Через аномально теплу погоду волинян атакують кліщі

Через аномально теплу погоду волинян атакують кліщі
Фото ілюстративне

На Волині побільшало людей, що занедужали на хворобу Лайма, яку переносять кліщі. Причина – в аномально теплій погоді, яка сприяє відпочинку на природі та продовжує грибний сезон.

Про це повідомили у Волинському обласному лабораторному центрі МОЗ.

Усього з початку року до медичних установ з приводу укусів кліщів звернулося понад 500 волинян. А лише за жовтень – майже 90.

Читати також: Кліщі все ще небезпечні. За тиждень шестеро волинян підхопили небезпечну недугу

За один місяць – шестеро хворих

На початок листопада по області захворіло на лаймбореліоз  52 особи, що на 26,8 % перевищують показники минулого року. Лише у жовтні цього року захворіло 6 громадян: по одному у Ковельському, Маневицькому, Старовижівському районах і місті Нововолинську та 2 випадки у Луцьку. Усі захворілі відмічали укус кліща під час збору грибів у лісах області.

У листопаді вже виявили випадок захворювання у мешканки міста Луцька.

Епідеміологи встановили: хвора протягом жовтня збирала гриби у лісах Маневицького району, де її вкусив кліщ. Через 10 днів погіршилось самопочуття: підвищилась температура тіла, виникли болі у суглобах та з’явилась еритема на шкірі на місці укусу.

Читати також: У листопаді на Волині вже зафіксували два температурні рекорди

Хвору госпіталізували до інфекційної лікарні, де діагноз «лайбореліоз» підтвердили лабораторно. Наразі лучанка проходить курс  стаціонарного лікування.

Чим небезпечна хвороба Лайма

Кліщів, котрі переносять хворобу Лайма, є досить багато. З початку року лабораторія особливо небезпечних інфекцій лабораторного центру дослідила понад 170 кліщів,  знятих з людей, із них понад 41 % інфіковані збудником лаймбореліозу. Лише у жовтні за результатами лабораторних досліджень  кліщів — інфіковано до 50 %.

Лаймбореліоз (або хвороба Лайма) – інфекційне захворювання, котре може мати хронічний або гострий перебіг і уражати серце, суглоби, нервову систему і шкірні покриви.  А ризик зараження на хворобу Лайма, залежить від тривалості присмоктування кліща: якщо кліщ був на тілі менше доби, ймовірність інфікування доволі мала, проте після третьої доби наближається до 100%. Тривалість інкубаційного періоду хвороби Лайма становить від 1 до 60 діб, найчастіше  – до 14 діб.

Перші прояви хвороби: загальна слабкість, головний біль,болючість у м’язах, підвищення температури тіла і у 90% почервоніння шкіри (еритема) на місці укусу кліща.

Враховуючи ситуацію, ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» нагадує, що нами проводяться лабораторні дослідження кліщів на наявність борелій — в лабораторії особливо-небезпечних інфекцій (за адресою: м. Луцьк, проспект Волі, 55. тел. 233941) та вірусологічні дослідження крові на наявність антитіл до збудників лаймбореліозу (за адресою: м. Луцьк, вул. Підгаєцька, 13, тел. 294907).

Профілактика зводиться до захисту від укусів кліщів. Тому, перед походом до лісу (чи парку) — відповідно одягатись та використовувати репеленти для відлякування комах. А після повернення додому слід провести само-взаємо огляд шкіри,  а одяг – витрусити та випрати. «Улюблені місця» присмоктування кліщів – голова, шия, внутрішні поверхні рук та ніг, тулуб і живіт.

Тож,  епідеміологи ще раз застерігають: якщо після відвідування лісу мав місце укус комахи, або помітили на тілі кліща — обов’язково проконсультуйтеся з лікарем за місцем проживання. Варто пам’ятати, що більшість інфекцій, які переносять кліщі, вимагають швидкого реагування – то ж не втрачайте часу!


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина За громадські проєкти лучани можуть проголосувати через термінали самообслуговування ПриватБанку
Наступна новина Луцьким школярам не потрібно буде возити з собою учнівські квитки
Останні новини
Схожі новини