Флавоноїди - смачний захист вашого здоров’я

Флавоноїди - смачний захист вашого здоров’я
Фото ілюстративне

Кілька десятиріч тому американські вчені звернули увагу на різницю у стані здоров’я двох груп людей однієї етнічної групи куна в Панамі, які живуть у двох різних місцях - на острові та у континентальній частині країни.

У мешканців острова набагато рідше зустрічалися хвороби серцево-судинної системи, підвищений тиск та діабет. Хоча вцілому раціони обох груп були схожі, островітяни щоденно вживали напій щойно змолотих необсмажених какао-бобів і отримували завдяки цьому 900 мг флавоноїдів, а жителі континенту - ні.

Подальші дослідження довели, що флавоноїди (в даному випадку - з какао-бобів) збільшують кількість оксиду азоту в організмі. Молекули цієї речовини виділяє ендотелій - тонкий шар клітин, що вистилають кровоносні судини. Оксид азоту розслабляє гладку мускулатуру, що оточує судини, це знижує тиск, покращує кровотік, а значить - постачання кисню та поживних речовин клітинам усього тіла. Завдяки чому покращуються функції всіх органів та систем.

Молекули оксиду азоту також є сигнальними для багатьох процесів, що відбуваються у мозку, вони є нейротрасмітерами. З віком рівень оксиду азоту в організмі природним чином зменшується.

Флавоноїди - це також сильні антиоксиданти, вони здатні нейтралізувати вільні радикали - дуже активні “ущербні молекули” з порушеною структурою, яким бракує електрону. Ці радикали постійно утворюються в процесі життєдіяльності організму і намагаються отримати електрон з будь-яких джерел - білків, жирів, вітамінів або ДНК та іншіх клітинних структур.

Велика кількість вільних радикалів викликає оксидативний стрес та згубно впливає на стан здоров’я. Організм людини сам виробляє антиоксиданти, але їх недостатньо, ось чому потрібні речовини з тією ж функцією, які містяться у деяких видах їжі, що ми споживаємо.

Позитивна дія флавоноїдів в цьому сенсі вже давно вивчається на мікробних культурах та тваринах. Крім какао флавоноїди містяться у багатьох рослинах яскравого кольору - яблуках, цитрусових, ягодах, бобових та деяких зелених овочах. На жаль, ці речовини погано засвоюються та швидко розщеплюються, і це змушує учених шукати шляхи, як зробити дію антиоксидантів ефективнішою.

Звідки беруться такі корисні флавоноїди? Багато рослин навчилися виробляти особливі захисні компоненти у відповідь на стресовий вплив довкілля (холод, ультрафіолет, посуху, зайву вологу). Наприклад, особливий синьо-фіолетовий колір лохині надає флавоноїд антоціанін, його рослина виробляє як “оборону” проти підвищеного ультрафіолетового випромінювання та холоду. Флавоноїди, завдяки яскравому кольору, роблять рослину привабливою для комах, що покращує запилення.

Не тільки какао (і вироблений з нього чорний шоколад), але й чай - ще один популярний напій, що містить антиоксиданти. Хоча усі види чаїв (білий, зелений, червоний, чорний) – це листя, яке збирають з одних і тих самих кущів, вони можуть бути неферментованими, напів- і ферментованими, навіть суперферментованими.

Флавоноїдів зберігається більше всього у зеленому - неферментованому. Деякі вчені, що займаються питаннями довголіття, радять випивати до 5 чашок зеленого чаю на день для ефективного насичення організму антиоксидантами.

Але людям з підвищенним тиском треба пам’ятати, що в зеленому чаї також високий вміст кофеїну, що може завдати шкоди іх здоров’ю.

І знову дослідники доходять висновку, що якісна та свіжа “жива” рослинна їжа - це справжня аптека на тарілці. Щоб почуватися бадьорим, ясно мислити, залишатися молодим якомога довше, треба максимально урізноманітнити свій раціон всім, що дає нам природа - фруктами, овочами, ягодами, травами, приправами, листям, горіхами, насінням. Та зменьшувати кількість переробленої, хімічно стабілізованої “готової” їжі або фастфуду. Там ви точно не знайдете жодних антиоксидантів.

Довідка: Стаття підготовлена авторами електронного видання МедПравда


Бажаєте читати першим найважливіші новини Луцька та Волині? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram! Також за нашим сайтом можна стежити у Facebook, Google+ та Instagram.

Залишити коментар
#БудьПершим — підписуйся на нас у соцмережах:
Попередня новина У Луцьку – масові перевірки в транспорті. Людей, що платять готівкою, штрафують
Наступна новина Оздоровлення холодом: луцькі моржувальники поділилися власними секретами
Останні новини
Схожі новини