Долар падає. Купувати квартири чи почекати? Порада від Андрія Разумовського

Долар падає. Купувати квартири чи почекати? Порада від Андрія Разумовського

Луцький забудовник, директор Будівельної компанії «Інвестор» Андрій Разумовський вважає що підстав для подешевшання житла на первинному ринку нерухомості – немає.

Про це Разумовський заявив в інтерв’ю виданню «Перший»:

«В Україні упав курс долара. Для покупців нерухомості, які свої заощадження найчастіше зберігають у доларах це – не надто вигідна ситуація, адже ціни на нерухомість – у гривнях. У зв’язку з цим мені ставлять два питання: що буде з доларом і що буде з цінами на первинну нерухомість?

Що буде з доларом? 

«Робити прогнози щодо курсу долара – надто невдячна справа. Курс долара залежить і від об’єктивної ситуації на ринку, і від позиції регулятора – Нацбанку. І в одному, і в іншому випадку важко прогнозувати.

Щодо першого – я зустрічав прогнози, що в разі вступу в дію закону про ринок землі Україну просто «накриють» мільярдні валютні інвестиції. А відтак і національна валюта зміцніє, долар стане коштувати менше 20-ти…

Але з іншого боку – є регулятор, НБУ. І більшою мірою курс залежить від його дій. А яку політику він буде вести? Нам поки не відомо.

Купувати квартири вже чи почекати?

А щодо цін на первинну нерухомість – то щиро раджу не зволікати. Що може дати очікування? Навіть найменших підстав говорити про те, що нерухомість буде дешевшати, – немає.

Будматеріали реально дорожчають. Інфляція є. З 1 січня знову підвищується мінімальна заробітна плата. А значить – росте собівартість. А це не може не впливати на ціну. 

До речі, з Нового року у «Інвестора» подорожчають квартири. Дізнайтеся, на скільки?

Тим більше не варто зволікати, якщо ви знайшли житло, яке вам подобається: його завтра можуть купити інші.

І ще одна очевидна причина: на раніших стадіях будівництва квартири завжди дешевші. Ціна житла у наших житлових комплексах з початку їхнього будівництва виросла в середньому на 50%. А хто купив раніше – має змогу впливати на перепланування квартири, її «переформатування» під власні потреби і смаки.

Читати про те, яким новим способом «Інвестор» планує продавати квартири у наступному році.

Що ще впливає на ріст ціни?

Мала інтенсивність ринку нерухомості. Якщо просто, то будується надто мало житла. Нового житла могло будуватися і продаватися набагато більше. Але для цього немає можливостей ні у нас – забудовників, ні у покупів. У забудовників повинно бути більше землі і менше зарегульованості, у покупців – доступні кредити.

І це, до речі, теж впливає на вартість квартир. Є купа дозволів, погоджень, протоколів і інших документів, які повинен оформити забудовник, і на етапі початку будівництва, і на етапі його завершення. Це дуууже довгий процес, і через це ми не можемо виставляти на ринок багато продукції, конкурувати, рухати прогрес

Тепер щодо кредитів. Маю велику надію, що нова влада країни нарешті зробить реальні кроки для появи в Україні доступного і вигідного кредитування. У парламенті, наскільки я знаю, є певні напрацювання.

Потрібні довгострокові кредити. Термін – не менш як на 30 років. Тільки тоді можна говорити про доступність. І водночас – активізацію будівельного ринку.

На сьогодні ми користуємось лише власними обіговими коштами, а вони не безлімітні. Ми не можемо залучити кредитні кошти для того, щоб збільшити об’єми виробництва. Тобто ми не можемо ризикувати, йдемо лише за своїми можливостями.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина На Волині потяг до кордону їздитиме рідше
Наступна новина У Луцьку відкрили ще один магазин пельменів і вареників
Останні новини
Схожі новини