Поляки пропонують своїх фахівців, щоб допомогти відновити Олицький замок

Поляки пропонують своїх фахівців, щоб допомогти відновити Олицький замок

Польська сторона запропонувала допомогу своїх фахівців, щоб відновити замок Радзивіллів у Олиці.

Про це інформує пресслужба Волинської обласної ради.

Деталі співпраці голова обласної ради Григорій Недопад обговорив з подружжям Радзивілів, президентом польського Фонду культурної спадщини Міхалом Лащковським та архітектором та розробником проєкту реставрації, професором Володимиром Заболотним.

Голова Волиньради зазначив, що проєкт відродження Олики для області є надзвичайно важливим.

«На сьогодні це єдиний в Україні історичний об’єкт комунальної власності, який потрапив до державної програми «Велика реставрація» І цим ми завдячуємо нашим народним депутатам Ігорю Палиці та Ірині Констанкевич. Тому ваш візит на Волинь, в Олику ми вважаємо знаковим, а пропозицію допомоги – дуже цінною, бо проєкт надзвичайно масштабний і складний, адже йдеться про реновацію не тільки палацу, а й цілого міста», – звернувся Григорій Недопад до польських гостей.

Професор Заболотний повідомив, що вже існує ескізний план відновлення не лише самого палацу, а й торгових рядів та ратуші. На часі виготовлення детального проєкту реставрації та пристосування пам’ятки. Однак, якщо про первісний зовнішній вигляд замку відомостей достатньо, то про те, яким він був з середини інформації дуже мало.

Надати такі матеріали пообіцяли подружжя Радзивілів. Мацей Радзивіл також зазначив, що дуже схожий реставраційний проєкт був реалізований у білоруському Несвіжі. Тамтешній маєток Радзивілів теж був оборонного типу і так само занедбаний, як і Олицький. Але після реставрації став потужним туристичним і культурним центром. Один з його керівників переїхав до Польщі і Мацей Радзивіл запропонував знайомство з ним для обміну досвідом.

Очільник Фонду культурної спадщини Польщі Міхал Лащковський додав, що польська сторона зацікавлена у відновленні Олики і готова запропонувати допомогу своїх експертів та фахівців як у підготовці проєктної документації, так і в проведенні реставрації та формуванні музейних експозицій. А культурний фонд профінансує їхні консультаційні послуги. Окрім того, він пропонує серію візитів до ревіталізованих об’єктів у Польщі з метою вивчення досвіду промоції та використання їх у невеликих населених пунктах. Присутні домовилися, що проблематику буде деталізовано, аби визначити конкретні напрямки співпраці.

Читати також: Перетворити психлікарню на замок. Це пробують втілити на Волині. Розбираємося - як


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина «Потрібно розвивати особисті селянські господарства», – депутат Микола Макарук
Наступна новина Скільки нових хворих на коронавірус виявили на Волині
Останні новини
Схожі новини