«Дерево – Боже творіння». У ПЦУ просять не рубати живих ялинок на свята

«Дерево – Боже творіння». У ПЦУ просять не рубати живих ялинок на свята
Фото ілюстративне (джерело - ІА Конкурент)

У Православній церкві України закликали не рубати ялинок та не купувати зрубані ялинки і таким чином не допомагати нищенню природи, адже ялинка, кажуть тут, – це «творіння Боже».

Про це йдеться у повідомленні пресслужби ПЦУ у фейсбуці.

Чому не потрібно рубати живих дерев?

«Пам’ятаймо, що оселивши людину у світі, як у домі, Господь дав їй першу заповідь – піклуватися про Всесвіт (Бут. 1: 26 – 28). Згодом Творець постійно нагадував нащадкам Адама, що Він переймається не лише ними, але й рештою Свого творіння. Неодноразово Спаситель також підтверджував, що Він дбає і про людей, і одягає славою польові квіти, і дає їжу небесним птахам (Мф. 6: 26 – 30). Тож ігнорування цього важливого виміру піклування про все творіння Боже віддаляє нас від Творця, Його заповідей, Його любові», – кажуть у ПЦУ.

«Ялинка, як і будь-яке інше дерево, рослина чи тварина, є тим Божим творінням, яке разом із людиною радіє події Різдва – приходу в світ Самого Творця. І правильніше, щоби цій події Боговтілення Його творіння раділи живими», – продовжують у пресслужбі.

Читати також: У Луцьку вже продають живі ялинки. За скільки можна купити новорічне дерево

Що робити, аби не рубати живу ялинку?

Тим часом, замість того, щоб купувати зрубані ялинки, радять вдатися до альтернативних варіантів.

Зокрема можна прикрасити живу ялинку, що росте на подвір’ї, або придбати ялинки у горщику – таку рослину потім можна буде висадити в землю.

Також можна використати композицію із хвойних гілок, які можна зв’язати у форму ялинки. «Обламування лапника (гілок сосен чи ялин) не шкодить лісу, а його подальша переробка є непоганим екологічним рішенням», – запевняють у ПЦУ.

«Цікавим і креативним варіантом може стати імпровізоване новорічне дерево з усього, що є під рукою в домі: книги, ялинкові прикраси, кімнатні рослини, фрукти й солодощі, іграшки, різноманітне хатнє приладдя тощо», – йдеться у повідомленні.

Ще альтернативою зрубаній ялинці може стати штучна.

«Але потрібно пам’ятати про правильну її утилізацію, яка би не шкодила довкіллю. Інакше штучні ялинки, що виготовляються із суміші полівінілхлориду та металу, розкладатимуться у природному середовищі кількасот років… Сьогодні Україна вже рухається в бік цивілізованих країн у питанні сортування та переробки сміття, а тому, попередньо відділивши пластик від металу, можна здавати штучні ялинки на утилізацію шляхом високотемпературного спалення», – нагадують у Православній церкві України.

«Чи ялинка – головний атрибут святкування події Різдва Христового?»

«А взагалі, міркуючи про підготовку до святкування, варто насамперед запитати себе: чи ялинка – головний атрибут святкування події Різдва Христового? Чи підготувалися ви насамперед духовно до відзначення цього свята: дотримувались посту, примирилися з ближніми, у сповіді щиро покаялися у гріхах, прикрасили себе добрими вчинками, милосердям та любов’ю? Адже Різдво Христове – це набагато більше, аніж зовнішньо створений святковий настрій. Найперше – це істинна, жива віра в живого Бога і прагнення жити в гармонії не лише з Ним, але й з усіма Його створіннями – природою. І нехай нам допомагає у цьому Господь, Який створив «і небо, і землю, і море, і все, що в них» (Діян. 4: 24)», – додають у ПЦУ.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Під Луцьком продають компактні таунхауси. Вільне планування, хороші ціни
Наступна новина Найкорисніші події тижня у Луцьку
Останні новини
Схожі новини