Чому падає долар? Як довго це триватиме?

Чому падає долар? Як довго це триватиме?

Курс долара та євро продовжує падати. Експерти називають кілька причин, чому так відбувається.

Ми зібрали найпоширеніші пояснення, а також – прогнози і поради українцям, в якій валюті зберігати свої заощадження.

Як впав курс?

Станом на 31 липня офіційний курс – 25,08 грн за 1 долар США. На початку літа долар коштував дорожче: 26,85 грн.

Найвища ціна на долар у 2019 році була в середині січня – 28,33 грн. З цього часу долар постійно падав, і на початку березня опустився до 26,57 грн. Протягом березня-квітня спостерігалися стрибки долара – нижче чи вище 27 грн, втім влітку продовжилось зниження курсу.

Причина 1. Політична

Головною причиною різкого падіння курсу долара фінансові аналітики називають не економіку, а політику. Під вибори політикам потрібно було багато готівки, в Україну завезли велику кількість валюти, яку переводили в гривні. Через різкий зріст пропозиції, курс впав.

Причина 2. Сезонна

На політичні процеси наклалося сезонне зміцнення гривні. Влітку через зниження попиту з боку бізнесу традиційно відбувається зниження курсу валюти.

Крім того, Україна – аграрна країна і багато економічних процесів зав’язані на певні сезони сільськогосподарських робіт. Коли аграрії купують валюту (це відбувається влітку) – збільшується попит і гривня посилюється. Після того, як зберуть врожай, отримають прибутки і переведуть їх в доларові заощадження – гривня знову падає.

Причина 3. Економічна

Ще однією причиною падіння долара називають українські облігації внутрішньої державної позики (ОВДП), які в першому півріччі активно скупляли іноземці.

Що це таке? Облігації – це фактично позика під розписку боржника, у випадку облігацій внутрішньої державної позики таким позичальником виступає держава.

На початок 2018 року обсяг вкладень фізичних осіб в державні облігації становив 1,5 млрд гривень, а на початку 2019 року – 6,6 млрд гривень. За перше півріччя 2019 року іноземні інвестори купили ОВДП на приблизно 1,5 мільярди доларів (це – близько 40 млрд гривень).

Що далі? Чи варто купувати долари?

Деякі експерти прогнозують в серпні – на початку вересня послаблення гривні, проте нерізке – на гривню-півтори.

Проте існує й думка, що долар може продовжити стрімко падати і опуститься нижче 20 гривень. Таку позицію аргументують тим, що європейські інвестори позитивно оцінили результати парламентських виборів і це може привести до багатомільярдних інвестицій з-за кордону.

Загалом фінансисти уникають чітких прогнозів. Мовляв, в Україні зараз – повна невизначеність із тим, як надалі нова влада буде проводити економічну політику. Тому сходяться лише в думці, що через місяць буде зрозуміло, чого насправді чекати від курсу.

Що робити українцям із заощадженнями? Аби вберегтися від неприємних несподіванок, універсальною порадою є – зберігати в різній валюті.

Якщо мова йде про депозити на короткий термін – три-шість місяців – цілком прийнятним вважають гривневі заощадження. Якщо ж мова йде про довшу перспективу на кілька років, частину все ж радять переводити в долари.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Карабас Барабас» запрошує на дискотеку
Наступна новина «Всіх впускати, нікого не випускати»: у Луцькраді скандал через ринок «Привіз»
Останні новини
Схожі новини