«Маску одягни». Як вчаться в умовах карантину в луцькій школі №1. ІНСПЕКЦІЯ

«Маску одягни». Як вчаться в умовах карантину в луцькій школі №1. ІНСПЕКЦІЯ

Новий навчальний рік в Україні почався в абсолютно нових умовах. Це вже не щорічний «грипозний» карантин, під час якого діти на 2 тижні йшли на «канікули», а потім надолужували матеріал.

Пандемія коронавірусу не залишила шансів на звичайні шкільні будні. При цьому профільні міністерства – освіти та науки, охорони здоров’я буквально за кілька днів до 1 вересня неодноразово змінювали свої рекомендації навчальним закладам.

«Перший» у рамках спецпроєкту #інспекція перевірив, як справляються з новими викликами кілька луцьких шкіл. Першою стала спеціалізована школа №1.

Що зробили з натовпами в холі та коридорах

«Головне, – каже директор школи Андрій Киця, – не допустити скупчень у холі школи вранці».

Тому дітей тепер пускають через 3 входи замість 1 центрального. За кожним класом закріплений свій вхід.

Батькам заходити всередину не можна. Навіть, якщо вони привели найменших, першокласників. Їх на вході зустрічають класоводи.

Додаткові навчальні зміни тут впроваджувати не стали.

«Їх і раніше було дві. Більше організувати просто фізично неможливо», - запевняє очільник школи.

Однак зміни розкладу все ж відбулись. Раніше в учнів 1-2 класів були довші перерви, а тепер їх зменшили до стандартних – 10-хвилинних. Відповідно, вони на пів години раніше йдуть додому і менше перетинаються з учнями 3-4 класів, де уроки тривають не 35, а 40 хвилин.

На перервах дітям не тільки можна, а й треба виходити на коридор – класи мусять провітрюватись. Учнів просять тісно не контактувати з іншими, однак Андрій Киця визнає – це мало ефективно:

«В селі, де в школі всього 30 учнів, їх легко розвести. Буквально кожного під своє дерево. А в місті, де в школі 1200 дітей, ви ніяк не ізолюєте їх один від одного».

Уроки фізкультури тут вже проводять надворі. Щодо решти предметів, то в школі ще думають, як можна перенести навчання на вулицю хоча б частково.

«Дуже добре школам, в яких 3-4 гектари території, в нас – 0, 87 га. Будемо виходити з цих умов», - каже директор.

В їдальні повісили захисне скло на точці видачі страв, а обіди організували в різний час. Тепер у приміщенні може одночасно перебувати лише один клас, за столом – 4 учні. Раніше було «скільки влізе».

В їдальні повісили скло, щоб на їжу ніхто не чхав і не кашляв
За столом – 4 людини. Раніше було «скільки влізе»
Місце, де можна маски легально зняти

Де носять маски

Згідно з рекомендаціями уряду, учні 1-4 класів можуть не носити масок. Учні середньої і старшої ланки можуть бути без масок на уроках, але заходити в школу, виходити з неї, а також пересуватись коридорами мусять у засобах захисту. Держава на це грошей не виділяла, тож витрати лягають на плечі батьків.

«Як можна проконтролювати, є маски чи немає? Візуально – ми ж це бачимо. Сьогодні (2 вересня, - ред.) можу сказати, що в масках прийшли всі. Ціле літо говорили про коронавірус, тому по-іншому бути не могло. Це ж не те, що трапилось раптово», - каже директор.

Водночас під час недовгої прогулянки школою не раз довелось чути вчительські нагадування: «Маску вдягни», «Де твоя маска?». І вони таки знаходились – на підборідді, в кишені, наплічнику…

На першому поверсі школи поставили контейнер для використаних масок. Тут розповідають, що в кінці дня мішок зав’язують, роблять у ньому 5 дірок, кладуть в ємність для утилізації, заливають дезрозчином, а через 72 години викидають на смітник.

«В ідеалі має бути окрема фірма для утилізації, але знаєте, що сказав освітній омбудсмен Сергій Горбачов? З державного ковідного фонду на освіту не виділили ні копійки», - наголошує Андрій Киця.

Пов’язку довелось довго шукати в рюкзаку під наглядом директора
На перервах тепер карантинний дрес-код
Використані маски дезінфікують і викидають

Як і де миють руки

На входах в школу поставили сенсорні дезінфекційні стійки – підносиш руку до апарату і на неї розпилюється антисептик.

Каністрами зі спиртовим розчином тут вдалось заповнити невелику кімнату. Всього – 585 літрів і цього, кажуть у школі, має вистачити на весь навчальний рік.

В туалетах – тверде і рідке мило в диспенсерах. Сушок і рушників немає, але шкільна медсестра запевняє, що їх видали класам – кожен мовляв може брати з собою до вбиральні.

Усе це купили за гроші з міського бюджету. Батькам, за словами Андрія Киці, окрім масок дітям, нічого «карантинного» купувати не треба.

Сенсорний дезінфектор – це ще й непогана розвага для дітей
Річний запас антисептику
Хоча й звичайне миття рук ніхто не скасовував

А що, як температура?

Працівникам школи медсестра на вході міряє температуру безконтактним термометром і записує дані в журнал. Дітям вирішили не міряти, щоб не створювати черг. Це мовляв повинні робити вдома батьки. Якщо ж в дитини з’являться симптоми хвороби, батькам передзвонять і попросять забрати учня додому або ж викликати «швидку», залежно від його стану.

Вчителям дозволяється працювати з температурою не вище 37,2 градусів (якщо така для конкретної людини є нормальною).

Температуру вчителів записують в журнал

Як захищаються вчителі

Педагогам у школі №1 купили пластикові щитки, по 7 масок і 2 пари рукавичок. Носити маску чи щиток вчитель вирішує самостійно. Однак, якщо щитком можна користуватись дуже довго, просто миючи його чи протираючи спиртом в кінці дня, то маски закінчаться вже за кілька днів. Якщо не буде нових надходжень від міста.

«Коли закінчаться, рекомендуємо вчителям самостійно купити багаторазові маски з тканини. Їх можна носити хоч пів року. Головне – прати і дезінфікувати», - пояснює Андрій Киця.

Текст і фото: Віта Сахнік

В таких щитках ходять працівники. Кажуть, в них легше працювати, ніж в масках, бо видно емоції
В кабінеті медсестри


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У трьох лікарнях Волині модернізують приймальні відділення
Наступна новина На Волині хочуть знести зупинку з авторською мозаїкою
Останні новини
Схожі новини