«Деякі громади Луцького району залишаться без опалення», - керуючий справами Луцької райради

«Деякі громади Луцького району залишаться без опалення», - керуючий справами Луцької райради

Депутати Луцької районної ради продовжують звітувати та підводити підсумки першого року діяльності ради 8-го скликання.

Звітує депутат від «Слуги народу» Андрій Лев, – повідомляє пресслужба установи.

Довідково: Народився 1 квітня 1983 року в селі Довгів Горохівського району. У старших класах навчався у ЗОШ №15 м. Луцька. У 2005 році закінчив Волинський державний університету ім. Лесі Українки (історичний факультет). У тому ж році вступив на факультет післядипломної освіти на юридичне відділення.
У студентські роки активно займався громадсько-політичною діяльністю.
2014-2019 рр. – військовослужбовець ЗСУ України, учасник АТО-ООС, учасник бойових дій, ветеран війни.
Із грудня 2020 – заступник керівника, керуючий справами Луцької районної ради.
Член фракції «Слуга народу».
Голова постійної комісії з питань промисловості, транспорту, зв’язку, паливно-енергетичного комплексу, архітектури, будівництва, житлово-комунального господарства, екології, раціонального використання природних ресурсів.
Одружений, виховує трьох доньок.
Кількість відвідувань сесій: 7
Кількість відвідувань комісії: 7

- На сесії Луцької районної ради 30 вересня депутати підтримали проєкт звернення до Президента України, Кабміну та Верховної Ради із вимогою накласти мораторій на ріст ціни на газ на період опалювального сезону. Зважаючи на захмарну ціну на газ, звернення було доволі актуальним. Як вважаєте?

- Так, ми проголосували за це рішення, адже вважаємо, що ні населення, ні бюджетні заклади не зможуть оплатити комунальні послуги, якщо зростуть тарифи на газ. За усі роки незалежності такої загрозливої ситуації із опалювальним сезоном ще не було. У цьому винна країна-агресор, Росія, яка хоче поставити Україну на коліна. Розпочавши справжню газову війну з Україною та ЄС, щоб правдами і неправдами запустити в експлуатацію свій «Північний потік-2».

Якщо питання не буде вирішене якісно та вчасно на державному рівні, ми будемо мати проблеми в усіх громадах. Хоча за дорученням Володимира Зеленського «Нафтогаз» запевняє, що ціна на газ для населення та тепловиробників не будуть змінюватися до кінця квітня 2022 року і становитиме 7,96 грн за кубометр для населення та 7,42 грн – для підприємств теплокомуненерго.

Ще на початку 2021 року, взимку, ми передбачали такий розвиток подій. Та пропонували громадам переходити на альтернативні варіанти опалення – твердопаливні котли, адже мова йшла про котельні, які опалюють садочки, школи, лікарні…

- У яких конкретно громадах будуть проблеми із опалювальним сезоном?

- Особливе занепокоєння викликає опалення Горохівської багатопрофільної лікарні. У них є котельня, яку обслуговує комунальне підприємство Луцької районної ради «Райтеплобуд». КП не може домовитись із міською радою про надання послуг опалення. Є проблеми із теплотрасою, яке веде від котельні до лікарні. Ще навесні та влітку ми пропонували міській владі Горохова дати дозвіл на її ремонт за наш кошт, але через амбіції пана Годика маємо ситуацію, що опалювальний сезон на межі зриву.

Крім того, можуть виникнути проблеми з опаленням стоматполіклініки в Горохові, яка опалюється газом.

- Ви як заступник голови фракції «Слуга народу», як можете охарактеризувати роботу фракції за перший рік каденції?

- Загальна активність Луцької районної ради не дає бути байдужим депутатам, в тому числі нашій фракції. Голова фракції Юрій Бондарук є також головою майнової комісії, Валентина Рижук – заступниця голови Луцької РДА, Юрій Лобач – голова Володимир-Волинської РДА… Наші депутати в силу своєї діяльності є активними та добре розуміються на усіх тонкощах роботи органів місцевого самоврядування.

Хотів би також зауважити, що фракція «Слуга народу» майже у повному складі відвідує сесійні засідання, є дисциплінованою. Я горджуся, що ми так активно працюємо та входимо у другий рік каденції з великою кількістю напрацювань.

Фракція напрацювала і подавала на розгляд Луцької районної ради ряд звернень, програм, проектів рішень, які були підтримані депутатським корпусом.

- Чим особливий був рік роботи для комісії, яку Ви очолюєте?

- Ми розпочали працювати як нова районна рада без фінансування, із обмеженими повноваженнями, хоча у законодавстві ніхто їх не скасовував, тому комісія з питань промисловості, екології, будівництва не працювала на повну у цих напрямках, бо усі ці повноваження перейшли до громад. Але ми приймали рішення щодо надр, працювали над програмами. Наприклад, на крайній сесії було прийнято дві важливих програми, які пройшли комісію, яку я очолюю: програма боротьби з борщівником Сосновського, розробником якої був я та депутат Волинської обласної ради, голова екологічної комісії Юрій Ройко, а також програма із утримання та будівництва доріг у Луцькому районі, автором якої є я.

- Розкажіть детальніше саме про програму будівництва доріг у Луцькому районі? Точніше, чи є кошти на її реалізацію?

- По суті програма є декларативною, але вона цікава тим, що ми даємо приклад і поштовх для діяльності інших рад. Ми прийняли цю програму на перспективу. Якщо із державного бюджету будуть виділятися кошти районним радам на утримання чи ремонт доріг місцевого значення, то Луцька районна рада вже матиме конкретну програму, із прописаними умовами фінансування і буде готовою до виконання робіт.

- До Вас як депутата часто звертаються мешканці району?

- Здебільшого до мене зверталися мешканці громад із соціально-побутовими проблемами, проханням виділити кошти на лікування. Але оскільки депутати Луцької районної ради не мають фонду для надання матеріальної допомоги, то їхні прохання допомогти фінансово ми перенаправляємо на громади, обласну раду.

На жаль, обрізаний бюджет районних рад не дає можливості швидко допомогти людям. Але є позитивна новина. Ми, напевно, перша районна рада в Україні, яка працює над тим, аби створити депутатський фонд для допомоги мешканцям громад району.

- Які рішення районної ради, прийняті за рік, що минає, вважаєте найбільш ефективними?

- Звичайно – надання соціального житла. Це яскравий показник того, як не маючи бюджету, фінансування, районна рада працює для людей, вирішуючи їхні проблеми із житлом.

Ще один важливим рішенням, як ветеран війни, вважаю виділення 100 тисяч гривень на проходження медоглядів учасниками АТО-ООС, а також затвердження програми із територіальної оборони, в рамках якої ми виділили 32 тисячі гривень на підтримку полігону для занять із тероборони.
Крім того, протягом року ми тісно комунікували із громадами району і на їхні звернення передавали автомобілі, комп’ютерну техніку, меблі.

- Що плануєте реалізувати в майбутньому?

- Як керуючий справами, депутат Луцької районної ради хотів би, щоб у 2022 році було все ж вирішене питання із функціонуванням районних рад . 2021-ий ми прожили у підвішеному стані, гостро виникало питання, чи взагалі будуть існувати районні ради. Зараз ми вже точно знаємо, що районним радам бути. Залишилось з’ясувати наші повноваження та чи буде фінансування, після цього ми зможемо якісно вирішувати проблеми об’єднаного Луцького району.

Ми працюємо над тим, щоб забезпечити добробут мешканців району і відчуваємо їхню підтримку.

Читати також: «Луцька районна рада є взірцевою», – депутат Віктор Білик


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині померла настоятельниця монастиря
Наступна новина У Ковелі під колесами автівки загинула 86-річна жінка
Останні новини
Схожі новини