Чому поріз від паперу настільки болючий: пояснення вчених

Чому поріз від паперу настільки болючий: пояснення вчених

Вчені з університету Кароліни з'ясували, чому людина відчуває сильний біль, коли поріжеться звичайним папером.

Як з’ясували експерти, основна причина болю полягає в роботі спеціальних нейронів – ноцицепторів, які особливо активно реагують на больові подразники, пише портал Science Alert.

Оскільки тактильна чутливість (відчуття доторку і тиску) дуже важлива для орієнтації в просторі і взаємодії із навколишнім світом, найбільша кількість ноцицепторів зосереджено саме на кінчиках пальців.

Це свого роду захисний механізм. Ми пізнаємо світ кінчиками пальців і виконуємо ними дрібну роботу, тому логічно, що в цій частині нашого тіла велика кількість нервових закінчень,
– пояснює один з авторів дослідження Хейлі Голдбах.

Крім того, науковці відзначають, що папір не такий вже й гладкий, як здається на перший погляд, тому порізи залишають рвані рани, які важко загоюються і викликають дуже неприємні відчуття.

Ще одна причина – порізи від паперу недостатньо глибокі, аби організм запустив природні захисні процеси, такі як згортання крові і рубцювання, через що нервові закінчення залишаються незахищеними, а будь-яка робота руками стає подразником і заважає швидкому загоєнню пошкодженої ділянки шкіри.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Низький ріст у дитинстві збільшує ризик інсульту в дорослому віці – вчені
Наступна новина Жінки, які часто прибирають, мають проблеми з легенями, – вчені
Останні новини
Схожі новини