Чому Підгайцівська ОТГ не хоче об’єднуватися ні з Луцьком, ні з Липинами

Чому Підгайцівська ОТГ не хоче об’єднуватися ні з Луцьком, ні з Липинами
Фото ілюстративне

Більшість мешканців Підгайцівської об’єднаної територіальної громади проти того, аби їх приєднували до Липинської ОТГ чи до Луцька. 

Про це йшлося під час громадських слухань, які скликав голова Підгайцівської ОТГ Юрій Семенюк.

Нагадаємо, восени 2019 року на засіданні регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою Волинської області до Луцької міської об’єднаної громади запропонували приєднати Княгининівську, Боратинську, Заборольську, Гіркополонківську, Жидичинську, Липинську, Підгайцівську громади. 

Таке рішення викликало обурення та спротив і посадовців, і багатьох мешканців цих громад. Своє негативне ставлення до ідеї вже висловили у Заборольській, Княгининівській ОТГ

До Луцька чи до Липин?

«Перше питання – приєднання до Луцька, друге – об’єднання з Липинською сільською радою. Перше питання – більш важливе, тому що громада не хоче приєднуватися до Луцька. І треба ще пояснити, чому так вийшло, що буде Липинська ОТГ, коли Підгайці у три рази потужніші за всіма показниками», – каже Підгайцівський сільський голова Юрій Семенюк.

До участі в розмові з мешканцями села запросили і голову Луцької райдержадміністрації Тараса Яковлева. Посадовець переконаний, що обласний центр має розвиватись, проте не за рахунок таких потужних ОТГ, як Підгайцівська.

«Я однозначно за те, щоб розширити місто Луцьк. Але щоб це розширення передбачало можливість збудувати нові промислові об’єкти. Не в Боратині, не у Підгайцях, не в Липинах таких земель вже на сьогодні немає. Є тільки одноповерхова приватна забудова, на якій треба будувати каналізацію, дорогу і так далі», – зазначив Яковлев.

Якщо вже обирати об'єднання з Липинською ОТГ, то й тут є конфліктний момент. За всіма показниками Підгайцівська громада потужніша утричі, але чомусь новоутворену майбутню об'єднану громаду хочуть назвати Липинською і саме в Липинах розташувати її центр. 

Чому так – Юрій Семенюк пояснює: 

«У Київ завезли карту Волинської області, де Підгайців нема взагалі».

Натомість Тарас Яковлев запевняє, що жодної ролі назва громади взагалі не гратиме, і це не може бути приводом для протестів.

 
ЖИТТЯ ГРОМАД: у Підгайцях говорили про об'єднання-приєднання

Влада Підгайцівської ОТГ консультувалась з мешканцями про перспективи приєднання до Луцька або об'єднання з Липинами. Аргументи, контраргументи і тверезі думки з приводу в #ЖиттяГромад #Перший #ПершийTVЛуцьк #ОТГ #Луцьк #Підгайці #Липини #громада #децентралізація

Posted by Перший on Wednesday, 5 February 2020

Чому сільські ОТГ не хочуть приєднуватися до міста? Думка експерта

Експерти вважають, що реальні перспективи приєднання до міста насправді не такі вже й однозначно жахливі. Просто місцеві управлінці та зорієнтовані на них мешканці часто побоюються втратити статус і впливи.

«Насправді це мінусів ніяких не несе, тому що ці села змогли стати такими тільки тому, що вони біля Луцька знаходяться… Страшилки розказують місцеві царьки, які у принципі сьогодні успішно дерибанять місцеві бюджети. Як правило, це сільський чи селищний голова і депутати навколо нього. Вони не зацікавлені у приєднанні до міста, бо у селі менший контроль і менше можливості звіту перед громадою», – каже відеоблогер, громадський експерт Святослав Зелінський.
 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Невелика група «базарників» не має права диктувати умови усьому місту». Офіційна заява Недопада
Наступна новина Lutsk Fashion Weekend 2020: що чекає на гостей
Останні новини
Схожі новини