Друга каденція та зустріч з Путіним. Головне з пресконференції Зеленського

Друга каденція та зустріч з Путіним. Головне з пресконференції Зеленського

Володимир Зеленський 20 травня 2020 року відзначає першу річницю свого президентства. З цієї нагоди він зібрав журналістів на велику пресконференцію, де обговорювалися як досягнення, так і невдачі президентської команди за останній рік.

Ключові тези з великого брифінгу за участю Президента України Володимира Зеленського зібрав 24 канал.

Про що говорив президент:

  • Про допомогу медикам

Це пріоритетне питання, щоб ми забезпечили медиків усіма доплатами, які ми обіцяли. В усіх областях – збільшать доплату медикам на 300%. Йдеться саме про медпрацівників, що борються з COVID-19. За словами президента, декілька днів тому він знав, що доплати виплатили у 15 регіонах – усіх працівників забезпечили такими доплатами. На цьому тижні кількість регіонів має збільшитися.

  • Вихід з карантину

Український лідер відповів на запитання й щодо поетапного виходу України з карантину. Він зауважив, що план представили ще місяць тому й там є 5 етапів.

"Ми розуміємо, що та статистика завдяки нашим лікарям – є добра і дозволяє деякі етапи наближувати. Наприклад, транспорт – міський та приміський запрацює вже з 22 травня. Між областями транспорт ми, на жаль, поки не можемо забезпечити. Дитсадочки отримають всі вказівки від МОЗу та з 25 травня теж запрацюють", – наголосив президент.

  • 6 областей, де кількість хворих зменшується

За словами Зеленського, лише 6 регіонів готові до запуску міжобласного транспорту. Там є зниження кількості інфікованих коронавірусом осіб.

  • Допомога громадянам через коронавірус

За словами президента, це питання непросте:

Україна – не США, ми не друкуємо кошти, хоча статистика у нас краща. Що стосується бізнесу, то програма "5 – 7– 9" запрацювала, також на технічному рівні ми дотиснемо банківську систему України, незважаючи, що вона у нас дуже незалежна. Бо населенню треба допомагати. Ми рік працюємо над тим, щоб у нас були людські, нормальні кредити. Найближчим часом в Україні буде іпотека під 10%,
– пояснив глава держави.

  • Про Путіна і переговори з Росією

Запитання про домовленості з російським президентом поставив скандальний журналіст Дмитро Гордон. Перед тим, як відповідати на нього, Зеленський пожартував, назвавши Гордона "спецагентом".

Підпишись на Telegram сайту, який зараз читаєш. Без спаму, тільки важливе! Підписатися

"На сьогодні у нас було 3 обміни та 135 людей були звільнені й повернені додому. Все це стало можливим після зустрічі у нормандському форматі. Це велика перемога і зараз ми говоримо з Росією про можливий обмін після COVID-19, про повернення українських політв’язнів, що перебувають у в’язницях Росії та Криму", – уточнив президент.

Зеленський похвалився, що завдяки його роботі та роботі його команди вдалося перезавантажити мінську групу, а людям вдалося показати, що особи, які є представниками так званих "ЛНР" і "ДНР" – мають російські паспорти.

Що ж до Путіна, то Зеленський уточнив: тепер у нього не було жодних зустрічей з ним, у жодному форматі.

Ми не відпускаємо у вільний простір питання звільнення людей, повернення територій. Франція та Німеччина підтримують те, що після спаду COVID-19 має бути зустріч "нормандської четвірки". Ми нічого з цим не зробимо, ми повинні з Росією говорити та домовлятися. Мінський формат – це пріоритет, але я готовий до будь-якого формату, що допоможе зупинити війну,
– розповів Зеленський.

  • Про дороги та мости

Президент похизувався "Програмою великого будівництва". Він наголосив, що в 9 разів Україна збільшила кількість доріг, які планує побудувати у 2020 році (4 500 доріг). До кінця своєї каденції Зеленський планує добудувати всі державні дороги. Глава держави сказав також, що хоче взятися за ремонти мостів у державі. Для цього йому потрібно "знайти ще 3 мільярди доларів" для відновлення всіх мостів в Україні.

  • Про підписання "банківського закону".

За словами Зеленского, банківський закон – остання умова для підписання угоди між Україною та МВФ. Він зазначив, що збирається підписати його між 20 та 22 травня, саме підписання меморандуму з МВФ може теж відбутися цього місяця.

  • Про Інвестиційний офіс

Його збираються відкрити наприкінці вересня, структура займатиметься усіма інвестиціями. З керівником Інвестиційного офісу в Україні теж вже визначилися – це грузинський політик Леван Варшаломідзе.

Також Зеленський розповів про проєкт "інвестиційні няні". За його словами, законопроєкт готовий, його невдовзі зареєструють у Верховній Раді. Президент додав, що всі закони, які направлені на покращення інвестиційного клімату в Україні, будуть зареєстровані у парламенті і впевнений, що будуть проголосовані.

Що стосується "інвестиційної няні", то зараз через кризу треба боротися за інвестиції. Через кризу почався такий собі "інвестиційний націоналізм" і кожен думає про свою країну. Всі пригальмували будь-які інвестиції, але ми будемо за них боротися. Ми понизили планку й "інвестиційний няня" – це спеціальний vip-менеджер, якого долучать до будь-якого інвестора, що інвестує в Україну 30 мільйонів доларів+,
– пояснив Володимир Зеленський.

  • Про масштабне будівництво спортивних об’єктів

За словами Зеленського, в Україні розпочинається державний проєкт зі створення в кожній області 25 спортивних об’єктів, присвячених видатним спортсменам чи спортсменам з цього регіону.

"Ми почали нову програму з Міністерством спорту і Міністерством регіональної політики. Ми побудуємо 25 спортивних комплексів для кожної області. Дуже важливо розвивати спорт у нашій країні, і я б дуже хотів, щоб ми назвали всі ці об'єкти на честь сучасних український спортсменів", – заявив глава держави.

  • Про "призначення друзів" на державні посади

У Зеленського запитали, чому він після своїх слів про те, що "не збирається призначати на посади ані армійських друзів, ані кума", призначив на важливі керівні посади Андрія Єрмака (глава Офісу Президента), з яким товаришує понад 10 років, Сергія Шефіра (перший помічник президента), людину, яка співзасновувала "Квартал 95", Івана Баканова (голова СБУ), який теж є близьким другом Зеленського з юності чи Ірину Венедиктову (генпрокурор).

Жодного кума чи військового друга я не призначив. Я обіцяв, що до влади прийдуть інші люди. Ви запитуєте мене, чому генпрокурор раніше не працював у Генпрокуратурі. Я навіть не знаю, що відповісти… Бо це – нова людина,
– наголосив президент.

Він додав, що Ірину Венедиктову раніше не знав, а лише упродовж своєї виборчої кампанії з нею познайомився.

"Вона – практик, має юридичну освіту, звання, була депутатом. Ми запропонували людей, які дійсно були "чисті", не перебували на посадах. Єрмак не має досвіду як кінопродюсер, нехай пробачить мене. Він завжди був досвідченим юристом. Єрмак не є моїм кумом, він є моєю довіреною особою", – сказав Зеленський.

  • Про Донбас і про слова "просто треба перестати стріляти"

Президент України Володимир Зеленський заявив, що українські військові на Донбасі стріляють тільки у відповідь, але першими вогонь не відкривають. Так президент прокоментував своє твердження, що треба просто перестати стріляти, а також звинувачення ватажка бойовиків Леоніда Пасічника на адресу ЗСУ.

Що стосується просто припинити стріляти – це складний процес. Я ніколи не закликав, щоби наша армія не відповідала. Я хотів показати всьому світові, і зараз ми робимо це, що в нас дуже міцна армія, але ми не провокуємо, ми боремося за нашу країну,
– сказав Зеленський.

Якщо по нас стріляють – ми відповідатимемо, але першими стріляти ми не будемо, додав президент. І якби "та сторона" справді просто перестала стріляти, згідно з мінськими угодами, згідно з угодами в "Норманді", все б закінчилося, переконаний Зеленський.

  • Про гуманітарну допомогу бойовикам через COVID-19

Президент Зеленський розповів, що на окупованих територіях дуже складна ситуація з епідемією коронавірусу, втім, бойовики відмовляються приймати допомогу від України.

"Є справжня інформація про кількість людей, яких вони там ховають, беззаконно, на яких немає ніяких засобів захисту. Ми пропонували гуманітарну допомогу для звичайних людей. Бойовики відмовились прикриваючись, що у них зараз епідемія. У нас все є, у них нічого немає", – сказав він.

Зеленський додав, що таки зміг домовитись напряму з "Червоним хрестом", і тільки тоді окупаційна влада погодились прийняти допомогу.

  • Про вирок Порошенку

Під час пресконференції Володимиру Зеленському поставили й запитання стосовно Петра Порошенка. Зауважимо, що 19 травня у мережу злили плівки з розмовами людей, чиї голоси схожі на голоси Петра Порошенка, віцепрезидента США Джо Байдена та глави Держдепу Джона Керрі. На записах політики, зокрема, обговорювали відставку колишнього генпрокурора України Віктора Шокіна.

Зеленський відреагував на скандал з "плівками Порошенка" та сказав, що " це не останній тривожний дзвінок, який почують українці". Він уточнив, що реагувати на це повинна прокуратура та правоохоронні органи.

Я впевнений в цьому, і я впевнений, що все ще це попереду. Вони так рвали державу, що їх чекає багато різних пригод і різних вироків. Не хочу про це говорити, бо це не в моїх повноваженнях, тут мають бути вироки суду,
– відповів Зеленський на запитання журналіста, чи вважає він, що за рік свого президенства став вироком для Порошенка.

  • Про розпуск Ради

У президента запитали, за яких умов він готовий розпустити парламент. Той відповів, що наразі таких передумов немає. Втім, депутатам не слід розслаблятися, оскільки це може відбутися, якщо монобільшість не виконуватиме свою роботу належним чином.

Як тільки вони не будуть або не захочуть голосувати. Якщо вони лобіюватимуть інтереси тієї чи іншої комерційної групи впливу на політикум України, водночас не думаючи ні про що, я буду розпускати парламент,
– пояснив глава держави.

  • Про вбивство Гандзюк

Президент Зеленський на запитання про розслідування у справі сказав: ті, хто вбили активістку вже за ґратами. Він додав, що люди, які замовили її вбивство, теж відомі, а справа повністю передана до суду. Він висловив сподівання, що суд винесе справедливий вирок, а замовники сядуть за ґрати.

  • Про справу Шеремета

Її Зеленський назвав "більш складною", "однозначна вона чи ні" – він теж не знає.

Зараз цю справу веде Арсен Аваков. Це дійсно його справа і він відповідальний за її результат. Якщо суд доведе, що ті люди, яких зараз підозрюють, вбивці – то вони сядуть. Якщо ж ні – будуть покарані ті, хто цю справу із цими людьми довів до суду та звинуватили невинних людей,
– коротко додав глава держави.

 


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Волинську птахофабрику дезінфікують через коронавірус у працівників
Наступна новина Керівники волинських інтернатів заявили про тиск директора департаменту соцзахисту ОДА
Останні новини
Схожі новини