Німецький орнітолог Карстен Роде спостерігає її під час осінньої міграції в Ізраїлі. Зауважте - тоді птахові було вже 10 років. Це при тому, що середня тривалість життя чорного лелеки - 1 - 13 років.

Тобто, коли цьогоріч самиця МЕ00 була виявлена на гніздуванні в Україні, на штучній платформі, встановленій у Шацькому національному парку, їй, судячи з усього, вже виповнилося 18 років. Нині - це найдовший вік, зафіксований у дикій природі, для чорного лелеки. Наша героїня у свої 18 успішно знесла три яйця і вивела з них двох пташенят.

– А «чоловік» у неї один і той самий?

– На відміну від білих лелек, які можуть гніздуватися в одному гнізді 10 і більше літ, чорні бузьки змінюють гнізда в межах невеликої території кожні 2-3 роки. Тож важко прослідкувати, чи батьківська пара одна й та сама. Крім того, не думаю, що ще якийсь чорний лелека зміг прожити до 18 років - скоріш за все, самець у цьому гнізді молодший за самицю.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У селі під Луцьком на Івана Купала відгуляли День села
Наступна новина У Княгининку облаштовують стадіон майже за сім мільйонів гривень
Останні новини
Схожі новини