Дистанція (не)можлива. Як вчаться під час карантину в луцькій гімназії №4. ІНСПЕКЦІЯ

Дистанція (не)можлива. Як вчаться під час карантину в луцькій гімназії №4. ІНСПЕКЦІЯ
В холі гімназії №4. Маски на перервах обов'язкові

Новий навчальний рік в Україні почався в абсолютно нових умовах. Це вже не щорічний «грипозний» карантин, під час якого діти на 2 тижні йшли на «канікули», а потім надолужували матеріал.

Пандемія коронавірусу не залишила шансів на звичайні шкільні будні. При цьому профільні міністерства – освіти та науки, охорони здоров’я буквально за кілька днів до 1 вересня неодноразово змінювали свої рекомендації навчальним закладам.

«Перший» у рамках спецпроєкту #інспекція перевірив, як справляються з новими викликами кілька луцьких шкіл. Цього разу – про гімназію №4, де навчається 1517 учнів.

Інспекцію зі спеціалізованої школи №1 можна подивитися ТУТ.

До школи – в різний час

«Раніше всі учні приходили на 8:30 і завершували навчання приблизно о 14:00. Зараз так не можна, тому що це величезне скупчення дітей», - каже директор гімназії Олександр Мишковець.

Усі класи тут поділили на два потоки. Так, учні 1-7 класів йдуть на навчання на 8:30, 8-11 класів – пізніше, але не в один час. Наприклад, 11-В в понеділок і вівторок починає навчання з 3 уроку, в середу – з 2, в четвер – знову з 3. Розклад 11-а і 11-б інший.

«Ще ми намагались посадити дітей через кабінет. Для прикладу, якщо в 22-ий кабінет учні приходять на 1 урок, то в 21-ий – на 2 чи 3. Так учні менше перетинаються між собою. Ми б з радістю ще більше розвели дітей, але це неможливо. Не можемо посадити 5-а на 8:30, а 7-б – на 8:40. Що тоді робити з вчителькою, яка викладає в обох класах?» - пояснює очільник гімназії.

Батьки – лише до дверей

Заходити в школу тепер треба за особливими правилами. Замість одного центрального, з 08:00 до 08:30 тут відчинені 4 входи. Кожен закріплений за певним класом. Батькам не можна заходити навіть з першокласниками. Їх на вході зустрічає класовод, а також двоє вчителів, які зголосились допомогти протягом першого тижня.

«Чи є проблеми з переодяганням, взуванням? Загалом в 6 років діти це повинні вміти робити. Хоча, скільки працюю в школі, то йду по коридору і зав’язую дітям шнурівки. Але це лише в першому семестрі – максимум до нового року навчаться», - запевняє Олександр Мишковець.

Кожен учень гімназії має свою шафку, загального гардеробу, а відтак і черг біля нього, немає.

У кожного класу - свій вхід
Про коронавірус забути тут складно...

Маски на перервах, але не на уроках

В гімназії діють правила, які визначило Міністерство освіти та науки: учні молодших класів можуть не одягати маски, а от середніх і старших мусять носити їх в коридорах. На уроках вони також можуть бути без засобів захисту.

Дехто з старшокласників звично носить маски на підборідді, але побачивши вчителя, поправляє.

«Нагадуємо про це постійно. Загалом в міністерських рекомендаціях все добре прораховано. Окрім того, що мова йде про дітей. А діти є діти», - каже директор.

Якщо учень забуде маску вдома або вона порветься на перерві, в класах мають по кілька про запас.

На першому поверсі стоїть окремий смітник для засобів захисту.

На уроках можна бути без маски
А от на перервах треба носити. Учням 5-11 класів

«Дідусю, щось ти зашвидко руки помив»

На всіх 4 входах у школу стоять сенсорні санітайзери – підносиш руку і на неї розбризкується антисептик. Запасів, кажуть в гімназії, вистачить на кілька місяців.

В туалетах – рідке мило та сушки для рук. З батьків на це грошей не збирали – виділили з міського бюджету.

«Діти заходять і дезінфікують руки обов’язково. Видно, вдома так навчили. Знаю по своєму онукові. Перше, що він робить, заходячи з вулиці – миє руки. І спробуй тільки не помити руки – зробить зауваження. Ще й стоїть і каже: «Дідусю, ти дуже швидко помив руки», - розповідає Олександр Мишковець.

У технічного персоналу побільшало роботи. Парти, стільці, підвіконня та дверні ручки тут дезінфікують після кожного класу. Також миють підлогу.

Діти охоче користуються санітайзерами
В прибиральників побільшало роботи. Тепер треба не тільки підлогу мити, а й парти та дверні ручки дезінфікувати
В дитячих туалетах є мило та сушки

В коридорах діють правила дорожнього руху

В коридорах гімназії на паркет наклеїли жовту стрічку – вона розділяє його на дві смуги. Дітей просять рухатись з правого боку, аби вони менше зіштовхувались один з одним. Все, як на справжній дорозі. Біля виходів з класів стрічка переривається, щоб на правильну смугу можна було перейти без «порушень».

«Але це не завше вдається, бо діти ходять і бігають так, як їм хочеться. В учнів є кілька поважних причин вийти з класу: на фізкультуру, до шафки з одягом, туалету, на уроки англійської, бо є поділ на групи, на час провітрювання, але проконтролювати це нереально. Я не можу обмежити дітей в пересуванні, бо вони кажуть, що йдуть до туалету і все», - зізнається Олександр Мишковець.

Їдальня тепер працює за окремим розкладом. Столи розставили так, щоб між ними було 1,5 метра відстані, і сідати за них може максимум 4 людини. Буфет не працює.

«Раніше вся початкова школа їла на двох перервах, а тепер ледве поміщаються на чотирьох. Також ми продумали варіант на випадок складнішої ситуації і напівдистанційного навчання, коли тільки 15 дітей з класу в школі. Тоді можемо заносити їм запаковану їжу в кабінет», - каже очільник гімназії.

Спортзал працює – в ньому одночасно без масок можуть займатись 2 класи. У 3-6 класах годину фізкультури на тиждень віддали хореографії, яка проходить в актовому залі. Так і активність зберігається, і дітей в спортзалі менше.

Уроки на вулиці тут не проводять:

«Вийдіть з гімназії на проспект Волі і скажіть, де нам проводити уроки. Якщо у вас будуть рекомендації, я з радістю послухаю».

В коридорах діють правила дорожнього руху
Фізкультура в спортзалі, як і раніше
Вчителям на уроках можна бути без маски
Столи в їдальні розсунули на більшу відстань
Персонал їдальні мусить працювати в масках
Буфет не працює

Температуру міряють вчителям, а в дітей питають про самопочуття

Педагогам на вході міряють температуру і записують дані в журнал. Дітям не міряють, боячись збільшення натовпів. Принаймні, так було 2 вересня. Після цього очільниця міського управління освіти Зіновія Лещенко наголошувала на необхідності міряти температуру всім.

Однак на початку кожного уроку вчитель мусить поцікавитись самопочуттям учня. Якщо раптом дитині стане зле, її ізолюють і зателефонують батькам. Хвора дитина мусить сидіти вдома щонайменше до результатів тесту на коронавірус. Якщо тест покаже інфікування, весь клас піде на самоізоляцію.

Контактні вчителі без ознак хвороби на самоізоляцію не підуть, інакше навчальний процес зупиниться. Проте, хворий вчитель мусить залишити робоче місце і звернутись до лікаря.

Якщо в учня підтвердять коронавірус, весь клас піде на ізоляцію

Нові правила для батьків

Загалом заходити батькам в школу не можна. Однак є виняток – якщо потрібно поспілкуватись з директором. Тоді батьків пропустять через центральний вхід після вимірювання температури. При потребі до того ж кабінету можуть викликати вчителя.

«Класичні» батьківські збори тут провели у серпні для 1, 5, 8 і 10 класів. Для кожного окремо в актовому залі. Батьків розсадили, наклеївши стікери на стільці.

В подальшому ж батьківські збори відбуватимуться щонайменше раз на місяць онлайн.

Маски заважають вчителю та учню порозумітись

Гімназія отримала маски для педагогів та техперсоналу, яких повинно вистачити на перші два тижні навчання.

Також заклад замовив пластикові щитки, заплатити за які муситиме сам вчитель. Це від 96 до 120 гривень, залежно від типу щитка.

«На перерві можна носити або щитки, або маски – вчитель сам вирішує. А на уроці можна бути без них, адже закрите обличчя дуже заважало б освітньому процесу. Емоції, міміка – це все важливо для спілкування вчителя та учня», - пояснюють у школі.

На уроках всі можуть бути без масок
Не всі старшокласники дотримуються правил. Дехто «забуває» одягнути маску на перерві

4 розклади на випадок, якщо коронавірус пошириться ще більше

У гімназії склали 4 розклади на випадок різних форматів навчання. Перший, коли всі ходять до школи, як зараз. Другий і третій – для змішаного навчання, коли 2 тижні в школу ходить одна половина класу, інша працює дистанційно, а тоді вони міняються. В цьому випадку вчителю потрібно одразу два розклади. Наприклад, в першій половині дня він працює з учнями в школі, а в другій – з тими, що вдома, онлайн.

Четвертий розклад – на випадок, якщо всі навчатимуться дистанційно.

«Ми готові й до цього, але стукаємо по столу і просимо Бога відвернути цей варіант. І ми, і діти дуже скучили за навчанням в школі. А особливо – батьки. Бо фізику чи економічну географію старшокласнику мало хто з батьків пояснить», - каже директор.

Скласти одразу кілька варіантів розкладу, враховуючи те, що треба ще й уникнути скупчень в школі, було дуже непросто.

«У нас цим займається заступниця директора, яка має спеціальну комп’ютерну програму. Але й вона не справлялась – коли ми вводили всі дані, програма казала: «Це неможливо». Тоді доводилось робити все вручну», - розповідає Олександр Мишковець.

Текст і фото Віти Сахнік


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Мінську невідомі викрали опозиціонерку Марію Колеснікову
Наступна новина Благодійний фонд «СТОПРАК» розширюється
Останні новини
Схожі новини