Депутати Волиньради вимагають припинити свавілля щодо використання лісових ресурсів

Депутати Волиньради вимагають припинити свавілля щодо використання лісових ресурсів

Депутати Волинської обласної ради будуть вимагати припинити свавілля щодо використання лісових ресурсів.

Про це стало відомо, сьогодні, 2 квітня, на засіданні постійної комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю та корупцією депутати рекомендували сесії підтримати проект рішення, внесений Юрієм Ройком Про звернення депутатів Волинської обласної ради до Прем’єр-міністра України, Міністра екології та природних ресурсів України щодо протиправного використання лісових ресурсів в окремих районах Волинської області.

"Питання стосується лісів, що історично належали громаді Волинської області, оскільки були насаджені ще членами колишніх міжгосподарських спеціалізованих лісогосподарських підприємств та, за рішенням цих же членів зазначених підприємств, були передані в розпорядження Комунальному підприємству «Волинське обласне комунальне спеціалізоване лісогосподарське підприємство «Волиньоблагроліс» (засновником являється Волинська обласна рада)", - зазначив Юрій Ройко.


 Нагадуємо, ще  у жовтні 2016 року обласна рада відмінила рішення депутатів попереднього скликання "Про ліквідацію комунального підприємства "Волинське обласне комунальне спеціалізоване лісогосподарське підприємство "Волиньоблагроліс".

30 січня минулого року у Волинському окружному адміністративному суді було оскаржено три розпорядження ОДА, якими ліси, що ними користувалися дочірні підприємства КП "Волиньобагроліс", були передані державним лісгоспам у Ківерцівському, Маневицькому та Любомльському районі.

Йдеться про розпорядження голови ОДА №14 від 19 січня 2011 року «Про вдосконалення управління лісовим господарством», №15 від 19 січня 2011 року «Про утворення комісії для передачі лісів дочірніх підприємств комунального спеціалізованого лісогосподарського підприємства "Волиньоблагроліс" до сфери управління обласного управління лісового та мисливського господарства Державного агентства лісових ресурсів України» та №232 від 31 травня 2011 року «Про надання лісів у постійне користування».

Волинській обласній раді та КП "Волиньоблагроліс" вдалося довести те, що ці розпорядження виконавчої влади області були прийняті з порушеннями законодавства.

Більше того, у держлісгоспів, яким передали ліси "Волиньоблагролісу", навіть не було всіх документів на лісокористування.

12 жовтня 2017р. Вищий адміністративний суд України поставив остаточну крапку в справі № К/800/22209/17 щодо протиправної передачі лісів площею 55635,1 га на території Ківерцівського, Маневицького та Любомльського районів Волинської області державним лісогосподарським підприємствам.  

28.02.2018р. Верховним судом відмовлено у допуску до провадження Верховного Суду справи для перегляду ухвали Вищого адміністративного суду України від 12 жовтня 2017р.

"Проте, на сьогоднішній день, державні лісогосподарські підприємства Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства не лише не здійснюють передачі (повернення) лісів попередньому користувачеві, а й за відсутності оформленого права постійного користування земельними ділянками, продовжують вирубувати ліси, використовувати інші лісові ресурси на зазначених площах.
 

Окрім того, 20 березня 2018р. головою Волинської обласної державної адміністрації прийнято розпорядження №179, яким повторно надано дозвіл одному із державних лісогосподарських підприємств – ДП «Прибузьке лісове господарство» на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок орієнтовною площею 19357,74 га в постійне користування для ведення лісового господарства і пов’язаних з ним послуг, при тому, що аналогічні звернення КП ВОКСЛП «Волиньоблагроліс» та КП «Волиньприродресурс» були проігноровані.

Відповідно, враховуючи вищевикладене, з метою відновлення порушених прав громади області, раціонального використання лісових ресурсів, наповнення обласного бюджету, просимо Вас сприяти у вчиненні дій щодо припинення протиправного використання лісових ресурсів державними лісогосподарськими підприємствами (ДП «Ківерцівське лісове господарство», ДП «Цуманське лісове господарство», ДП «Поліське лісове господарство», ДП «Прибузьке лісове господарство», ДП «Любомльське лісове господарство», ДП «Маневицьке лісове господарство», ДП «Колківське лісове господарство», ДП «Городоцьке лісове господарство») та передачі в користування земель лісового фонду загальною площею 55635,1 га в межах Маневицького, Ківерцівського та Любомльського районів Волинської області комунальному підприємству «Волинське обласне комунальне спеціалізоване лісогосподарське підприємство «Волиньоблагроліс» та його дочірнім підприємствам", - йдеться у проекті звернення, що пропонується на сесію.

Голова постійної комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби із злочинністю та корупцією Анатолій Вітів наголосив на важливості питання, згадуючи події 2011 року, коли під впливом політичної більшості обласна рада приймала рішення про ліквідацію КП "Волинбоблагроліс".

"Тодішні позиції депутатів спровокували соціальну напругу в районах, де діяли дочірні підприємства "Волиньоблагролісу", - зауважив пан Вітів.  


Читати далі


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волиняни - призери чемпіонату України з кікбоксингу «ISKA». ФОТО
Наступна новина Депутат Волиньради Віталій Кварцяний звітує про свою депутатську діяльність
Останні новини
Схожі новини