Фестиваль «Княжий» творять люди, вмотивовані ідеєю

Фестиваль «Княжий» творять люди, вмотивовані ідеєю

На Волині, вже вдруге поблизу міста Володимир-Волинський у парку Заріччя на березі річки Луга, відбувся Фестиваль «Княжий». У цьому році він зібрав 8 500 відвідувачів з різних міст України та гостей з Республіки Польща. Фестиваль «Княжий» – Історія оживає тут! – це зовсім новий фест на культурній мапі України. Ідейним натхненником цього етнічного дійства є народний депутат Ігор Гузь, пише БУГ.

Як голова організаційного комітету, він розповів нам чи заробляють на фестивалі, як на території дійства орудували вандали, з якими проблемами стикнулися під час його організації, а також чим вражали гостей дводенного свята. Фестиваль – безалкогольний! Це, за словами депутата, – принциповий підхід фестивального життя.

– Ігоре Володимировичу, з чого для Вас розпочався фестиваль «Княжий-2018»? Для чого вам це, як народному депутату,  і, скільки часу особисто провели на заході?

– Все дуже просто. Для того, щоб «розкрутити» бренд Володимира – Волинського. Для того, щоб сюди приїжджали туристи. Для того, щоб дати поштовх розвитку інфраструктурі міста.

Є в цьому величезна потреба. Треба відновлювати і вали у Городищі, і ДОТи в Устилузі, та багато інших туристичних проектів. Тут є багато пам’яток історії, які варто побачити не лише волинянам.

Розкажу Вам, як придумав цей фестиваль. Приїхав у  парк  в селі Заріччя.  Запитав у Ігоря Пальонки  (голова Зарічанської ОТГ – ред.),  чи можна тут зробити фестиваль.  Він  мені однозначно сказав – так. Я взяв у Фейсбуці перелік людей з Володимира, яким і запропонував: маю ідею, і, якщо готові, підключайтеся та разом зробимо таке дійство. Хтось відмовився та ходить розповідає і вказує на дрібниці та недоліки при організації. Більшість людей погодилися, «загорілися» ідею і створили ось такий етнічний захід.

Під час фестивалю один колега мене запитав, а як же фестиваль «Володимир»? Я кажу: його треба відновити, але цим потрібно займатися: треба знайти гроші, організувати людей, вмотивувати їх. Це – великий шмат роботи, за яку, на жаль, поки нікому братися.

А розпочався Фестиваль «Княжий-2018» відразу після завершення  «Княжого-2017». Наступного дня спільно з командою обговорили, що потрібно змінити, удосконалити, розвинути, чим зацікавити туристів та гостей дійства. Цьогоріч після свята зробили так само.

Всі ці два дні був: під час денної програми фесту, і ввечері. Був усюди, все побачив, послухав, скуштував (сміється – ред.).

– Ідеологічно змінився цьогорічний захід від минулорічного?

– Основа залишилася та ж сама. Моя принципова позиція – фестивалі, орієнтовані на молодь, повинні пропагувати здоровий спосіб життя.

Друга основна річ – це завдання розкрити історичний та туристичний потенціал Володимира. Княже місто – це дуже зрозуміла асоціація, проте, до цього ми не бачили насправді цікавих та сучасних підходів до розкриття його історії.

Третє – це загалом українські традиції, наші ремесла, наша мода, наша історична спадщина. Важливо пропагувати це сучасно, без якихось “совкових” підходів та “шароварщини”.

– Чим планували зацікавити відвідувачів і чи вдалося це зробити?

– Додалися ранкова йога і руханки, нічні дійства, облаштували додаткові локації. Кожен, хто заходив на територію парку, обирав для себе, що йому цікавіше. Серед нових локацій – «військовий гарнізон», де в імпровізованій «битві» виборювали князівство і ставали великими князями. Дітям і дорослим це дуже сподобалося. Новинкою фесту був і конкурс краси серед сестер близнючок – «Короновані вродою».

Розпочинали захід з кінних змагань. Кінний клуб презентував історію Княжого міста. Рицарські турніри. Все це, повірте, було дуже цікаво.

Гості фестивалю смакували різними видами сирів, які виготовили і привезли з Івано-Франківщини.

І вперше під час дійства за допомогою бензопили талановиті різьбярі з дерева виробляли дива. Це вразило відвідувачів. Планується тут парк дерев’яних скульптур, пов’язаних з історією Княжого міста. Згодом. За рік-два.

Запросили на фестиваль готів з нашої дружної Польщі. Вони із задоволенням приїхали та жити у наметовому містечку. І «Княжий» теж буде налагоджувати українсько-польську співпрацю та разом будемо долати будь-які перешкоди.

– Видовищні лицарські бої, вишукано вбрані дівчата у етно-костюмах, кінні змагання, виступи гуртів та багато інших розваг, у тому числі й для дітей – функціональний і гарний майданчик. Однак, чи складно було це організувати, поєднати?

– Поєднання епох – Княжої доби і сучасності – було завданням фестивалю. Всі старалися зробити так, щоб оця межа між одним і другим була якомога менш помітною.

Це – не є так просто. Є багато різних моментів. Але, ми зібрали класну команду, людей, які були вмотивовані не грошима, а – бажанням розповісти про туристичний потенціал навіть самим володимирчанам, гостям з інших міст, та із-за кордону.<

– Нічна екскурсія – щось нове, чого не було досі. Хто запропонував втілити таку ідею?

– Пропозицію озвучили під час одного із засідань оргкомітету. Щось подібне хотіли зробити і торік, проте не вистачило часу. Провів екскурсію краєзнавець Сергій Годлевський – людина, яка «закохана»в історію.  Його розповіді про минуле дуже цікаво слухати. У Володимирі такий захід відбувся вперше. Підготували його за підтримки працівників Державного історико-культурного заповідника «Стародавній Володимир», – Людмили Похожалової і її талановитих акторів. За що їм величезне дякую від усього оргкомітету.

Прийшли побачити нічний Володимир понад 100 людей. Ще жодної подібної екскурсії нічним містом не було. Очікуйте на таку ж і наступного року.

– Чи критикують Вас за цей фестиваль, мовляв, не справа народного депутата організовувати подібне, що це – підкуп виборців у такий спосіб?

– Так, критикують. Сам читав подібні коментарі в соцмережах.

Якщо говорити відверто, можна знайти мільйон способів “дешевше” заручитися підтримкою виборців. “Княжий” – це для людей, яким не байдужа українська культура, український дух, величезний потенціал цього краю. Це – для думаючих людей. Чи можна просто “купити”? Особисто не вірю в це.

Я так само організатор «Бандерштату» вже більше 12 років. То що, у Луцьку, що не в моєму окрузі, теж підкуплюю людей? Повна маячня. Ще один аргумент – фестиваль платний, а не безкоштовний, і ми не просуваємо жодну з партій і жодного з політичних лідерів на заході. Навпаки – віддаляємо людей від політики, аби вони побачили історію свого краю і гарно провели час.

– Фестиваль відбувся без спиртного чи все ж були прецеденти? Якщо так, як вирішували їх?

– «Княжий», як і фестиваль «Бандерштат», – безалкогольний.  Це – наш принциповий підхід фестивального «життя».

Територію фестивалю в цьому році обгородили парканом – сіткою. Охорона на території заходу – теж дуже серйозно спрацювала.

Правила фестивалю чітко прописали, і серед них – заборона брати із собою алкоголь і розпивати його на території.  От, наприклад, після 18-ої години у перший день при вході на територію дійства (входів було два – ред.)  назбиралася чимала «гора» пляшок вилученого алкоголю, який просто на очах у порушників виливали. Старалися занести на територію багато спиртного, навіть переливали у пластикові пляшки з-під мінеральної води чи ще якихось напоїв. Навіть переливали в упаковку з-під соку і давали її дитині. Уявляєте, дітям? Так хотілося випити, що давали дитині, щоб занесла? Випивших людей просто виводили з території. Сподіваюся: з кожним роком люди навчаться та звикатимуть, що відпочити можна тверезо під якісну українську музику, забави, літературні гутірки.

– На жаль, вандали теж попрацювали під час фестивалю. Наша редакція сайту теж про це писала. Як плануєте з ними боротися?

– Вандалізм у нас зашкалює. Вибачте, за таке твердження. Хтось поламав майданчик, хтось розбив туристичну конструкцію. У ночі з суботи на неділю покрали тюки на території фесту. Викрали вуличні лавки. Хто ці люди? Вони – серед нас. На превеликий жаль.<

Пункти підзарядки у вигляді дерев’яних «грибів» почали руйнувати і забирати 25-го червня, наступного дня після фестивалю, коли ще на території працювали організатори, волонтери і був голова місцевої громади. Ви уявляєте? Тому все, що можна було, забрали з території, аби зберегти до наступного року. Залишили дерев’яні лавки. Чотири з них вже немає  – вкрали. Надалі всі дерев’яні об’єкти і предмети плануємо, за можливості, передати на баланс Зарічанської ОТГ, оскільки парк – їхній. Голова громади матиме офіційну причину звертатися в поліцію та фіксувати факти крадіжок і руйнування.

Як боротися з вандалами – та ніяк. Ми робимо – вони ламають. Ми ремонтуємо – вони знову ламають. І так доти, доки не відбудеться розуміння того, що створюються блага, які цинічно руйнуються.

– Фестиваль «Княжий», особисто для Вас, – це комерційний проект?

– Ні! Ті, хто організовує щось подібне, знають, як важко змусити людей прийти і все ж відвідати фестиваль. Часто люди задля комерції гоняться за знаменитими прізвищами виконавців, навіть не задумуючись, що стоїть за цим іменем і чи, дійсно, крім імені, щось там є. «Княжий» існує для того, щоб навчити людей цінувати якісний продукт. Безглуздо говорити про комерційність проекту, якщо вартість дводенного квитка на свято коштує усього 50 гривень, а організатори працюють на волонтерських засадах. «Княжий» – це, перш за все, фестиваль – ідейний. І ми – за якість, за відпочинок без алкоголю, за здоровий спосіб життя!

– Інфраструктура Зарічанського парку, в тому числі завдяки організації на його території такого масштабного етнічного дійства, розвивається. І це помітно. Чи плануєте інші роботи, щоб і надалі розвивати місцевість?

– Ви бачили, яким парк був до проведення «Княжого»? Так от – до річки на більш рівнинну місцевість можна було спуститися тільки однією доріжкою, а далі були непролазні хащі. Викосили траву та вирізали сухостій за допомогою представників зі Зарічанської ОТГ та володимир-волинської міськради.

Проклали у парку бруківку, щоправда, у деяких місцях треба перекласти бруківку на доріжках. Для цих робіт депутати облради підтримали моє прохання і виділили 195 тисяч гривень. Зробили освітлення. Це – вже гроші «соцеконому» – 200 тисяч гривень.

У цьому році у парку «виріс» сучасний дерев’яний дитячий майданчик у «княжому» стилі. Ми поставили його за гроші, які виділяє уряд на пропозицію народних депутатів. Наступного року розширимо територію майданчика, щоб це було дійсно дитяче містечко.

Там протікає річка Луга. У нас є ідея зробити гарну пляжну зону. Територія потребує ще більше освітлення. Все плануємо робити разом з громадою Зарічанської ОТГ.

– Втретє «Княжий» відбудеться?

– Звісно. Ентузіазму та креативних ідей буде не менше. Фестиваль – класний.  Хто б і що не казав, але ми будемо, тут і у нас творити й берегти національну культуру. Попередньо плануємо у серпні. Про деталі підготовки та саму програму «Княжого» оргкомітет інформуватиме безпосередньо на сторінці у Фейсбук.

Розмовляла Ганна Марчук

Фестиваль «Княжий» у цифрах:


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина Шабуніна облили зеленкою і закидали тортами, коли він вимагав відставки Холодницького. ФОТО. ВІДЕО
Наступна новина Відома українська співачка виступила перед владою Сінгапуру
Останні новини
Схожі новини