Депутати просять відновити фінансування розбудови пунктів пропуску

Депутати просять відновити фінансування  розбудови пунктів пропуску

Ми, депутати Волинської обласної ради, глибоко стурбовані ситуацією, що склалася з фінансуванням розбудови пунктів пропуску через державний кордон, розташованих у Волинській області.

На західній ділянці державного кордону в межах Волинської області функціонує два міжнародних автомобільних пункти пропуску – «Ягодин-Дорогуськ» та «Устилуг-Зосін», а також один залізничний – «Ягодин-Дорогуськ».

МАПП «Ягодин-Дорогуськ» був спроектований відповідно до вимог і стандартів, запроваджених Всесвітньою митною організацією (ВМО). Першу чергу реконструкції пункту пропуску (виїзд з України) завершено у 2006 році. Другу чергу реконструкції (в’їзд в Україну), яка здійснювалася в рамках підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, завершено та введено в експлуатацію у 2011 році. В результаті реконструкції у пункті пропуску функціонують 26 смуг руху із забезпеченням їх повного розмежування на «зелений і червоний коридори» та використанням модуля «фільтр пункту пропуску».

Разом з тим, увесь потік транспорту (пасажирського та вантажного), після проходження прикордонних та митних процедур, накопичується на автомобільному мосту з двома смугами руху, в одному напрямку, через річку Західний Буг. Така ж ситуація під час перетинання державного кордону у разі в’їзду в Україну – пасажирський та вантажний транспорт накопичується на мосту, блокуючи обидві смуги руху, не залишаючи можливості проїзду для екстрених служб та осіб з дипломатичними паспортами. 

Перед МАПП «Ягодин-Дорогуськ», на виїзд з України, утворюються величезні черги з 300-600 і більше транспортних засобів. Обласною державною адміністрацією спільно із Службою автомобільних доріг у Волинській області, Волинською митницею ДФС, Луцьким прикордонним загоном вживались заходи щодо їх зменшення. Відповідно до тимчасової схеми, погодженої управлінням превентивної діяльності Головного управління Національної поліції у Волинській області, було нанесено розмітку та влаштовано реверсивний рух в напрямку Республіки Польща, по зустрічній смузі руху, відокремленій направляючими тумбами. Однак, усі заходи не дали бажаного результату, черги не зменшуються, а у зв’язку із наданням громадянам України права безвізового в’їзду на територію ЄС за біометричними паспортами, зросли в середньому на 9-12 %.

По МАПП «Устилуг-Зосін» найбільшою проблемою залишається невиконання українською стороною своїх зобов’язань в рамках проекту «Реконструкція міжнародного автомобільного пункту пропуску «Устилуг» відповідно до попередньої програми транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна».

Найбільш проблемною залишається і сервісна  зона  МАПП «Устилуг». Так як пункт пропуску фактично межує з містом, сервісна зона винесена на 3,5 км за його межі. У незначній кількості наявних павільйонів функціонують філії страхових компаній, пункти обміну валют, заклади швидкого харчування, громадський туалет, утворюються черги із 200 - 500 і більше автомобілів, виникають аварійні ситуації, адміністративні правопорушення, проблеми із санітарним станом, прибиранням побутових відходів тощо.

Упродовж  останніх років як на регіональному, так і на державному рівнях активно обговорюється питання щодо необхідності збільшення кількості пунктів пропуску на українсько-польському кордоні, зокрема, будівництва нового пункту переходу «Адамчуки-Збереже» на території Волинської області. На жаль, практичних результатів у вирішенні цього питання поки що не досягнуто.

На українсько-білоруському кордоні розміщено 5 пунктів пропуску міжнародного сполучення:  3 автомобільні міжнародні – «Дольськ-Мохро», «Доманове-Мокрани», «Пулемець-Томашівка» (вантажний, пасажирський),  1 залізничний міжнародний – «Заболоття-Хотислав» (вантажний, пасажирський), а також 1 автомобільний міждержавний – «Піща-Олтуш» (вантажний, пасажирський). 

Нагальною необхідністю є приведення пунктів пропуску для автомобільного сполучення на ділянці українсько-білоруського кордону («Доманове», «Дольськ», «Пулемець», «Піща») до вимог міжнародних стандартів та дотримання положень постанови Кабінету Міністрів України від 17 серпня 2002 року № 1142 «Про затвердження загальних вимог до облаштування пунктів пропуску через державний кордон».

Враховуючи вищевикладене,

ПРОСИМО:

1. У зв’язку з припиненням робіт у рамках великомасштабного інфраструктурного проекту програми транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна на  2007-2013 роки» з розбудови пункту пропуску для автомобільного сполучення «Устилуг»  розглянути на засіданні  Кабінету Міністрів України питання щодо фінансування будівництва зазначеного пункту пропуску.

2. Активізувати міжнародні переговори між Україною та Республікою Польща з метою узгодження питань, що стосуються  будівництва нового пункту переходу «Адамчуки-Збереже» на українсько-польському кордоні.

3. З метою приведення пунктів пропуску для автомобільного сполучення на ділянці українсько-білоруського кордону («Доманове», «Дольськ», «Пулемець», «Піща») до вимог міжнародних стандартів та дотримання положень постанови Кабінету Міністрів України від 17 серпня 2002 року
№ 1142 «Про затвердження загальних вимог до облаштування пунктів пропуску через державний кордон», пришвидшити прийняття державної цільової програми «Облаштування та реконструкція державного кордону до 2020 року», до якої включити будівництво нових пунктів пропуску для автомобільного сполучення на ділянці українсько-білоруського кордону в межах Волинської області на лінії державного кордону: «Піща», «Пулемець», «Доманове», «Дольськ».

 

Прийнято на 17 сесії

Читати далі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Луцький міськрайонний суд дав умовний термін «домушнику»
Наступна новина Яким може бути парк 900-річчя Луцька. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини

Публікації відсутні