Через коронавірус Шмигаль хоче звільнити понад 3 тисячі ув'язнених

Через коронавірус Шмигаль хоче звільнити понад 3 тисячі ув'язнених
Фото ілюстративне

У Верховній раді України з'явився текст законопроекту Кабінету Міністрів «Про амністію засуджених (щодо запобігання поширенню гострих респіраторних хвороби COVID-19, викликаною коронавірусом SARS-CoV-2)».

Про це із посиланням на сайт парламенту повідомляє ЗІК.

Як ідеться у документі, у зв’язку із поширенням на території України хвороби COVID-19, існує ймовірність зараження нею осіб, які перебувають в установах виконання покарань. Тому, вважають в уряді, необхідно зменшити чисельність цих осіб.

Зауважують, що Рада може приймати не частіше одного разу протягом календарного року такий закон. Востаннє такий закон був прийнятий ще у грудні 2016 року.

Також вважають, що акт амністії дозволить розвантажити місця позбавлення волі та зекономити бюджетні кошти на утримання осіб, які продовжуватимуть відбувати покарання в зазначених установах.

«У разі прийняття проєкту закону попередньо підлягатимуть звільненню 3009 осіб, які за формальними ознаками можуть підпадати під його дію», – наголошується у пояснювальній.

Зокрема, звільненню підлягатимуть:

- 88 осіб, визнаних винними у вчиненні умисного злочину, який не є тяжким або особливо тяжким відповідно до статті 12 Кримінального кодексу України; необережного злочину, який не є особливо тяжким відповідно до статті 12 ККУ, а також особи, кримінальні справи стосовно яких за зазначеними злочинами розглянуті судами, але вироки стосовно них не набрали законної сили;

- 19 осіб, кримінальні справи стосовно яких розглянуті судами, але вироки стосовно них не набрали законної сили, а також осіб, визнаних винними у вчиненні злочину, що не є особливо тяжким злочином проти життя та здоров’я особи та не є діянням, передбаченим частинами другою, третьою і четвертою статті 408, статтею 410, частинами другою, третьою і четвертою статті 411 ККУ, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України;

- 1881 особа, крім тих, які підлягають звільненню від відбування покарання на підставі статті 1 цього закону, засуджених за злочини, які не поєднані з насильством, небезпечним для життя і здоров’я, якщо вони на день набрання чинності цим Законом відбули не менше однієї чверті призначеного строку основного покарання;

- 367 осіб, крім зазначених у статті 1 цього закону, засуджених за умисні злочини, за які законом передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше десяти років, якщо на день набрання чинності цим законом вони відбули не менше половини призначеного строку основного покарання, а також, які вчинили злочини, що не є особливо тяжкими і які на день набрання чинності цим законом досягли пенсійного віку, встановленого статтею 26 ЗУ "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", є інвалідами першої або другої групи, вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років;

- 18 осіб, засуджених за злочини, вчинені з необережності, якщо на день набрання чинності цим законом вони відбули не менше половини призначеного строку основного покарання, крім тих, які підлягають звільненню від відбування покарання на підставі статей 1-4 цього закону;

- 636 осіб, засуджених до позбавлення волі, невідбута частина покарання у яких на день набрання чинності цим законом становить менше одного року, а також засуджених до обмеження волі, які на день набрання чинності цим законом відбули половину строку покарання.

Також планується скоротити наполовину невідбуту частину покарання 100 засудженим, які відбувають покарання у виді обмеження волі, інші покарання, не пов’язані з позбавленням волі, за злочини, що не є особливо тяжкими, які не підлягають звільненню від відбування покарання на підставі статей 1-6 проєкту закону.

Нагадаємо, станом на ранок 29 квітня, в Україні зафіксовано 9866 випадків коронавірусної хвороби COVID-19, при цьому 1103 пацієнти одужали.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Усувають волинян». Звільнений заступник голови ОДА судитиметься за посаду
Наступна новина МОЗ обіцяє 240 мільйонів на зарплати медикам у регіонах
Останні новини
Схожі новини