Дешевше на тисячу доларів: як у Луцьку роблять операції на серці. ФОТО

Дешевше на тисячу доларів: як у Луцьку роблять операції на серці. ФОТО

Волиняни зі складними порушеннями серцевого ритму можуть зробити операцію на серці, зекономивши від 800 до 1300 доларів. Цьому сприяв субпроект «Вдосконалення медичної допомоги хворим із хворобами системи кровообігу у Волинській області». Завдяки йому Волинська обласна клінічна лікарня за кошти Світового банку закупила сучасне обладнання провідних виробників світу.

Як відбуваються операції, журналістам показали 31 серпня.

В цей день оперували 76-річного пацієнта з брадикардією – сповільненим серцебиттям. У чоловіка частота серцевих скорочень становила 31-37 за хвилину в той час, коли норма – 60-90. Людині встановили двокамерний кардіостимулятор, який не потребує підзарядки. Його вистачить на 7-10 років залежно від способу життя хворого.

Двокамерний кардіостимулятор

Оперували чоловіка у новому рентген-операційному блоці, все обладнання якого придбали завдяки субпроекту. Загальна вартість усієї техніки сягає понад 200 тисяч доларів. Привезли обладнання в липні. На ньому вже провели близько двадцяти подібних операцій, лише на цьому тижні – шість.

Завідувач відділення аритмології Ігор Біскуп розповів, що серед закупленого зокрема рентген-установка з можливістю проведення кардіоангіографії, установка для проведення ЕФД серця (інвазивних електрофізіологічних досліджень), генератори високочастотної енергії для видалення внутрішньосерцевих вогнищ, комфортний рентгенпроникний операційний стіл, лампи з холодним освітленням, приточно-витяжна вентиляція з багатократним обміном повітря на годину для безпечної роботи в умовах іонізуючого випромінення.

Завідувач відділення аритмології Ігор Біскуп

У рамках проекту також закупили кардіостимуляри, кардіовертери-дефібрилятори для лікування уповільненого серцебиття та пристрої кардіосинхронізуючої терапії для лікування важких випадків серцевої недостатності.

Оскільки вартість двокамерного кардіостимулятора становить 1300 доларів, для пацієнта вартість операції здешевилась на цю суму.

Цікаво, що вона відбулася без зупинення серця та кровообігу. Також не використовували загального наркозу, а оперували під місцевим знеболенням. Потрапляння у передсердя та шлуночок відбулося через вену. Вже через три години чоловік зможе ходити та їсти, а наступного дня потрапити додому.

«З певних причин пацієнти не звертаються вчасно. Наприклад, один із пацієнтів терпів напади втрати свідомості протягом 3-4 разів в добу тиждень чи два і він не знав, куди звертатись. Люди не поінформовані», – розповів Ігор Біскуп.

Він додав, що завдяки новій техніці у лікарні відновили операції іншого типу, які востаннє робили 2007 року.

Таке медобладнання в Україні є у близько десяти лікарнях.

Текст та фото: Наталя ХВЕСИК (Перший)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Шахрай ошукав волинян на 400 тисяч гривень. ФОТО
Наступна новина Повідомили, хто на Волині отримує найбільші зарплати. ВІДЕО
Останні новини
Схожі новини