Чи слід турбуватися, якщо болить горло: поради фахівців

Чи слід турбуватися, якщо болить горло: поради фахівців
Фото ілюстративне

Біль у горлі - частий і найпоширеніший побічний ефект простудного захворювання, але також біль у горлі може свідчити про те, що в організмі відбувся якийсь збій.

Фахівці в сфері медицини рекомендують звертати увагу на біль у горлі і пов’язані з ним симптоми, щоб негайно звернутися за медичною допомогою.

Первинну інформацію про стан горла можна отримати при самостійній діагностиці в домашніх умовах. Це дозволить виробити алгоритм першої допомоги до відвідування профільного лікаря.

Спрей для горла Фортеза https://forteza-med.com/ru/forteza-sprej/ діє безпосередньо у вогнищі запалення і миттєво бореться зі збудником.

Чому болить горло

Біль у горлі зазвичай починається з легкого подразнення задньої стінки. З кожним ковтком біль може ставати все більш помітним, поки ви не констатуєте, що горло розболілася не на жарт. І причин є кілька.

Досить часто болить горло через застуду або алергію. Спрей https://forteza-med.com/ru/forteza-rastvor/ підходить для лікування горла дітям і дорослим. Завдяки активній діючій речовині бензидамін, спрей швидко знімає набряклість, має протизапальну та знеболювальну дію. Біль у горлі також може виникнути, якщо людина схильна до постназального дренування.

Серед інших, найбільш поширених, причин болю в горлі виділяють:
● сухе повітря;
● вірус грипу;
● стрептококова ангіна;
● мононуклеоз;
● подразники навколишнього середовища;
● переохолодження.

Центри з контролю і профілактики захворювань називають біль в горлі одним із симптомів  коронавіруса (COVID-19).

Коли пора звертатися фахівця

Біль у горлі може варіюватися від легкої до нестерпно сильного. Якщо відчуваєте, що неможливо ковтати ефективно або без болю, слід якомога швидше призначити обстеження, щоб поставити точний діагноз.

Медикаментозне лікування болю в горлі рекомендується, якщо такі домашні засоби лікування як полоскання горла теплою солоною водою, вживання гарячих рідин, місцева обробка не принесли явного полегшення.

Коли захворювання горла пов’язане з чимось потенційно більш серйозним, ніж застуда або недостатньою вологістю, можуть виникнути додаткові симптоми, що вимагають медичної допомоги.

Негайно зверніться до лікаря при появі таких симптомів:
● висока температура;
● червоний висип;
● набряк шиї;
● труднощі ковтання;
● нестача повітря при вдиху.

Якщо з’явився слиз, неприємний запах з рота або гнійний присмак у роті, це може бути 
попереджуючою ознакою того, що розвивається потенційно небезпечна інфекція.

Білі плями на язиці і задній стінці горла є ознакою стрептококової інфекції горла, заразної інфекції, яка  вимагає негайного лікування.

Варіанти лікування і профілактики ангіни

Якщо біль у горлі є результатом вірусної інфекції, фахівці порекомендують засоби домашнього догляду, які допоможуть відчути себе краще, наприклад, безрецептурні болезаспокійливі, гарячий чай і більше відпочинку.

Бактеріальні інфекції можуть вимагати курсу антибіотиків, щоб позбутися шкідливих мікроорганізмів і запобігти їх поширенню. Ваш лікар також може порадити льодяники, щоб полегшити біль у горлі, поки антибіотики не почнуть діяти.

Попередити біль в горлі допоможуть наступні заходи:
● заміна зубної щітки відразу після одужання. Рекомендується купувати нову зубну щітку кожен місяць, щоб знизити ризик болю в горлі і захистити здоров’я порожнини рота;
● кинути палити; якщо ви палите;
● дотримуйтесь правил гігієни. Коли гуляєте, особливо під час сезону грипу та триваючої пандемії COVID-19, тримайтеся подалі від сторонніх і надягайте маску. Мийте руки з милом і не торкайтеся обличчя.

Щоб отримати медичну допомогу при сильних болючих відчуттях у горлі, в найкоротші терміни заплануйте обстеження. Тільки лікар зможе вірно діагностувати природу захворювання і правильно призначити лікування.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На гутірковій сцені «Бандерштату» виступить мер Львова
Наступна новина У Луцьку збирають підписи через чорний дим з цукрового заводу
Останні новини
Схожі новини