«Дорогі біженці, не поводьтеся, як віп-персони». Крик душі польських волонтерів

«Дорогі біженці, не поводьтеся, як віп-персони». Крик душі польських волонтерів

Редакція волинської газети «Монітор Волинський», яка висвітлює життя польської громади на Волині, отримує масу дзвінків з Польщі: розповіді тамтешніх волонтерів змусили видання звернутися до українських біженців. 

Редакторка Наталія Денисюк від імені колективу закликає українців не псувати імідж державі, яка зараз так героїчно захищає світ від путінської навали, а головне – захищає Україну, її суверенність. 


Подібних звернень чимало у групах в соцмережах, яку гуртують українців у Польщі чи волонтерів, які нині на теренах тієї держави допомагають людям з України, котрі тікають від війни.

Подаємо звернення дослівно: 

«Дорогі біженці.

Ви виїхали з охопленої війною України, вивезли дітей із-під обстрілів і бомбардувань, вивезли їх із відносно спокійних населених пунктів, на вулицях яких ще, слава Богу, не стріляють. Ви втекли від війни. Проте війна все ще триває.

І ведуть її не тільки російські окупанти, але і дехто із вас.

Хтось із вас зараз по стороні Збройних сил України, а хтось, навіть сам того не підозрюючи, веде іміджеву війну проти України, стаючи таким чином на бік окупантів і наносячи невидимі ракетні удари по нашій Батьківщині.

Кожен із вас зараз творить імідж України у світі. Не нашкодьте.

Не поводьтеся, як віп-персони, яким усі щось винні, а то й зобов’язані надати п’ятизіркові готелі (більше читайте тут: Польський волонтер: «Ми допомагаємо з усіх сил, але не можемо забезпечити п’ятизіркові готелі»). Не подобається хостел, у якому вас поселили, шукайте собі готель самі. Ви – у вільній країні.

Уже кілька днів підряд редакція отримує дзвінки від польських волонтерів, які кинули роботу і свої родини та їздять власним транспортом на кордон, щоб чим швидше забрати замерзлих і переляканих дітей, надати їм прихисток у своїх домівках чи осередках, у яких їх можна поселити.

Вони хочуть допомагати. І допомагають.

Проте вони уже звертають увагу на те, що українські біженці часом створюють штучне скупчення на кордоні по польській стороні тільки тому, що хочуть їхати до Варшави чи до Любліна, де не мають гарантованого помешкання, а не туди, де їм поляки ці помешкання готові надати в цю секунду.

Ці поляки, не тільки з великих міст, але й із невеличких містечок та сіл, хочуть і можуть поселити вас у себе. Вони підготували для вас свої кімнати чи квартири та за власні кошти наповнили холодильники продуктами. Вони мерзнуть на кордоні, чекаючи, доки хтось із вас захоче поїхати до них. 

Проте часто ті, кому вони пропонують свою допомогу, хочуть їхати в Люблін чи Варшаву, в якесь омріяне під час подорожі з охопленої війною України до польського кордону місце, а не у село, віддалене від великого міста.

Правда реального життя дещо інша. Наших біженців нині хочуть і можуть прийняти різні осередки, гуртожитки, бази відпочинку і самі мешканці в різних регіонах Польщі. Найчастіше вони розташовані на периферії (підкреслю, на периферії, де немає російських бомб і танків).

Але деякі біженці хочуть окрему квартиру і щоб вона була розташована у великому місті.

Проблема в тому, що цю окрему квартиру вам у більшості випадків не можуть гарантувати. Частині з вас доведеться якийсь час жити в осередках для біженців. Частина тих із вас, хто зараз фінансово спроможний зняти квартиру, не може її орендувати, наприклад, тому, що поляки, які здають квартири, як і українці тут, в Україні, хочуть їх здавати на тривалий термін, а не на місяць чи два.

На жаль, усьому тому, що ми чуємо від волонтерів, ми знаходимо підтвердження в численних дописах в різних групах українців у Польщі. Їх публікують українці, які вже давно працюють чи навчаються у цій країні. Їх обурює поведінка і ставлення деяких співвітчизників, які тільки шкодять іміджу українців у країні, яка зараз надає нам безпрецедентну і нашій історії допомогу.

Ви маєте усвідомити, що через таку поведінку деяких наших співвітчизників у поляків може почати зникати бажання допомагати. Через таке ставлення у них сформується зовсім не позитивне уявлення про громадян України. Таким чином ви тільки допоможете російському окупанту вести проти нас і проти кожного з вас інформаційну війну. Польські мас-медіа вже повідомляють про збільшення ксенофобічних дописів у соцмережах. Російська п’ята колона в Польщі уже створює вам негативний образ. Не допомагайте їм у цьому.

Добрим словом хочу згадати тих українців, які виїхавши до Польщі, звертаються до польських волонтерів і осередків, щоб разом із ними допомагати українським біженцям. На редакційну пошту і в месенджери ми зараз отримуємо багато запитань від поляків, щодо того, як вони можуть допомогти. І вже отримуємо такі запитання від українців, які опинилися в Польщі. Вони цікавляться, куди можуть звернутися, щоб бути корисними і допомагати українським біженцям та полякам, які допомагають Україні.

Тримайтеся!

Наталя Денисюк
від імені редакційного колективу «Волинського монітора»


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Макрон окремо поговорив з Путіним і Зеленським
Наступна новина Довга колона російської техніки, що йшла на Київ, зупинилася – розвідка
Останні новини
Схожі новини