Депутатам вдалося зупинити «інформаційний ґвалт» в Олиці. ФОТО

Депутатам вдалося зупинити «інформаційний ґвалт» в Олиці. ФОТО

Депутати обласної ради побували  в смт Олика для того, щоб ознайомитися з роботою Волинської обласної лікарні №2, яка належить до обласної комунальної власності.

Олику іноді називають "волинським версалем", бо тут замок Радзівіллів одна з найунікальніших в Європі споруд бастіонного типу родом з 16 століття. Замок витримав масу воєн і був по-варварському розграбуваний у часи радянської влади в 1939 році. 

Збереглася будівля лише завдяки тому, що 70 років поспіль в замку облаштували психіатричну лікарню. Сьогодні тут лікується 260 пацієнтів. Персонал закладу  не тільки дбайливо  доглядає за хворими. Те, що олицький замок вцілів  - величезна заслуга працівників лікарні, які наводять тут лад, як можуть.

Втім, аби вирішити чимало проблем з ремонтом старовинного черепичного даху та фасадів, потрібні великі кошти.

Читайте також: Ірина Вахович пропонує виділити майже 3 млн грн на психлікарню №1

В обласному бюджеті неохідного ресурсу не вистачає. На захищені видатки лікарні в бюджеті 2018 року передбачено 29 млн грн. При внесенні змін до обласної казни олинцькій лікарні додадуть ще 5 млн грн. Йдеться про субвенцію обласному бюджету з інших областей. Адже, як відомо, не кожна область в Західній Україні має психіатричні лікувальні заклади.

Не одне десятиліття поспіль в часи Незалежної України виношується ідея, створити на базі  замку в Олиці  сучасний туристичний комплекс. Відомо й те, що місцеве населення таку інформацію сприймає, м'яко кажучи, насторожено, бо люди бояться втратити роботу.

Втім, зважаючи на нинішню економічну ситуацію в державі, дуже далеко до перспективи  перетворення колишньої гонорової резиденції Радзівіллів з психілікарні на  туристично привабливий об'єкт. Адже для реалізації ідеї потрібно залучити до 300 млн грн.

Між тим, нещодавно в окремих ЗМІ була поширена викривлена інформація про нечебто уже прийняте рішення в обласній раді про об'єднання двох обласних психіатричних лікарень. Ситуація знервувала колектив Олицької лікарні.

Читайте також: Медики олицької психлікарні проти переведення пацієнтів до Липин

Насправді ж, були  прийняті рекомендації постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства та дитинства про першочергові питання діяльності закладів охорони здоров’я, що є об`єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. "Йдеться про декларацію намірів на майбутнє", - уточнила ініціатор проекту, голова бюджетної комісії Ірина Вахович.

В рекомендаціях комісії йшлося про те, щоб вивчити питання щодо потреби у будівництві нових корпусів (корпусу) або реконструкції існуючих корпусів (корпусу) Волинської обласної психіатричної лікарні № 1 у м. Луцьку з метою подальшого переведення до закладу хворих з Волинської обласної психіатричної лікарні № 2 смт Олика (у тому числі за рахунок коштів потенційних вітчизняних та іноземних інвесторів, за умови передачі їм у довгострокову оренду з правом реконструкції в подальшому вивільнених приміщень колишнього Олицького замку).

Для збереження робочих місць та зменшення соціальної напруги в смт Олика пропонується придбання автобуса для забезпечення перевезення медперсоналу.

За інфомацією головного лікаря закладу Марії Любашевської останню фразу колектив сприйняв "в штики", а   нагнітання ситуації у ЗМІ, у яких почали писати про об'єднання як доконаний факт, почали провокувати різні домисли.

"Загрози, що завтра закриють психіатричну лікарню немає , - на початку зустрічі заявив радник голови облради Вячеслав Рубльов. - Ми розуміємо всі побажання зробити з Олики туристично привабливй комплекс, але потрібно зважувати всі фактори. Замок збережений завдяки зусиллям працівників лікарні. Дякую вам за це. Працюйте спокійно! У перспективі можна буде розглядати ідею про перенесення лікуарні в інше місце.  Скажімо, у колишню школу, яку можна відремонтувати та переобладнати на лікарню".

Голова бюджетної комісії Ірина Вахович наголосила, що її пропозиції про об'єднання -- лише протокол намірів далекої перспективи. При цьому, питання зайнятості для мешканців Олики мало б відігравати ключову роль.  "Ми всі дуже дякуємо вам за віддану роботу. Щиро вражені вашій віддіності справі і розуміємо вашу місію. Але потрібно розуміти, що колись ситуація зміниться. Приміщення замку все рівно не пристосоване для психіатричної лікарні. Задля комфорту хворих його таки треба буде звідси перенести, а тут зробити туристичний об'єкт з певною історичною інсталяцією. Така перспектива - це також робочі місця", - зауважила Ірина Вахович. "На туризмі заробляє весь світ", - додав до сказаного депутат Михайло Імберовський.

Депутат Олександр Омельчук доволі критично ставиться до ідеї перевести частину людей на роботу до психіатричної лікарні в Луцьку.

Йому за розуміння дякують більшість колективу. Люди кажуть, що добиратися до Луцька щодня їм буде не зручно, навіть за умови, що буде придбаний спеціальний автобус, який довозитиме на роботу. "Дорога забиратиме багато нашого вільного часу, який важливий для еннас як мешканців сільської місцевості", - обмовилася одна з працівниць лікарні.

Під час зустрічі говорили й про перспективи реставрації колитшньої резиденції Радзивіллів. Це - пам'ятка архітектури національного значення. Олександр Омельчук розповів, що, поспілкувавшись з народним депутатом України Іриною Констанкевич, він зрозумів, що державний бюджет не скоро розщедритьься на реставрацію цієї пам'ятки. В обласному бюджеті також таких грошей не знайдеться найближчим часом.

Ще один варіант - польські гроші. Саме коштом сусідньої держави здійснюється ремонт Свято-Троїцького костелу в Олиці. Але, за інформацією Вячеслава Рубльова, польська сторона не  готова наразі фінансувати такий глобальний проект як реставрація замку.

Перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик вважає, що в Україні треба обережніше ставитися до ініціативи польських партнерів фінансувати реставраційні роботи. "Ми не повинні надавати польським інвесторам жодних підстав в майбутньому претендувати на частку власності, аби не запрацював інститут реституції", - застерігає пан Пирожик.

Зрозуміло, що таке питання вимагає глибокого юридичного вивчення і детальних консультацій.

Наразі в колишньому замку ніяких кардинальних змін не відбуватиметься, тому будь-які домисли та інформаційні спекуляції навколо олицького питання - безпідставні.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Співробітники ДСНС врятували чоловіка, який опинився на острові на Стиру
Наступна новина Священик закликав садити живі квіти на могилах
Останні новини
Схожі новини