Через кілька років в Україні будуть збирати по два врожаї на рік

Через кілька років в Україні будуть збирати по два врожаї на рік

У Гідрометцентрі України заявили, що два врожаї в рік скоро стануть нормою для України. Зміна клімату — одна з найгостріших проблем людства.

Які наслідки вона принесла і принесе українським аграріям, розповіла керівник відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко, пише «Вероятно».

Так, підвищення температури повітря у літній період, за її словами — це дійсно велика загроза для сільського господарства, чого не можна сказати про зиму. Наприклад, у зв'язку з потеплінням умови для перезимівлі озимих покращилися — зменшилися площі вимерзання і скоротився період зими.

Для ярових це скорочення вегетаційного періоду, тобто ранні культури дозрівають швидше, ніж це було раніше. Якщо ячмінь повинен вегетувати 80-90 днів, то за рахунок підвищення температури цей період зменшується до 60-70 днів, а як відомо, чим коротше термін життя рослин, тим гірший вони дають урожай.

Характерно, що кліматичних змін зазнала майже вся територія України. Найбільші зміни спостерігаються в північних областях, а саме — у Київській, Сумській, Чернігівській, Житомирській та ін.

Якщо 20-30 років тому кукурудза визрівала не в усіх регіонах, то в останні роки вона дозріває скрізь, навіть в Івано-Франківській області, де раніше накопичувалося менше тепла і можна було вирощувати тільки ранні гібриди.

Для соняшнику «рідними» були південні і південно-східні регіони, а зараз він добре визріває скрізь. Цікаво, що соняшник як посухостійка культура почав давати більш високі врожаї в тих областях, де відзначається велика зволоженість.

Тому, вважає експерт, фермери повинні бути поінформовані про ситуацію, особливо в періоди, коли все дуже швидко змінюється: їм потрібно звертатися до підрозділів гідрометеорологічної служби і найближчих метеостанцій, цікавитися тенденціями.

Тетяна Адаменко зазначає, що для аграріїв головне, щоб нічні температури стабілізувалися і були плюсовими. Прогнозувати заморозки на початку квітня немає підстав.

Фото ілюстративне

Джерело: Кореспондент


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина 5801 мешканець Дубечненської громади заслуговує на оновлену амбулаторію
Наступна новина Про незаконні вирубки, корупцію та проституцію: як волинські депутати приймали звернення щодо лісів
Останні новини
Схожі новини