Чому в багатьох людей на морозі починається нежить

Чому в багатьох людей на морозі починається нежить

З цією проблемою стикалися 50-90% людей: на морозі з носа часто починає "текти". Девід Кінг, співробітник Університету Квінсленду, пояснив, у чому причина такої реакції організму на холод, – пише Радіо.Максимум.

Низькі температури викликають автоматичну реакцію в носовій порожнині: повітря, яке ми вдихаємо стає теплим і вологим. Температура повітря в задній частині носової порожнини зазвичай досягає приблизно 26 градусів, але при необхідності може підвищуватися до 30 градусів.

Вологість же повітря в носі становить зазвичай близько 100% незалежно від температури. Холодне і сухе повітря стимулює носову порожнину, і в головний мозок через нерви надсилаються відповідні сигнали. У відповідь мозок підсилює приплив крові до носа. Розширені в носовій порожнині судини починають швидко нагрівати повітря. Потім по команді ніс починає виробляти більше слизу. Це робить повітря, яке ми вдихаємо, ще вологішим.

Крім того, холодне сухе повітря стимулює певні клітини в носі. Вони викликають вироблення ще більшого обсягу рідини в носовій порожнині. Цікаво, що через ніс людина може втрачати до 400 мілілітрів рідини. Випаровування води вимагає великої кількості тепла, яке забирається з носової порожнини. І приплив крові до носової порожнини посилюється ще більше, адже завдання зігріти повітря, що вдихається більш пріоритетна, ніж заповнення втрати тепла. В іншій ситуації організм перемкнув би кровотік з поверхневих судин на більш глибокі для мінімізації тепловтрат.

Коли компенсаторний механізм надмірно активний, в носі утворюється зайва волога – і саме вона випливає з носа. Імунні клітини найчастіше більш чутливі в алергіків і астматиків, а судинні зміни більшою мірою відбуваються у людей, чутливих до зовнішніх подразників і температурних коливань. Тому холодне повітря може викликати навіть закладення носа і чхання.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Львові правоохоронці оштрафували правоохоронців. ВІДЕО
Наступна новина На Волині вантажівка в'їхала в авто з дітьми. ФОТО
Останні новини
Схожі новини