Експерти ЦРУ розказали про схеми земельного «дерибану» в Луцькій міськраді

Експерти ЦРУ розказали про схеми земельного «дерибану» в Луцькій міськраді

У Луцьку активно просувають нові схеми земельного «дерибану», які успішно проводять через сесію міської ради. Про це заявляють експерти ГО «Волинський центр розвитку урядування».

Зокрема, після останніх подій на сесії Луцької міської ради експерти ЦРУ вирішили проаналізувати схеми погодження земельної документації, які останнім часом активно використовуються представниками політичної більшості.

Спонукало до цього – прийняття міською радою скандального рішення про надання в оренду земельної ділянки на вулиці Рівненській, 119, де розташовані старі теплиці колишнього КП «Зелене господарство». Саме там планується зведення житлового комплексу. Однак, площа теплиць невелика – 0,2 га, натомість площа земельної ділянки, яку відводять – 1,9 га.

«Земельні схеми активно функціонують. Але зараз усе набагато вишуканіше, бо вони еволюціонують», - заявив експерт Центру розвитку урядування Юрій Моклиця.

Він зауважив, що вільних земельних ділянок в місті дійсно немає, але земля – є. І те, кому вона дістається та якими шляхами, залежить від влади, що керує містом. А тому, на думку Юрія Моклиці, схеми, за якими зараз протягують вигідні земельні питання на сесію міської ради, демонструє безвідповідальність ради. Бо саме міська рада приймає рішення підтримати чи не підтримати проект рішення. 

У приклад Юрій Моклиця навів Княгининівську ОТГ, де на аукціон для продажу виставили 5 земельних ділянок по 10 соток на околиці села Зміїнець. Тільки за попередніми розрахунками, ОТГ може заробити щонайменше 1,3 млн грн., відповідно до стартової ціни. В той же час у Луцьку замість того, щоб проводити земельний аукціон і залучати додаткові кошти – ділянки фактично за безцінь дістаються окремо визначеним особам.

Юрій Моклиця пригадав ситуацію з ділянкою на проспекті Грушевського, де ніяк не могли вирішити, чи створювати сквер авіаторів, чи відкривати всесвітньовідомий Макдональдс. Так, за словами експерта ГО «Волинський центр розвитку урядування» Тараса Яковлєва, за 14 соток цієї землі у разі продажу можна було б виручити близько 3 мільйонів гривень.

«Є затверджено в Луцьку 30 скверів, більшість з яких в не надто хорошому стані. Чому не розвивати їх? Я насправді дуже вірю і є велика надія в те, що в Луцьк повернеться авіація, але цим лише прикриваються, аби не дати бізнесменам щось робити. Усе це робиться для того, щоб «влупити» бізнесменів, а хлопцями, які вірять в авіацію і хочуть цей сквер, – лише прикриваються ними», - переконаний Тарас Яковлєв.

Разом з тим він переконаний, що земля в Луцьку повинна не передаватись під комерційне використання, а виключно продаватись на аукціоні. Це, за словами експерта, дозволить залучити до бюджету міста додаткові кошти на розвиток.

Також Тарас Яковлєв розкритикував прийняття рішення про передачу в користування земельної ділянки на вулиці Рівненській, 119.

«Вони дуже оперативно все провели. На комунальній землі вони викупили ті старі теплиці, які з бізнесової точки зору ніякого інтересу й не становили, а потім міська влада має відвести їм земельну ділянку. Така ж сама ситуація і з ділянкою на вулиці Глушець, 55, де фактично все приватне майно – це старий маленький гараж, натомість площа всієї ділянки – 51 сотка», - акцентує увагу Тарас Яковлев.

За словами експертів, представники політичної більшості в міській раді вирішили, що мають право роздавати за безцінь в користування гектари земель, якщо на ній знаходиться порівняно мізерна частка приватного майна.

Більше того, депутат Анна Мовяк, акцентувала увагу на тому, що скандальна земельна ділянка на Рівненській, 119 складається фактично з двох ділянок, які відповідно до генерального плану міста – у різному зонуванні. Схожа ситуація також і на вулиці Вороніхіна, 37.

Разом з тим, експерти також звернули увагу на схоже рішення Луцької міської ради щодо земельної ділянки, яку гаражний кооператив «СИГМА» намагався отримати в користування. Однак, міська рада відмовила в рішенні і попросила встановити прохача чітко межі, на яких лишилось майно ОК «ГК «СИГМА», а які землі надалі лишаться у власності територіальної громади Луцька.

«Один в один механізм, але кардинально різні рішення. Чому? Ми прослідкували, і я хочу зауважити, що чотири попередні рішення – готувались на сесію земельною комісію, а останнє – управлінням земельних  ресурсів, яке зробило усе чітко по закону. Але воно не пройшло, а ті що «треба» - проходять, попри крики та бої», - акцентував увагу Тарас Яковлев.

Зовсім інша була б ситуація, якби ділянки у законний спосіб виставили б і продали з аукціону. Так, екс-заступник міського голови та експерт центру Сергій Григоренко зауважив, що така практика активно використовувалась ними у 2016 році, коли було продано невеликі ділянки в промзонах.

«Якщо враховувати всі ділянки – це площа близько 2-х гектарів (Єврохолдинг, Войт, теплиці та інші), за словами експерта з нерухомості Лариси Мосійчук, то комерційна ціна цих ділянок стартувала би від 5 тисяч доларів за стоку. Тобто, якщо ми говоримо про 2 гектара, а це привабливі землі, це приблизно для Луцька 1 мільйон доларів можна було б виручити щонайменше. Що таке 1 мільйон доларів – за курсом на теперішній час це 27 мільйонів гривень, це однозначно можна було б добудувати 27-му школу… або 50 квартир для учасників АТО», - підрахував Сергій Григоренко.

Такі цифри багатьох присутніх вразили, як і те, якими способами нинішня політична більшість роздає за безцінь землі потрібним людям.

Тож «свободівець» Микола Романюк вчергове висловив свою незгоду з тим, як ці питання виносяться на сесію.

«Для мене цей рік став традиційним, бо в нас стало традицією виносити ряд питань перед самою сесією. І хоч я є членом земельної комісії, мене обурює, коли за кілька днів перед сесією скликається засідання комісії, аби провести це рішення», - висловив незгоду з такою методикою роботи політичної більшості депутат Микола Романюк.

Його позицію підтримала і представниця «Народного контролю», депутат Анна Мовяк, яка назвала це «питаннями, винесеними з-під поли».

«Було 57 питань, а на сесію винесли більше 80. Звідки вони взялись – немає відповіді, бо не зрозуміло, як вони потрапили в порядок денний. Це не правильно, це питання з-під поли», - переконує Анна Мовяк.

В той же час, депутат від «Самопомочі» та екс-секретар міської ради Юлія Вусенко заявила, що цим питанням мають займатись правоохоронці. Також вона зауважила, що депутати вже працюють над судовим позовом.

«Ми будемо подавати позов до суду… Ніхто не давав права дарувати землю депутатам», - констатувала Юлія Вусенко.

Зрештою,  експерти ГО «Волинський центр розвитку урядування» назвали і тих, хто найбільше причетний до цих «законно-незаконних» схем земельного «дерибану».

ак, за словами Сергія Григоренка та Тараса Яковлева, у прийнятті цих рішень по Рівненській, 119 прослідковуються інтереси кількох депутатів: Костянтина Петрочука, адже серед тих, хто отримав цю ділянку – брат його дружини, та Сергія Були. А от до питання щодо земельної ділянки на вулиці Глушець, 55, на їхню думку, може бути причетний Андрій Козюра, оскільки саме його екс-помічник Юрій Войт є власником майна, яке стало підставою для передачі ділянки йому в користування на 10 років.

Зрештою, експерти сподіваються, що правоохоронцям вдасться прослідкувати конфлікт інтересів під час прийняття даних рішень і ці документи вдасться скасувати. Також, вони мають намір подавати позов до суду.


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Показати коментарі (1)
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку п'яниця напав на таксиста з ножем. ФОТО
Наступна новина Луцька міська рада розриває договір з ТОВ «МЖК»
Останні новини
Схожі новини