«Будемо чесними: ми відповідальні за Волинь уже рік». Як пройшов форум партії «За майбутнє»

«Будемо чесними: ми відповідальні за Волинь уже рік». Як пройшов форум партії «За майбутнє»
Волинські нардепи під час форуму

- У нашій фракції сьогодні є дискусія. Мені кажуть: «Петровичу, ну, треба щось робити. Дивися, показують рейтинги (три дні назад вийшов рейтинг КМІСу), там Ляшко проходить, Гройсман проходить, Смешко проходить, а де ми? В нас 1%, ми нікуди не проходимо, нам не повірять люди». Я відповідаю: друзі, якби ми не мали совісті так само, як Смешко, Ляшко, Гройсман і розповідали казки, які ніколи не втіляться в життя, то, напевне, нам би якийсь відсоток малювали. Якби ми так само не мали совісті й працювали з цими соціологічними агентствами, щоб нас туди вмальовували, то, напевне, теж у нас би були якісь рейтинги.

Це слова Ігоря Палиці, лідера партії «За майбутнє». Так він прокоментував недавні рейтинги КМІС.

Партія «За майбутнє» провела свій другий форум у Луцькому замку. Цього тут не бракувало колоритних цитат, яскравих тез і не менш яскравих персон.

Торік саме з цієї локації команда лідера партії волинянина Ігоря Палиці заявила, з ким і як іде на місцеві вибори на Волині.

Цьогоріч у замку зібралися майже в такому ж форматі, тільки значно більшою командою. То волинських нардепів від «За майбутнє», партійців і лідерів громад доєдналися народні обранці від цієї політсили з інших регіонів.

Такого на Волині ще не було: до Луцького замку 25 вересня з’їхалися всі нардепи однойменної фракції.

Говорили про рік, що минув, досвід, який він дав, плани і зміни.

Форум назвали об’єднавчим.


Ігор Палиця. Виступ на форумі в Луцьку

«Рішення будуть жорсткі. Щоб ніхто не ображався…»

Керівник партії, екс-голова Волиньради та народний депутат Ігор Палиця публічно не був на Волині кілька місяців. Саме з його вступного слова і стартував форум у замку.

«Спочатку ми створили депгрупу. Потім у нас є такий колега Ігор Чайківський, який сказав мені: «Ігоре Петровичу, все добре, але треба створити партію, треба іти у владу, брати владу і мати можливість робити те, що ми хочемо». А потім: «Ігоре, Петровичу, ти знаєш, ми порадилися: ти її маєш очолити». Так мені знайшли роботу», - лідер партії почав свій виступ з спогадів про те, як все починалося.

Партія «За майбутнє», показала гарний результат на виборах до місцевих рад, переконаний Ігор Палиця.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: «По одному ми – ніхто». Що казав Ігор Палиця на форумі партії в Луцьку. ЦИТАТНИК

«Ті цифри, які ми бачили щойно після місцевих виборів, на центральному телебаченні намагалися не коментувати, не показувати, але я хочу сказати про те, на що ви, можливо, не звернули увагу: наша молода політична сила, якій рівно рік, взяла на виборах до обласних рад по всій Україні (а вибори до обласних рад – це в принципі те, що можна перекласти на вибори до Верховної Ради) 8%, зайнявши 4-те місце», - наголосив політик.

Під час форуму керівник політсили наголосив: у партії немає головних, кожен відповідальний за результат.

«Якщо хтось підведе партію: з 30-го жовтня запрацює імперативний мандат, щоб ніхто не ображався, бо рішення будуть жорсткі, без апеляцій. Хтось не працює, не справляється чи підставляє партію, він буде виключений з лав депутатів партії. По-іншому не буде», - зауважив Ігор Палиця.

ЧИТАТИ ТАКОЖ, як все починалося: «БЕЗ Баяна». Волинський репортаж зі з’їзду партії «ЗА Майбутнє»

«Далі – ви тільки самі»

Нардепи Степан Івахів, Ірина Констанкевич та Ігор Гузь

Розмову на форумі поділили на кілька панелей. У першій народній обранці Степан Івахів, Ірина Констанкевич та Ігор Гузь говорили про успіхи і виклики реформи з децентралізації.

Один із найбільш досвідчених обранців від Волині Степан Івахів зазначив, що бачить, як лідери громад на місцях змінюються під впливом реформ.

«Я думаю, що ті, хто сидять у цій залі, про виклики реформ знають краще, ніж депутати. Депутати зробили концептуальну річ – прийняли реформу. А потім керівники громад почали з цим жити. Перша емоція була, звичайно, негативна, бо обіцяли багато, дали – менше. Що я помітив? Колись керівник місцевої громади мав тільки кошти на захищені статті, а решту очікував від меценатів. Прийдуть меценати, він їм поклониться, стіл накриє і щось допоможуть. Потім керівники стали думати по-іншому: про розвиток. Постала інша проблема. Стали думати, а як їм зекономити кошти для того, щоб на розвиток було більше, а від збиткового позбутися. Але за цим збитковим діти, школи, садочки, ФАПи…

Я вам скажу чесно: нічого більше не буде. Далі ви тільки самі. Звичайно, з допомогою депутатів Верховної Ради, які в нас єдині в силі максимально викручувати руки центральній владі, щоб залучати кошти сюди. Без цього поки держава не вміє жити», - зазначив Степан Івахів, обраний до парламенту в 21 окрузі на Волині.

Народна депутатка від 23 округу Ірина Констанкевич звернула увагу присутніх на те, що форум відбувається саме у замку, де «споконвічно відбувалися віче» і де Леся Українка написала однойменний вірш «Віче».

«Справедливо сказав Ігор Петрович: ми маємо зробити те, що усвідомили, як свій обов’язок перед дітьми, онуками і нащадками. Нам пощастило, що ми всі в одній команді. Бо якщо правильно опинитися в одному місці в один час – це 80% успіху. Мені здається, ми саме  в тій команді, яка принесе успіх. Ми маємо цінності. Користаймося цими шансами: що ми в команді, яка на 80% переможці і що нас попереду чекає 100-відсоткова перемога», - наголосила Ірина Мирославівна.

«Хочу, щоб наша команда повторювала цей результат»

Нардеп від 19-го округу Волині Ігор Гузь свій виступ побудував інакше. Як досвідчений і ефектний оратор він говорив стоячи, напівжартома зауважив, щоб добре, що його колеги виступали недовго, тому візьме їхній час, а зосередився на тому, якою він би хотів бачити «команду своєї партії» і роботу в ній.

«532 депутати місцевих рад представляють партію «За майбутнє в області. Голова обласної ради. Чотири міських голови і або приблизно70% керівників тергромад – або члени партії, або прихильники. Це я для чого вам хочу сказати? Давайте будемо чесними перед собою: ми відповідальні за Волинську область уже рік. Нікого близько нема до команди «За майбутнє». І нікого близько не буде на майбутні вибори. Ми будемо звітувати за те, що ми зробили. Це дуже важливо усвідомлювати, бо волинський виборець – мінливий. Він хоче бачити результати нашої роботи.

(…) На мою суб’єктивну точку зору, ми маємо декларувати (і це не всі розуміють, на жаль, і в цьому залі теж) відкритість і прозорість. Про що я? Не хочу хвалитися, але в 2019 році на виборах до парламенту я отримав результат 59% голосів, це був 4-й результат в країні. Я хочу надалі, щоби моя команда, наша команда повторювала цей результат. Був один дуже важливий фактор: ефективна, постійна, дієва комунікація з виборцями. За 5 років я особисто  провів більше тисячі зустрічей з виборцями, я об’їхав всі 211 населених пунктів округу. На карті нема жодної точки, де я не був. Я був у селі, де живе 5 людей.

Я веду до того, що саме зараз є можливість усім депутатам місцевих рад від нашої команди піти до людей. Як це робити? Елементарно! І це теж про децентралізацію», - переконаний політик.

На базі партійного осередку в обласному центрі обранець запропонував створити «офіс трансформації», де б можна було ділитися досвідом та позитивними кейсами громад.

І чотири кроки від Поліщука

Григорій Недопад та Ігор Поліщук

Услід за Ігорем Гузем учасники  наступної панелі (а це голова Волиньради Григорій Недопад та мери Луцька, Ковеля, Володимира та Нововолинська Ігоря Поліщук, Ігор Чайка, Ігор Пальонка та Борис Карпус).

«Дійсно, викликів дуже багато. Дуже багато нових людей прийшло в політику. Приємно, що Ігор Петрович Палиця запровадив тоді координаційну раду при голові обласної ради. Це був приклад того, як потрібно було об’єднувати. За його підтримки багато речей було зроблено. Продовжуючи цю справу при голові обласної ради мною була утворена координаційна рада. Вже пройшло їх кілька, там піднімалися питання, які дійсно турбують лідерів громад. Я звертаюся до депутатів різних рівнів: не треба закриватися в собі. Якщо потрібно втручання, обласна рада готова йти назустріч», - сказав Григорій Недопад.

Луцький міський голова Ігор Поліщук говорив про проекти, які втілює місто. Місто, яке недавно стало 2-м у рейтингу за рівнем комфорту життя.

«Сьогодні ми реалізовуємо у місті низку складних проектів. Найперше – реконструкція центрального проспекту міста – проспекту Волі. Проект, який найбільш складний і з інженерно-технічної, і  фінансової точки зору за всю історію незалежної України. Ми реалізували проект щодо встановлення розумних зупинок та розумних табло, які точно є найкращими в Україні. Ми придбали 10 нових тролейбусів «Богдан», ставимо за мету наступного року повністю позбутися старих автобусів, які вже розвалюються. Завершуємо будівництво одного з найкращих в країні приймального відділення. Ми реалізовуємо важливий проект реконструкції однієї  з найбільших площ міста, на яку Ігор Петрович Палиця виділив кошти по лінії соцеконому – площа перед РАЦСом. Випереджаючи ініціативу президента, завершуємо будівництво урбан-парку, на який Ігор Петрович також виділив кошти із соцеконому. На завершення, зовсім скоро будемо відкривати вежу Чорторийських, на яку ми залучили 30 мільйонів гривень гранту», - розповів мер Луцька.

За словами Ігоря Поліщука, є 4 кроки, які допоможуть розвивати місцеві громади:

  1. скасування реверсної дотації, в Луцька забирають таким чином 104 млн грн;
  2. врегулювання фінансування профтехосвіти;
  3. надання органам місцевого самоврядування реальних механізмів з детінізації заробітної плати;
  4. збільшення відсотків ПДФО з 60 до 65.

«Інвестора не можна привести на повітря»

Досвідом з присутніми поділилися і народні обранці від фракції «За майбутнє» Сергій Лабазюк (Хмельниччина), Іван Чайківський (Тернопільщина), Тарас Батенко (Львівщина) та Анатолій Урбанський (Одещина). Вони розповіли, як громади у їхніх регіонах перейшли від депресивних до успішних.

«На базі мого рідного Волочиська. То було місто з населенням 25 тисяч людей, яке мало якусь інфраструктуру, робочу місця. До цього міста приєднали 17 сіл. Ми збалансували бюджет так, що у перший рік максимум коштів направити у сільську місцевість на енергозбереження. Розподіл грошей був таким, можливо, для когось то дивно: 86% ми віддали у села, хоча кошти заробляло місто. У наступні 5 років ми фінансували проекти за принципом 60 на 40: 60% на села, 40 – у місто. Бюджет міста Волочиськ до реформи децентралізації був 15 мільйонів, сьогодні це приблизно 200 мільйонів гривень», - розповів Сергій Лабазюк.

Про досвід малих та середніх громад, а заодно і про виклики, які перед ними стоять, говорили цього дня голова Луцької райради Олександр Омельчук, керівниця Смідинської громади Оксана Піцик та лідер Любешівської ОТГ Олег Кух.

«З нами Олександр Шевченко. Привітайте його!»
Депутат Волиньради Володимир Бондар на форумі
Ректори Ірина Вахович, Анатолій Цьось та 
головний лікар онкодиспансеру Юрій Малімон

Предметним був виступ Оксани Піцик. Вона зосередилася на викликах. Найперше, каже досвідчена і успішна лідерка громади, громади, які були у складі попередніх районів, стикаються з тим, що не всі структури синхронізовано працюють за новими поділом на райони. Це впливає на якісь послуг людям.

«Сьогодні говорили, що треба залучати інвесторів. Я дуже погоджуюся з цим. Але інвестора не можна привести на повітря. Його треба привести кудись. Волинь – це область у переважній більшості аграрна. Сьогодні з відкриттям ринку землі наші малі фермерські господарства лишилися у нерівних конкурентних умовах із великими сільгосппідприємствами. Коли йдеться про право оренди землі, малі фермери падають, бо не мають такого великого ресурсу. А це якраз те ПДВ, яке може бути в нас у громаді. І тоді ми можемо говорити про ПДФО, яке нам повинні постійно збільшувати. Я погоджуюся, що потрібно лишати більший відсоток  ПДФО у громадах, але тим не менше: це ж не може тривати вічно», - каже керівниця зі Смідина.

Лідерка Смідинської громади Оксана Піцик 

У фіналі форуму лідерки жіночого руху «За майбутнє» Ольга Максим’як, Ірина Горавська та Оксана Мірос розказали про ті ініціативи руху, які стали успішними і вже згуртували навколо жіночих ініціатив партійної громади дуже багато людей.

Крім того, найактивнішим волинянам, які розвивали партію упродовж року, цього дня вручили відзнаки. Такі символічні нагороди за відмінну роботу отримали голова Луцької райради Олександр Омельчук, депутат Волиньради Андрій Бокоч, заступник голови Колодяжненської громади Петро Оксентюк, депутатка Луцькради і лідерка фракції «За майбутнє» Вікторія Майборода та депутат Волиньради Орест Маховський.

 ***

Резюмував розмову сам Ігор Палиця. Був традиційно промовистий у словах та висновках.

«Я хочу, друзі, насамперед нагадати, що ми домовлялися, що я йду на цю роботу тимчасово і в нас партія без лідерського типу. Тут немає Юлії Тимошенко, Петра Порошенка і всіх інших. Тут є тимчасово виконуючий обов’язки лідер партії. Я вже рік працюю, наступного року або через пів року її очолить якась інша людина, кого оберемо. Бо є 10 заповідей, і одна з них: «Не сотвори собі кумира».

Палиця – це харашо, але мені вже незручно й було це чути. Бо перинатальний без команди не створився б. Я виконував іноді те, що вирішувала команда. Без команди неможливо нічого зробити. Без команди не зрушиш каменя з місця. Тільки разом це можна зробити», - наголосив він.

Форум. Дивись, хто прийшов

 

Текст: Олена ЛІВІЦЬКА

Фото: Павло БЕРЕЗЮК


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцькому районі через пориви вітру 170 хат залишилися без води
Наступна новина «По одному ми – ніхто». Що казав Ігор Палиця на форумі партії в Луцьку. ЦИТАТНИК
Останні новини
Схожі новини