Чи міліє Світязь через білоруський пісок? Волинські екологи за цим не стежать

Чи міліє Світязь через білоруський пісок? Волинські екологи за цим не стежать
Фото: Район.Шацьк

Світязь продовжує міліти. Екологи кажуть, що причиною може бути сухе літо, а також – видобуток білорусами піску у Хотиславському кар’єрі, за яким вже кілька років українські експерти не стежать.

Про це розповідає Інформаційне агентство Волинські новини з посиланням на сюжет ТРК Аверс.

Проблема існує вже не один рік, не лише на Світязі, а й загалом на усіх Шацьких озерах. Проте, якщо ще рік тому Світязь мілів на початку та в середині серпня, то цьогоріч цей процес розпочався на місяць раніше.

Екологи Волинської облдержадміністрації кажуть: причин може бути декілька, зокрема, відсутність опадів. Проте відповідь на питання може бути й міжнародного характеру.

«Одна з причин обміління Шацьких озер може бути розробка Хотиславського кар’єру на території Білорусі, а саме – видобуток крейди, яка потребує відкачування великої кількості води. Моніторинг вже не проводиться декілька років через недостатнє фінансування, але плануємо на наступний рік відновлювати», – каже заступниця начальника Управління екології Волинської ОДА Вікторія Тимощук.

За словами екологів, глибину розробки родовища піску в Білорусі заплановано до 70 метрів. Тож кар’єр може забрати всю воду з волинських озер, розташованих по сусідству. Попри погіршення ситуації з обмілінням Світязя, все, що можуть зробити в управлінні екології Волинської облдержадміністрації – це моніторити ситуацію на місцях. Кажуть, що чекають, аби за справу взялися столичні відомства. А вже на основі висновків, які зроблять київські фахівці, прийматимуть якісь рішення.

Аби не допустити погіршення ситуації, депутати Волинської обласної ради під час 24-ї сесії обласної ради проголосували за виділення коштів на ремонт шлюзу, який затримує воду в озері.

«Загальна сума – близько 650 тисяч. Ми співфінансували 300 тисяч. А решту виділять місцева ОТГ і Шацький район. Інше питання – наскільки дієвими будуть ці заходи, чи ми зможемо зупинити, без перебільшення, екологічну катастрофу з таким обмілінням», – зазначає голова бюджетної комісії Волинської обласної ради Михайло Імберовський.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Арт-директор агенства Mirrolab Василь Яремій розкаже у Луцьку про роль дизайну в бізнесі
Наступна новина На «Бандерштаті» монтують міст через Стир. Він буде в іншому місці
Останні новини
Схожі новини