Два роки без мера: чи нашкодило це Луцьку?

Два роки без мера: чи нашкодило це Луцьку?
У зображенні використана робота фотографа Ігоря Дині

Виповнилося два роки, як не стало міського голови Луцька Миколи Романюка. З того часу Луцька міська рада бачила багато кадрових перетрубацій та періодів нестабільності. У підсумку на основних посадах не залишилося представників команди Романюка, а містом керує команда депутатської більшості у Луцькраді – «УКРОПу» і «Батьківщини».

За час боротьби за посаду секретаря ради було багато судів, заблокованих сесій, випадків політичного саботажу та інших речей, які показують політику не в найкращих традиціях. Натомість у цьому матеріалі ми вирішили запитати активних лучан, які прямо не пов'язані з політичною боротьбою, про те, чи нашкодила розвитку Луцька дворічна відсутність міського голови та стабільної команди в міській раді.

Богдан Шиба, міський голова Луцька у 2006-2010 роках

Богдан Шиба вважає, що відсутність міського голови значно вплинула на місто за 2 роки. На його думку, одна із головних проблем – відсутність системного підходу до міської господарки. 

«Це однозначно вплинуло у всіх розуміннях. І стратегічно із нами ніхто не рахується, і в господарці міста системна робота відсутня. Це, наприклад, на дорогах видно, вони почали зараз вилущуватися. Але проблема не втому, що недостатньо коштів виділяється, недостатньо будуються дороги. Це говорить про те, що нема господаря і ніхто правильно не займається експлуатацією міського господарства. На цьому треба розумітися і тим займатися кожного дня», – каже Шиба. 

І додає, що без міського голови складніше говорити про гарантії із інвесторами та потенційними грантодавцями: «Звичайно, інвестори не хочуть іти. Те, що роздають земельні ділянки під житлове багатоквартирне будівництво - це не інвестиції, це дерибан. А у інших напрямках серйозне відставання. Навіть якщо подивитися на ті кошти, які надходять на енергозбереження, два-три роки тому Луцьк був на лідируючих позиціях, отримував багато грантових коштів, кредитних коштів. Зараз ми значно скотилися вниз - ми в останній п'ятірці по Україні». 

Шиба натякає, що навіть у статусі нинішнього виконувача повноважень міського голови Григорія Пустовіта закладена відсутність конкретної відповідальності: «Ті люди можуть собі говорити, що хочуть, але вони ніякої відповідальності не несуть, з ними не можна домовлятися. Вони ж самі кажуть, що вони не обов'язки виконують, а тільки повноваження. Це означає, що вони можуть робити, що хочуть, а відповідати не будуть».

При цьому, за словами Богдана Шиби, у місті вже є готовий генеральний план, який можна розглядати як стратегію розвитку міста.

«Тут не треба винаходити велосипед, бо є сучасний генеральний план розвитку міста. Треба просто його виконувати. При цьому треба розраховувати на запровадження інновацій, які дають додану вартість. Так, як наприклад роблять у Льовові, коли стимулюють IT-галузь. Це дає прогресивний розвиток. Ми ж живемо в 21 столітті, тому розраховувати, що ми будемо жити на імпорті, не можна. У світі триває четверта промислова революція», – нагадує Шиба.

Натомість він розкритикував «Стратегічні цілі розвитку міста Луцька до 2030 року», який прийняли під час сесії Луцької міськради у січні 2019-го: «Я дивився цей стратегічний план, який вони затвердили. Там написано: «вдосконалити генеральний план». Замість того, щоб його реалізовувати, вони будуть його вдосконалювати...»

 

Юлія Євпак

Лідерка ГО «Інститут волонтерства та громадської співпраці», екс-працівниця міської ради

Юлія Євпак вважає, що наявність чи відсутність міського голови не помічають більшість лучан. 

«Ще півроку тому мала розмову з луцьким таксистом на схожу тему. І цей поважний чоловік на моє питання «А хто зараз міський голова в Луцьку?» впевнено відповів - «Ігор Палиця». Тим, хто вариться в політично-міськрадівській компанії ці два роки були роками викликів і виборів (як внутрішньо-репутаційних, так і особисто-фінансових), але для більшості лучан - це час, коли зробили алею парасольок в центральному парку та вимостили бруківкою вулицю Винниченка».

Вона додає, що важливло оцінювати розвиток міста за довший період, ніж два роки: «Якщо подивитись на цю ситуацію в плані розвитку міста, то репутаційні втрати присутні через нестабільну політичну ситуацію та різні зашкварні теми, проте значними їх важко назвати. Та й період - 2 роки - це робота з наслідками попередньої роботи, коли майже всі процеси йдуть по відпрацьованій схемі. Важливіше проаналізувати трохи довший час в цьому контексті, тоді все стане на свої місця. Луцьк - місто перспектив та викликів, головне, аби з ними вміло справлялися локальні менеджери та перетворювали їх вчасно на родзинки».

Андрій Сірук, директор IT-компанії ARTEFACT.St, громадський активіст

Андрій Сірук розповідає, що його громадська діяльність та освітні проекти не залежать від того, хто міський голова і чи є він/вона взагалі:

«Ми як розвивали свій напрям, так і рухаємось в тому ж напрямку. Не важливо, хто там зараз мер. «Айтішникам», певно, взагалі трохи байдуже на всю нашу місцеву політику. Нам для проведення конференцій чи спілкування з студентами мери не потрібні. Підтримки як ніколи не було від влади, так, певно, і не буде. Тому ми просто самі рухаємось і ні від кого нічого не чекаємо», – пояснює Сірук.

Оксана Ярош, завідувачка кафедри політології та державного управління СНУ імені Лесі Українки 

Оксана Ярош бачить негатив у відсутності міського голови через те, що порушена система стримувань та противаг у Луцькій міськраді.

«За два роки відсутності міського голови наша місцева влада втратила баланс і рівновагу у прийнятті важливих для міста рішень. Влада у нашому місті – це не тільки міський голова, а й виконком і міська рада. Кожна із цих гілок влади виконує свою важливу роль. А разом вони утворюють «систему стримування і противаг», – вважає вона.

«Важливо, щоб між різними гілками місцевої влади був взаємоконтроль і здорова конкурентність. І якщо міського голови нема, то і баланс сил руйнується. Тому відсутність міського голови негативно позначається на життєдіяльності міста», – пояснює Оксана Ярош. 

Петро Гоцалюк, голова правління «Асоціації регіонального розвитку»

Петро Гоцалюк вважає, що відсутнусть міського голови нашкодила Луцьку через відсутність стабільності та гарантій, які голова може дати потенційним інвесторам. 

«В плані розвитку Луцьк однозначно втратив. Якщо ми говоримо про будь-яку господарську діяльність, про залучення інвестицій, люди хочуть мати справу з конкретною людиною, яка приймає рішення та відповідає за ці рішення», – пояснює Гоцалюк.

За його словами, стабільність в міській раді та послідовне втілення стратегії розвитку дає значно кращі результати: «Ми бачимо на прикладі інших міст: коли вони мають чітку економічну стратегію, місто як магніт притягує інвесторів. Якщо немає ні стратегії, ні людини, яка може дати якісь конкретні гарантії, то ми бачимо результат: що за останні декілька років будь-яких серйозних інвестицій не вдалося залучити».

Серед напрямків можливого активного розвитку Луцька він називає туризм та умовний кластер машинобудування.

«Щоб туризм розвивався, треба прописувати та втілювати конкретні проекти», – пояснює експерт. Він має на увазі, наприклад, оновлення Старого міста чи поступове перенесення Старого ринку із заміною його на локацію, яка б працювала на користь туризму.

«Потрібно розібратися із ним (ринком, – ред.), але це теж ніхто не спішить робити. Стратегія - це план на 5-7 років. Це точно поекти не «сьогодні на завтра». Наприклад, перенесення може тривати 3-5 років із створенням альтернативних робочих місць, розробкою концепції, що там має бути. Важливо, щоб не було так, що площа просто розчищається для забудовника, який збудує те, що не буде приваблювати туристів», – відзначає Петро Гоцалюк.

«Але одним туризмом не проживеш. Потрібно розвивати інші напрямки бізнесу. Зокрема, у Луцьку є передумови для розвитку умовного кластеру машинобудування», – вважає Гоцалюк.  

Проте він нагадує, що частина великих підприємств, наприклад завод «Кромберг енд Шуберт ЛУ»,  виробництво компанії «Модерн Експо» знаходяться у прилеглих громадах. «Але знову ж - немає міського голови, немає нормальної співпраці із прилеглими громадами. Процес децентралізації передбачає активну співпрацю, але ми поки не бачимо тієї спіпраці», – вважає експерт.

Розмовляв Антон Бугайчук (для «Першого»)


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку засліплений сонцем водій врізався в машину. ФОТО
Наступна новина У Луцьку чоловік крав міську бруківку. ФОТО
Останні новини
Схожі новини