Чому не усім дітям подобається нове шкільне меню. Розказує кухар Клопотенко, який складав його

Чому не усім дітям подобається нове шкільне меню. Розказує кухар Клопотенко, який складав його

З нового навчального семестру, який розпочався 10 січня, у школах почали впроваджувати нове меню. Його розробляв відомий кухар Євген Клопотенко, а затверджувало – Міністерство освіти і науки України. Втім, у соцмережах не вщухає обговорення нових шкільних страв, а батьки кажуть, що не усім дітям подобається таке харчування. 

Євген Клопотенко зазначає, що основні тези нового шкільного харчування це: менше хліба, менше солі, менше цукру, більше овочів, більше фруктів, більше м'яса. Відтак, у школах не повинні були різко відмовлятися від солі і цукру, а робити це поступово.

«Це моя ініціатива, щоб у школах знали, що та як готувати за новими правилами (до уваги ми взяли продукти, які школи реально можуть купити та ситуацію з обладнанням). Рецепти затвердили ДПСС та МОЗ (+ рекомендували їх на національному рівні). Так школи отримали вибір: самим створювати меню до норм або складати його на основі розроблених нами рецептів», – зазначає кухар.

Також, він радить продивитися норми харчування, які були затверджені, і якщо ви таки виявляєте порушення – скаржитися адміністрації школи, а якщо вони не реагують, то звертатися до Держспоживслужби.

Кухар радить подивитися, які страви були розроблені, який вони мають вигляд та перевірити, чи схоже воно на їжу у вашій школі. Якщо є невідповідності, то це порушення. Щоб ви могли це проаналізувати, команда створила на основі розроблених рецептур, детальні техкартки. Там є фото страв, покрокове приготування та інші подробиці. Все у вільному доступі, ось посилання: https://znaimo.gov.ua/techCards

«Але навіть при всіх цих обставинах я розумію, що деякі кухарі мають недостатню кваліфікацію. Тому у лютому-березні моя команда Культура їжі I Cult Food разом з Україно-швейцарським проєктом Діємо Для Здоров'я запустять в обласних центрах офлайн-тренінги для кухарів», – підсумовує кухар.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Хто може пройти до облради від партії «Сила і честь» замість померлого Романа Карпюка
Наступна новина У Луцьку буде сучасний освітній центр для дітей з інвалідністю
Останні новини
Схожі новини