Через кліматичні зміни волинянам загрожує екзотичне захворювання

Через кліматичні зміни волинянам загрожує екзотичне захворювання
Фото ілюстративне. Джерело - http://101parazit.com

Волинян попереджають про небезпеку підхопити дирофіляріоз –захворювання, яке виникає внаслідок укусу комара.

Про це ідеться у повідомленні Волинського обласного лабораторного центру МОЗ.

Зазалом в Україні дирофіляріоз у 2017 році зареєстрували на 19 адміністративних територіях.  За станні 10 років в державі виявили понад 1,5 тис. хворих. Найбільше у  Києві (140 випадків), а також у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Миколаївській, Херсонській та Одеській областях.

На Волині реєструватися випадки дирофіляріозу почали з 2010 року. Захворюваність носить спорадичний характер. Так, за період з 2010-го по  2017 рік зареєстрували 13 випадків захворювань людей  на дирофіляріоз.

Хворих на дирофіляріоз виявляли майже щорічно, крім 2015 року: у 2010 році – у Луцькому  районі (1 випадок); 2011 року – в Луцьку (2); 2012-го – в Луцькому (2), Любешівському, Ковельському, Ратнівському районах; 2013 року – у Володимир-Волинському; 2014-го – в Луцьку; 2016 року – в Камінь-Каширському, 2017-го – у місті Ковелі та Ківерцівському районі.

У 2017 році в області зареєстрували 2 випадки дирофіляріозу  у Ковельському та Ківерцівському районах.

Хворих прооперували, а видалені гельмінти доставлені в паразитологічну лабораторію  ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» для  морфологічного дослідження та підтвердження діагнозу.

Головним чинником, який впливає на виникнення і розповсюдження захворювання, є зміна екологічних умов (потепління клімату) та збільшення чисельності комарів, які є активними переносниками збудника.

Довідково. Дирофіляріоз – небезпечне природно-осередкове, гельмінтозне захворювання. Зараження людини відбувається тільки через укуси кровососних комах (в основному комарів), заражених личинками дирофілярій. Джерелом зараження комарів зазвичай є інфіковані бродячі та домашні тварини (собаки і коти), рідше дикі тварини.

Клінічні прояви залежать від реакції організму та швидкості росту паразита в організмі і становлять від одного місяця до кількох років. Для хвороби характерне утворення підшкірного вузла, який може не турбувати хворого, або супроводжуватись больовим синдромом, свербежем, відчуттям повзання або переміщення під шкірою, припухлістю на шкірі тощо.

Найчастіше такі утворення розміщені в ділянці голови та шиї, рідше – тулуба, рук, ніг. Майже 50% всіх зареєстрованих випадків припадає на дирофіляріоз органів зору.

Особливістю цього паразита (дирофілярії) є здатність до міграції: за  дві доби збудник може мігрувати під шкірою на відстань до 30 см.

Загальне самопочуття хворих у більшості випадків задовільне. Тому люди зазвичай зволікають зі зверненням до лікарів.

Лікування дирофіляріозу завжди хірургічне – повне видалення паразита. Іноді рекомендується прийом певних протигельмінтозних препаратів.

Важливо врахувати, що збільшення числа бродячих тварин (особливо собак), масова їх міграція в природі і населених пунктах, процес потепління клімату сприяють зростанню передачі дирофіляріозу від диких м’ясоїдних до домашніх тварин і людей.

З метою профілактики зараження людей і тварин дирофіляріями необхідно:

проводити своєчасне лікування тварин як джерела хвороби ;

здійснювати дезинсекційні заходи боротьби з переносником – комарами;

вчасно проводити лікування та диспансерний нагляд (до 3 місяців).

Актуальним є питання профілактики дирофіляріозу у людей і тварин.          Для профілактики дірофіляріозу, епідеміологи радять обов’язкове носіння нашийників для собак і котів, що захищають від бліх і кліщів, що також є переносниками збудників багатьох захворювань, у тому числі і дирофіляріозу.

А при прогулянках в лісопаркових зонах під час  весняно-літнього сезону (у  період пікового виплоду комарів) слід обов’язково  захищати себе і своїх домашніх улюбленців від комарів за допомогою  репелентів – препаратів, що відлякують комарів і мошкару.

Рекомендують також носіння одягу з довгими рукавами (щоб максимально закрити тіло), встановлення  протимоскітних сіток на вікна та двері.

Звернення по медичну допомогу у перші дні появи згаданих симптомів сприяє швидкому одужанню хворого.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Духовно, патріотично, спортивно: яким був православний дитячий табір на Волині. ФОТО
Наступна новина У Луцьку хочуть заборонити примусово збирати гроші з батьків у школах
Останні новини
Схожі новини