Чистий четвер: повір'я та традиції

Чистий четвер: повір'я та традиції

Чистий або Великий четвер - один із найважливіших днів передвеликоднього Страсного тижня.

Ще з давніх-давен він пов’язаний із багатьма  звичаями та традиціями, які зміцнювали здоров’я та добробут усієї родини.

Як передає idei-decoru.com, наших предків було прийнято починати цей день з купання ще до світанку, а процес фізичного очищення супроводжувався різноманітними обрядами, такими як обрізання волосся у дівчат і хлопців або ж різноманітні закликання та пісні.

Вважалося, що вмиватися потрібно «зі срібла» – кинути його у воду, а потім нею вмитися. Вірили, що такі обряди зберігають красу та здоров’я.

Ще одна особливість Чистого четверга – цілюща сила солі, яку називали четверговою.

Після купання члени сім’ї повинні були кинути жменю солі до горщика, який слугував оберегом для дому на весь рік. Для більшої сили сіль запікали в печі або ж освячували в церкві.

Не менш важливим було прибирання будинку. У це поняття слід включати і прибирання, і прання, і прибирання біля дому.

«Чистий четвер» означає не лише очищення тіла, а й наведення порядку у своїй оселі. Вірили, що як у Чистий четвер у домі буде бруд, то й увесь рік будинок буде наповнений сварками.

Існує повір’я, що брудну воду після прибирання не варто виливати у межах дому. Негативна енергетика, яка накопичувалась протягом довгого часу може негативно вплинути на подальше життя родини. Вважається, що краще вилити її там, де нічого не росте.

Також не варто залишати немитий посуд та непопрану білизну, а свічка, принесена з церковної літургії набуває особливої сили.

У Чистий четвер ще триває строгий піст, тож багато вірян у цей день не дозволяють собі його послабити, дотримуючись сухоїдіння без олії та гарячих страв.

Також багато християн зранку після вмивання ідуть на ранкову службу до сповіді та причастя, перед цим нічого не ївши.

Ще однією важливою традицією Чистого четверга є приготування їжі на Великдень. Саме у цей день найкраще випікати паски, розфарбовувати яйця та готувати страви для святкового столу. Куштувати до Великодня смаколики не можна.

Фото: ілюстративні


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку знову зросли тарифи на тепло. ВІДЕО
Наступна новина Голову луцького ОСББ оштрафують за безгосподарність. ФОТО
Останні новини
Схожі новини