Чим особлива освячена вода на Водохреще

Чим особлива освячена вода на Водохреще

Про цілющі властивості та особливості освяченої на Водохреще води «Перший» дізнавався у священика.

«Напередодні та у день Богоявлення в Православній Церкві прийнято освячувати воду.

Вода, освячена у ці дні, зветься Велика агіасма (грець. Αγίασμα - святиня). Ця назва говорить сама за себе. Чин, за яким освячується вода на Богоявлення також особливий і вживається лише 2 рази на рік - у Навечір'я, тобто - переддень, та у сам день Хрещення Господнього.

Говорячи про святу воду, багато хто схильний містифікувати цю святиню, іноді навіть використовуючи її не за призначенням. Що ж стосується властивостей Великої агіасми, - про них йдеться у тих молитвах, які читаються під час чину освячення.

У ектенії, яка читається під час освячення, ми просимо, щоб ця вода стала для нас джерелом освячення нашої природи - фізичної і духовної, щоб вона стала даром освячення, ізбавленням від гріхів, на зцілення душі і тіла і на всяку особливу користь, щоб вона проганяла всякі підступи видимих і невидимих ворогів і тому подібне. Приблизно про те ж йдеться і у молитвах на освячення.

Що цікаво, у Церкві існує чимало традицій, пов'язаних з богоявленською водою. Наприклад, коли на когось накладається епитимія і ця особа на тимчасовий період відлучається від Святого Причастя, для того, аби не втрачати зв'язок зі святинею, благословлялось щодня вживати саме Велику агіасму.

Є й інші цікаві нюанси. Та головне, що вода у Православ'ї, як і в кожній культурі, символізує очищення. Через воду людина отримує Хрещення - найперше Таїнство Церкви. У воді, заради звершення всіх пророцтв, прийняв хрещення в покаяння від пророка і предтечі Іоанна Хрестителя наш Спаситель - Іісус Христос. Саме ця подія лягла в основу звершення чину Великої агіасми у період Богоявлення.

Сподіваємось, що для тих, хто з вірою буде приймати цю святу воду, Господь обов'язково принесе здоров'я та мир у серця», - розповів «Першому» прес-секретар Волинської єпархії УПЦ прот. Олег Точинський.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (2)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Керівництво Луцька відзвітувало про прибирання снігу на дорогах. ФОТО
Наступна новина На Сумщині злодії-невдахи застрягли у віконних ґратах. ФОТО
Останні новини
Схожі новини