Через «Устилуг» чоловік і жінка хотіли незаконно перевезти у валізах два мільйони гривень. ФОТО

Через «Устилуг» чоловік і жінка хотіли незаконно перевезти у валізах два мільйони гривень. ФОТО

Волинські митники у пункті пропуску "Устилуг-Зосін" викрили протиправні наміри громадян України, які намагалися незаконно перемістити через кордон понад 2 мільйони гривень. Валюта була спакована у дві дорожні валізи, а виявлена у ході митного огляду супроводжуваного багажу в легковому авто. Ним водій та його пасажирка в'їжджали на територію України, обравши смугу руху "зелений коридор".

Про це повідомляє Волинська митниця.

Вибір каналу, позначеного символами зеленого кольору, означає декларування шляхом вчинення дії про те, що переміщувані через кордон товари не підлягають письмовому заявленню, оподаткуванню і не підпадають під встановлені законодавством заборони чи обмеження. У той же час, відповідно до статті 8 Закону України "Про валюту і валютні операції" визначено, що транскордонне переміщення фізичними особами валютних цінностей в сумі, що перевищує еквівалент 10 тисяч Євро, підлягає письмовому декларуванню митним органам.

Під час складання протоколу про порушення митних правил врахували, що на дату переміщення валюти еквівалент 10 тисяч Євро за курсом Нацбанку України становив 402602 гривні. Однак у валізах двох подорожніх містилося майже 3 мільйони гривень. Різниця між дозволеною до переміщення без письмового декларування та наявною готівковою валютою становила 2 млн 172 тис грн.

Недекларування валютних цінностей, що переміщуються громадянами через митний кордон України, в сумі, що перевищує дозволену законодавством України для їх переміщення без письмового декларування, тягне за собою відповідальність, що передбачена частиною 1 статті 471 Митного кодексу.

У лютому минулого року законодавці пом'якшили санкції цієї статті за рішенням Конституційного суду України. Якщо раніше уся "надмірна" валюта підлягала конфіскації, то нині за таке порушення карають штрафом у розмірі 20 відсотків суми, що перевищує дозволену "норму". Отже, сума накладеного Волинською митницею адміністративного стягнення, після завершення провадження у справі, становитиме майже 345 тисяч гривень.

 

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Щастя мати змогу помити руки в річці Ірпінь: луцький художник зобразив графіті на Київщині. ФОТО
Наступна новина На Волині сталися дві аварії з постраждалими. ФОТО
Останні новини
Схожі новини