«Для побачень». Колишня психлікарня в Олицькому замку. Фото зсередини

«Для побачень». Колишня психлікарня в Олицькому замку. Фото зсередини

Стіни резиденції Радзивілів – вже не психлікарня, але ще й не замок. Коридори та кімнати міцно тримають пам’ять про радянську психіатрію. Навіть тоді, коли цього явища не мало б існувати літ 30-ть. Але асоціації зсередини – саме такі. 

Готуючи публікацію про реформи, які переживає замок, ми побували усередині споруди. Зараз такої можливості не мають туристи. 

Ці світлини розказують, чим жили стіни Радзивілів з 1957 до 2021-го. Ці світлини змушують думати про медицину. Про людські долі. Про байдужість навіть. І про небайдужість – теж.

На Волині тим часом дуже хочуть побачити резиденцію іншою. І пробують таки перетворити стіни, що з 1957-го слугували божевільнею, на туристичний об’єкт. А тим часом – Олика «на паузі». Хоч перші туристи уже можуть купити квиток на територію замку. За 20 грн. 

Навесні 2021 року зі стін замку в Олиці виселили пацієнтів психлікарні (півтори сотні людей)  та персонал. Нині усі вони перебувають у приміщенні обласної психлікарні в селі Липини Луцького району. Однак облрада наразі вирішує проблему із тими пацієнтами, які не потребують медичних послуг, а лише соціальних. Частину з них виписали, когось перевели в інтернатні установи, однак ще 70 людей лишаються фактично проживати у психлікарні, не маючи жодних родинних чи соціальних зв’язків. Це самотні люди з хронічним перебігом захворюванння, які потребують догляду. Однак для них немає місць в інтернатах. 

«Це категорія пацієнтів, які є безпорадними і не можуть за собою доглядати. Більше того, вони втратили усі соціальні зв'язки і стали не зовсім зручними родині. Близько десятка із них взагалі не знають, хто вони і звідки. НСЗУ на їх утримання коштів не виділяє, однак вони займають ліжко у стаціонарі, яке би могло бути використане для лікування інших пацієнтів. Відтак заклад не може заробити і тих мізерних коштів, які виділяються на лікування психічнохворих. Зрештою, ми порушуємо права цих пацієнтів, тому що вони не повинні бути в місцях несвободи.

Персонал психлікарні взявся шукати родинні зв'язки цих людей, повідомляти райвідділи поліції, сільські та опікунські ради. "На сотню наших звернень, ми отримали десяток відписок. Для поліції наші звернення не є підставою для дій. Більше того, ми - заручники законодавства. Закон України "Про психіатричну допомогу" забороняє розголошувати відомості про хворих, адже ця інформація конфіденційна», – каже головна лікарка психлікарні Людмила Юрко (із повідомлення про засідання профільної комісії Волиньради). 

70 людей. 70. Заручники… папірців. Подумайте про це, поки будете дивитися ці світлини… 

 

Фото: Олена ЛІВІЦЬКА

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина 22 луцьким школярам призначили стипендії. Список
Наступна новина У Нововолинську на АЗС влаштували стрілянину
Останні новини
Схожі новини