До бюджету Волині вноситимуться зміни

До бюджету Волині вноситимуться зміни

Головне фінансове питання  чергової сесії розглянула сьогодні постійна комісія обласної ради з питань бюджету, фінансів та цінової політики.

Попередньо депутати рекомендували сесії затвердити звіт про виконання обласного бюджету минулого року.

Потому комісія розглянула проект внесення змін до обласного бюджету, внесений ОДА.

 

Коригування головного фінансового документу області зумовлено низкою підстав.  Зокрема, доходи обласного бюджету збільшилися  за рахунок субвенцій з місцевого бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій за рахунок відповідної субвенції з державного бюджету;  інших субвенцій з місцевих бюджетів та субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів. Детальні цифри можна побачити у пояснювальній записці до проекту рішення та в додатку №1.

Основне ж завдання депутатів -- розподіл  обсягів залишків освітньої та медичної субвенції, а також  вільного залишку коштів обласного бюджету у 2018 році.  

Вільний залишок обласного бюджету становить 63 млн 840 тис. гривень.

 
Директор департаменту фінансів Ігор Никитюк зауважив, що в розробленому ОДА проекті пропонується розподілити ці кошти на об'єкти обласної комунальної власності та дороги.

Між тим,  бюджетна комісія має своє бачення цього розподілу.  Її очільниця Ірина Вахович зазначила, що видатки планували після низки співбесід з керівниками закладів охорони здоров'я та освіти обласної комунальної власності.

На окремі об'єкти депутати виїздили та детальніше вивчали ситуацію. "Основний акцент - комунальна власність", - зауважила Ірина Вахович. Понад 35,5 млн грн з вільного залишку пропонується спрямувати на охорону здоров'я. Радник  голови обласної ради Вячеслав Рубльов додав, що частина цих видатків могла би відбутися за рахунок коштів ДФРР. Депутати наголошують, що ОДА відіграє ключову позицію при формуванні переліку об'ктів, що фінансуються з ДФРР і привертають увагу виконавчої влади до потреб обласної комунальної власності.

Депутат Святослав Кравчук висловив зауваження й до окремих підходів  колег-депутатів при розподілі видатків обласного бюджету.  Він критикує передбачені субвенції з обласного бюджету місцевим для поліпшення соціальної інфраструктури.

Вячеслав Рубльов наголоситв, що пронується фінансувати точкові проекти на тих територіях, де роками не виділялися кошти з обласного бюджету.

Депутат облради, голова Камінь-Каширської РДА Валерій Дунайчук наполягав, що потрібно виділити 1 млн грн на будівництво школи в с. Стобихівка, бо тамтешня громад чекає на співфінансування з обласного бюджету, зібравши в себе  600 тис. грн. "Де ще ви бачили  громади, які спромоглися на подібне співфінансування?" - апелював до депутатів Валерій Дунайчук.

"Ми підтримуємо цю громаду, але пропонуємо ОДА переглянути перелік об'єктів, які фінансуватимуться з ДФРР. В той час, коли до нього чомусь не потрапила Стобихівська школа, пропонуються об'єкти, де  зовсім немає співфінансування громади і Ви прекрасно знаєте, про що я веду мову", - відреагував на репліку Валерія Дунайчука радник голови обласної ради Вячеслав Рубльов. Комісія проголосувала за протокольне доручення ОДА переглянути перелік об'єктів ДФРР, а виділити мільйон на будівництво школи пообіцяла при наступному внесенні змін до обласного бюджету.

 Всі пропозиції бюджетної комісії щодо  розподілу вільного залишку бюджету можна прочитати тут.

При внесенні змін до обласного бюджету також розподілятимуться залишки освітньої субвенції, що становлять 64 млн грн. З них 30 млн грн  нецільові залишки коштів, які бюджетна комісія  пропонує розподілити згідно з додатком. Зауважимо, що пріртетом для депутатів були протипожежні заходи в обласних освітятнських закладах та потреби профтехосвіти.

Залишок медичної субвенції в сумі майже 6,5 млн грн, як уже повідомлялося, пропонується спрямувати на потреби онкодиспансеру.
Серед інших рекомендацій бюджетної комісії - розподілити залишки коштів спеціального фонду обласного бюджету (кошти обласного фонду охорони навколишнього середовища) відповідно до пропозицій підтриманих постійною комісією обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів   на заходи згідно з додатком 4 до рішення бюджетної комісії. 

За рахунок зменшення обсягів резервного фонду обласного бюджету запропоновано виділити кошти в сумі 243 тис. грн на очистку магістрального каналу в районі річки Прип'ять на Ратнівщині, 198 тис. грн - для завершальних робіт, необхідних для відкриття дитсадка в с. Кримне Старовижівського району та 200 тис. грн на освітлення вулиць та інші заходи в с. Кукли Маневицького району.

Всі присутні члени бюджетної комісії  рекомендували сесії підтримати проект внесення змін до обласного бюдженту з врахуванням  зазначених доповнень та пропозицій.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Уперше за 20 років черепашки народилися на пляжі у Мумбаї, їм заважало сміття
Наступна новина Цукерберг відповів Куку через критику Facebook
Останні новини
Схожі новини